Dlaczego placki ziemniaczane wychodzą w środku surowe? Zapewne popełniasz podstawowy błąd

Prawie każdy z nas wie jak przygotować placki ziemniaczane. Nic w tym dziwnego, w końcu potrawa ta jest dziecinnie prosta w wykonaniu. Jednak niekiedy zdarza się, że po usmażeniu, placki nadal są surowe w środku. Dlaczego tak się dzieje i jak możemy temu zapobiec? Poniżej odpowiadamy na to pytanie.

ObrazekDlaczego placki ziemniaczane wychodzą w środku surowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smaczna potrawa z ziemniaków

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Placki ziemniaczane to wspaniały pomysł na szybki, tani i prosty obiad. Poza tym do wykonania tej potrawy musimy przygotować tylko kilka podstawowych składników. Najczęściej serwujemy je ze śmietaną, czy cukrem. Niekiedy polewamy je grzybowym sosem.

Proces przygotowania placków ziemniaczanych nie jest skomplikowany. Wystarczy zetrzeć na tarce ziemniaki, a następnie połączyć je z pozostałymi składnikami takimi jak jajka, czy mąka. Na końcu smażymy placki na złoty kolor. Problem pojawia się, gdy po usmażeniu, placki są nadal surowe w środku. 

Dlaczego placki są surowe w środku?

Obrazek
Gotowa potrawa - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że głównym powodem surowego wnętrza placków jest zbyt wysoka temperatura smażenia. W konsekwencji placki szybko nabierają pięknego złotego koloru z zewnątrz - jednak w środku są nadal surowe. 

Placki powinniśmy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. W ten sposób potrawa wyjdzie idealnie. Przed obróbką termiczną placków, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką.

Poza tym, podczas smażenia placków, nie powinniśmy ich zbyt często przewracać. W związku z tym należy wykonać tę czynność, gdy zauważymy, że od spodu już się zarumieniły. 

Dlaczego niektórzy dodają ocet?

Niektórzy dodają do masy ziemniaczanej niewielką ilość octu. Okazuje się, że dzięki temu podczas smażenia potrawa chłonie mniej tłuszczu. Jeśli nie masz przy sobie octu - świetnie sprawdzi się tutaj również spirytus. Należy zaznaczyć również, że składniki te nie wpłyną negatywnie na smak placków. W związku z tym warto dodać do masy ziemniaczanej pół łyżki spirytusu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczoną szynkę z papryką i czerwoną cebulą w intensywnej marynacie krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej