Shakshuka z zoodlowaną cukinią

Shakshuka z zoodlowaną cukinią totalnie zawróciła nam w głowie. Nie dość, że całe danie przygotujesz na jednej patelni, to jeszcze zrobisz to w mgnieniu oka! Takie kombinacje lubimy najbardziej, a Ty?

Obrazek
Pyszności

Nasza cukinia nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

  1. 4 łyżki olej roślinny
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 szt. cukinia
  4. 4 szt. jajka
  5. 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
  6. 1 szt. czerwona papryka
  7. 800 g pomidory krojone
  8. 1-2 ząbki czosnek
  9. 1 łyżka słodka papryka
  10. 1 łyżeczka kmin rzymski
  11. 1 łyżka suszone oregano
  12. 1,5 łyżeczki sól
  13. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni połącz cebulę i czerwoną paprykę.

Obrazek

2. Następnie dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i czosnek.

Obrazek

3. Nie zapomnij także o przyprawach. Na Twojej patelni powinny znaleźć się: słodka papryka, suszone oregano oraz kmin rzymski.

Obrazek
Przygotowanie shakshuki - Pyszności

4. Czas dodać cukinię. Aby nadać jej ciekawych kształtów użyj Zoodlera. Następnie stwórz z warzywa gniazdka.

Obrazek

5. Dodaj po jajku i dopraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem przez 10 minut.

Obrazek

6. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo