Shakshuka z zoodlowaną cukinią

Shakshuka z zoodlowaną cukinią totalnie zawróciła nam w głowie. Nie dość, że całe danie przygotujesz na jednej patelni, to jeszcze zrobisz to w mgnieniu oka! Takie kombinacje lubimy najbardziej, a Ty?

Obrazek
Pyszności

Nasza cukinia nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

  1. 4 łyżki olej roślinny
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 szt. cukinia
  4. 4 szt. jajka
  5. 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
  6. 1 szt. czerwona papryka
  7. 800 g pomidory krojone
  8. 1-2 ząbki czosnek
  9. 1 łyżka słodka papryka
  10. 1 łyżeczka kmin rzymski
  11. 1 łyżka suszone oregano
  12. 1,5 łyżeczki sól
  13. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni połącz cebulę i czerwoną paprykę.

Obrazek

2. Następnie dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i czosnek.

Obrazek

3. Nie zapomnij także o przyprawach. Na Twojej patelni powinny znaleźć się: słodka papryka, suszone oregano oraz kmin rzymski.

Obrazek
Przygotowanie shakshuki - Pyszności

4. Czas dodać cukinię. Aby nadać jej ciekawych kształtów użyj Zoodlera. Następnie stwórz z warzywa gniazdka.

Obrazek

5. Dodaj po jajku i dopraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem przez 10 minut.

Obrazek

6. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy