Soczysta i nietłusta ryba z piekarnika. Wystarczy, że zasypiesz ją najpopularniejszą przyprawą

Soczysta i nieziemsko delikatna - taka właśnie jest ryba pieczona w "pancerzu" z soli. Wydawać by się mogło, że skąpana w tak dużej ilości intensywnej w smaku przyprawy stanie się niejadalna. Nic bardziej mylnego. Sekret tkwi w umiejętnym dobrze składników.

Jak przygotować idealną rybę w soli?Jak przygotować idealną rybę w soli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Patent na pieczenie ryby w skorupce z soli znany jest od wieków. Zapomnieliśmy już jednak, jak wspaniale smakują tak przyrządzone ryby. Czy wychodzą za słone? Oczywiście, że nie, jednak należy pamiętać o kilku szczegółach, dzięki którym tak przygotowana ryba zachwyca smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Dlaczego warto piec rybę w soli?

No właśnie. Nie lepiej po prostu posolić rybę? Otóż nie, gdyż sekret tkwi w sile "panierki", którą tworzy sól na rybie. Przyprawa ta bowiem, zamieniając się w skorupę, zatrzymuje w rybie smak, aromat, delikatność i wilgoć, ale też nie przedostaje się do środka i nie powoduje, że potrawa będzie przesolona.

Trzeba jednak wiedzieć, jakiej soli użyć. Najlepsza będzie gruboziarnista, ponieważ taka szybko się nie rozpuszcza, więc też nie "wsiąka" w potrawę, czyniąc ją przesoloną. Istnieje również patent, dzięki któremu można zmniejszyć zdolność soli do rozpuszczania się i przenikania do mięsa. Wystarczy połączyć ją z kurzym białkiem - to ścinając się pod wpływem temperatury, hamuje proces rozpuszczania się soli.

Warto wiedzieć też, jakich proporcji użyć i które ryby nadają się do pieczenia w soli. W przyprawie tej najlepiej piec duże tłuste ryby w całości (tzw. nie filety czy dzwonka) - ważne, by sztuka po wypatroszeniu ważyła co najmniej 600 gramów (przed wypatroszeniem 1 -1,3 kg). Niewielkie gatunki, ze względu na małą ilość mięsa, a dużą powierzchnię do pokrycia solą, wyjdą najzwyczajniej w świecie przesolone. Na 600 gramów ryby przypada ok. 1 kg soli.

Ryby pieczone w soli wychodzą kruche i soczyste
Ryby pieczone w soli wychodzą kruche i soczyste © Pixabay

Jak przyrządzić rybę pieczoną w soli? Przepis

Składniki:

  • 2 ryby ze skórą i głową, wypatroszone,
  • 1 cytryna,
  • kilka gałązek koperku,
  • 3 białka,
  • 2 kg soli gruboziarnistej (może być też kamienna),
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ryby dokładnie umyj i osusz.
  2. Cytrynę sparz i pokrój w plasterki ze skórką. Koperek posiekaj.
  3. Do środka każdej ryby włóż po 2-3 plasterki cytryny, koperek. Ryby z wierzchu posyp pieprzem.
  4. Sól wymieszaj z białkami tak, by całość nabrała konsystencji mokrego piasku.
  5. Połowę masy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieć. Wyłóż na nią ryby i zasyp pozostałą częścią masy, dokładnie obtaczając ryby w soli.
  6. Tak przygotowane ryby wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 35 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij ryby z piekarnika, a warstwę soli usuń za pomocą ostrego noża.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej