Zamiast wyrzucać skorupki po jajkach, lepiej je jeść. O co chodzi? Przekonaj się sam!

Niedzielny poranek praktycznie rzecz biorąc bez tego śniadania nie ma racji bytu: pomidory, chleb z masłem i najpyszniejsza na świecie jajecznica! Jakieś dodatki? Szczypiorek? Szynka? Wszystko w zależności od nastroju. Po takim śniadaniu wystarczy tylko wyrzucić skorupki do śmieci.

Obrazek
Frania

STOP!

Pokażemy Ci, co możesz z nimi zrobić i tym samym zadbać nie tylko o środowisko, ale i o swoje zdrowie.

Obrazek
Słusznie w Twojej głowie pojawia się teraz pytanie: "Jak w takim razie mam spożyć skorupkę?" W postaci sproszkowanej. Pokażemy Ci wszystko krok po kroku.
Jeśli tylko to możliwe, skorzystaj z jajek jak najbardziej naturalnych i ze znanego źródła. 12 skorupek włóż do durszlaka i dokładnie opłucz je wodą. Zrób to porządnie, ale nie zniszcz membrany, która jest wewnątrz skorupki.
Gdy już będą umyte, włóż je do dużego garnka, w którym będą gotowane. Usuwasz z nich bakterie i patogeny. Skorupki muszą być zakryte przez wodę.
W tym samym czasie włącz piekarnik i rozgrzej go do 95 stopni Celsjusza.
Wyciągnij skorupki z wrzącej wody i połóż je na chwilę na durszlaku. Połóż je później na blasze i włóż do piekarnika na 15 minut.
Po upływie ustalonego czasu wyciągnij je - niech ostygną. Następnie należy je drobno zmielić. Można zrobić to w blenderze albo w młynku do kawy.
Gotowy proszek można dodawać do jedzenia albo zrobić z niego napój i pić w czystej postaci. Codziennie pół łyżeczki, która odpowiada około 400 mg wapnia.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat