PrzepisWegetariańskaSoczysta i nietłusta ryba z piekarnika. Wystarczy, że zasypiesz ją najpopularniejszą przyprawą

Soczysta i nietłusta ryba z piekarnika. Wystarczy, że zasypiesz ją najpopularniejszą przyprawą

Jak przygotować idealną rybę w soli?
Jak przygotować idealną rybę w soli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.10.2023 15:10

Soczysta i nieziemsko delikatna - taka właśnie jest ryba pieczona w "pancerzu" z soli. Wydawać by się mogło, że skąpana w tak dużej ilości intensywnej w smaku przyprawy stanie się niejadalna. Nic bardziej mylnego. Sekret tkwi w umiejętnym dobrze składników.

Patent na pieczenie ryby w skorupce z soli znany jest od wieków. Zapomnieliśmy już jednak, jak wspaniale smakują tak przyrządzone ryby. Czy wychodzą za słone? Oczywiście, że nie, jednak należy pamiętać o kilku szczegółach, dzięki którym tak przygotowana ryba zachwyca smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto piec rybę w soli?

No właśnie. Nie lepiej po prostu posolić rybę? Otóż nie, gdyż sekret tkwi w sile "panierki", którą tworzy sól na rybie. Przyprawa ta bowiem, zamieniając się w skorupę, zatrzymuje w rybie smak, aromat, delikatność i wilgoć, ale też nie przedostaje się do środka i nie powoduje, że potrawa będzie przesolona.

Trzeba jednak wiedzieć, jakiej soli użyć. Najlepsza będzie gruboziarnista, ponieważ taka szybko się nie rozpuszcza, więc też nie "wsiąka" w potrawę, czyniąc ją przesoloną. Istnieje również patent, dzięki któremu można zmniejszyć zdolność soli do rozpuszczania się i przenikania do mięsa. Wystarczy połączyć ją z kurzym białkiem - to ścinając się pod wpływem temperatury, hamuje proces rozpuszczania się soli.

Warto wiedzieć też, jakich proporcji użyć i które ryby nadają się do pieczenia w soli. W przyprawie tej najlepiej piec duże tłuste ryby w całości (tzw. nie filety czy dzwonka) - ważne, by sztuka po wypatroszeniu ważyła co najmniej 600 gramów (przed wypatroszeniem 1 -1,3 kg). Niewielkie gatunki, ze względu na małą ilość mięsa, a dużą powierzchnię do pokrycia solą, wyjdą najzwyczajniej w świecie przesolone. Na 600 gramów ryby przypada ok. 1 kg soli.

Ryby pieczone w soli wychodzą kruche i soczyste
Ryby pieczone w soli wychodzą kruche i soczyste© Pixabay

Jak przyrządzić rybę pieczoną w soli? Przepis

Składniki:

  • 2 ryby ze skórą i głową, wypatroszone,
  • 1 cytryna,
  • kilka gałązek koperku,
  • 3 białka,
  • 2 kg soli gruboziarnistej (może być też kamienna),
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ryby dokładnie umyj i osusz.
  2. Cytrynę sparz i pokrój w plasterki ze skórką. Koperek posiekaj.
  3. Do środka każdej ryby włóż po 2-3 plasterki cytryny, koperek. Ryby z wierzchu posyp pieprzem.
  4. Sól wymieszaj z białkami tak, by całość nabrała konsystencji mokrego piasku.
  5. Połowę masy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieć. Wyłóż na nią ryby i zasyp pozostałą częścią masy, dokładnie obtaczając ryby w soli.
  6. Tak przygotowane ryby wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 35 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij ryby z piekarnika, a warstwę soli usuń za pomocą ostrego noża.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także