PrzepisDeseryPyszny strudel jabłkowy z cukrem pudrem i lodami

Pyszny strudel jabłkowy z cukrem pudrem i lodami

Pyszny strudel jabłkowy z cukrem pudrem i lodami
Pyszności

02.09.2016 19:23, aktual.: 24.05.2017 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Strudel to ciasto deserowe podawane ze słodkim nadzieniem oraz posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Podaje się go na ciepło.

W tym artykule chciałabym pokazać ci przepis na pyszny strudel jabłkowym z cukrem pudrem i lodami. Jest naprawdę smaczny, a sposób, który za chwilę zobaczysz, jest bardzo prosty.

A więc do dzieła! Dokładna instrukcja poniżej.

Składniki:

  1. 75 g jabłka pokrojone w kostkę
  2. 20 g sułtanki
  3. 4 gałki lody
  4. toster
  5. 1 łyżka sok z cytryny
  6. 1 łyżka starta skórka z cytryny
  7. 1 łyżeczka cukier brązowy
  8. 1/3 łyżeczki gałka muszkatałowa
  9. 1/2 łyżeczki cynamon
  10. 1 opak. ciasto francuskie
  11. 4 łyżeczki syrop klonowy
  12. cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią jabłka, sułtanki, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier brązowy, gałkę muszkatołową i cynamon. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, aż jabłka będą miękkie.
2. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego cztery kwadraty, które będą takiego samego rozmiaru, jak miejsce w tosterze na jednego tosta.
3. Umieść dwa kwadraty z ciasta francuskiego na rozgrzanym tosterze.
4. Następnie nałóż na nie nadzienie jabłkowe oraz dodaj po dwóch łyżeczkach syropu klonowego do każdego kwadratu z ciasta.
5. Każdy kwadrat przykryj dwoma pozostałymi kwadratami i delikatnie dociśnij. Zamknij toster i podgrzewaj ok. 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
6. Po 5 minutach, wyjmij strudle z tostera i przekrój je na pół. Przed podaniem posyp je z wierzchu cukrem pudrem i na każdą połówkę nałóż po jednej gałce twoich ulubionych lodów.
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także