Soczysta i nietłusta ryba z piekarnika. Wystarczy, że zasypiesz ją najpopularniejszą przyprawą
Soczysta i nieziemsko delikatna - taka właśnie jest ryba pieczona w "pancerzu" z soli. Wydawać by się mogło, że skąpana w tak dużej ilości intensywnej w smaku przyprawy stanie się niejadalna. Nic bardziej mylnego. Sekret tkwi w umiejętnym dobrze składników.
20.10.2023 15:10
Patent na pieczenie ryby w skorupce z soli znany jest od wieków. Zapomnieliśmy już jednak, jak wspaniale smakują tak przyrządzone ryby. Czy wychodzą za słone? Oczywiście, że nie, jednak należy pamiętać o kilku szczegółach, dzięki którym tak przygotowana ryba zachwyca smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto piec rybę w soli?
No właśnie. Nie lepiej po prostu posolić rybę? Otóż nie, gdyż sekret tkwi w sile "panierki", którą tworzy sól na rybie. Przyprawa ta bowiem, zamieniając się w skorupę, zatrzymuje w rybie smak, aromat, delikatność i wilgoć, ale też nie przedostaje się do środka i nie powoduje, że potrawa będzie przesolona.
Trzeba jednak wiedzieć, jakiej soli użyć. Najlepsza będzie gruboziarnista, ponieważ taka szybko się nie rozpuszcza, więc też nie "wsiąka" w potrawę, czyniąc ją przesoloną. Istnieje również patent, dzięki któremu można zmniejszyć zdolność soli do rozpuszczania się i przenikania do mięsa. Wystarczy połączyć ją z kurzym białkiem - to ścinając się pod wpływem temperatury, hamuje proces rozpuszczania się soli.
Warto wiedzieć też, jakich proporcji użyć i które ryby nadają się do pieczenia w soli. W przyprawie tej najlepiej piec duże tłuste ryby w całości (tzw. nie filety czy dzwonka) - ważne, by sztuka po wypatroszeniu ważyła co najmniej 600 gramów (przed wypatroszeniem 1 -1,3 kg). Niewielkie gatunki, ze względu na małą ilość mięsa, a dużą powierzchnię do pokrycia solą, wyjdą najzwyczajniej w świecie przesolone. Na 600 gramów ryby przypada ok. 1 kg soli.
Jak przyrządzić rybę pieczoną w soli? Przepis
Składniki:
- 2 ryby ze skórą i głową, wypatroszone,
- 1 cytryna,
- kilka gałązek koperku,
- 3 białka,
- 2 kg soli gruboziarnistej (może być też kamienna),
- pieprz.
Przygotowanie:
- Ryby dokładnie umyj i osusz.
- Cytrynę sparz i pokrój w plasterki ze skórką. Koperek posiekaj.
- Do środka każdej ryby włóż po 2-3 plasterki cytryny, koperek. Ryby z wierzchu posyp pieprzem.
- Sól wymieszaj z białkami tak, by całość nabrała konsystencji mokrego piasku.
- Połowę masy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieć. Wyłóż na nią ryby i zasyp pozostałą częścią masy, dokładnie obtaczając ryby w soli.
- Tak przygotowane ryby wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 35 minut.
- Po tym czasie wyjmij ryby z piekarnika, a warstwę soli usuń za pomocą ostrego noża.