Sina obwódka wokół żółtka. Mało kto wie, co oznacza

Po obraniu ugotowanego jajka zauważyłeś siną obwódkę wokół żółtka i zastanawiasz się, czy możesz zjeść takie jajko? Mało osób wie, skąd się bierze i co oznacza.

Sina obwódka wokół jajek- Pyszności; źródło CanvaSina obwódka wokół jajek- Pyszności; źródło Canva
Ewa

Jaja na twardo to uwielbiana przez Polaków potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Czasami po ugotowaniu i przekrojeniu jaja czeka na nas mała niespodzianka- nieestetyczna szara lub zielona otoczka wokół żółtka. Wiele osób, zupełnie mylnie, bierze to za oznakę tego, że jajko było zepsute. Nic bardziej mylnego.

Sina obwódka jajka

Powód pojawienia się nieestetycznej obwódki jest bardzo prosty - zbyt długie gotowanie. Jeśli gotujemy jaja więcej niż 10 minut, to dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której z żółtka wytrącają się siarka i żelazo. Pierwiastki te tworzą związek chemiczny siarczek żelaza, który charakteryzuje się właśnie sinym kolorem. Bez obaw możesz zjeść takie jajko. Zmiana koloru jest jedynie defektem estetycznym, który psuje doznania wizualne. Nie wpływa kompletnie na smak i nie jest niebezpieczne dla zdrowia.

Jakj długo gotować jaja na twardo?

Długie gotowanie, poza zmianą koloru, ma jeszcze jeden minus — prowadzi do utraty wartości odżywczych. Jeśli jednak nie jesteś fanem jaj na miękko lub półmiękko, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś jadł je jak do tej pory. Jajka na twardo powinny gotować się 7-8 minut od momentu zagotowania wody. Dzięki temu żółtko zostanie słonecznie żółte. Po ugotowaniu zalej jaja zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Gotowanie jajka - Pyszności; źródło Canva
Gotowanie jajka - Pyszności; źródło Canva

Do garnka możesz dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Ten prosty patent ułatwi ci później usuwanie skorupki. Podobnie zadziała dodana do wody soda oczyszczona. Ugotowane jajka obij lekko o brzeg garnka lub kuchenny blat, aby nieco popękały. Gdy tylko przestygną, zabierz się za obieranie.

Wypróbuj przepis na placki z jabłkami. Są bajecznie pyszne!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem