PoradyDlaczego placki ziemniaczane wychodzą w środku surowe? Zapewne popełniasz podstawowy błąd

Dlaczego placki ziemniaczane wychodzą w środku surowe? Zapewne popełniasz podstawowy błąd

Dlaczego placki ziemniaczane wychodzą w środku surowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Dlaczego placki ziemniaczane wychodzą w środku surowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

31.08.2022 12:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Prawie każdy z nas wie jak przygotować placki ziemniaczane. Nic w tym dziwnego, w końcu potrawa ta jest dziecinnie prosta w wykonaniu. Jednak niekiedy zdarza się, że po usmażeniu, placki nadal są surowe w środku. Dlaczego tak się dzieje i jak możemy temu zapobiec? Poniżej odpowiadamy na to pytanie.

Smaczna potrawa z ziemniaków

Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Placki ziemniaczane to wspaniały pomysł na szybki, tani i prosty obiad. Poza tym do wykonania tej potrawy musimy przygotować tylko kilka podstawowych składników. Najczęściej serwujemy je ze śmietaną, czy cukrem. Niekiedy polewamy je grzybowym sosem.

Proces przygotowania placków ziemniaczanych nie jest skomplikowany. Wystarczy zetrzeć na tarce ziemniaki, a następnie połączyć je z pozostałymi składnikami takimi jak jajka, czy mąka. Na końcu smażymy placki na złoty kolor. Problem pojawia się, gdy po usmażeniu, placki są nadal surowe w środku. 

Dlaczego placki są surowe w środku?

Gotowa potrawa - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowa potrawa - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że głównym powodem surowego wnętrza placków jest zbyt wysoka temperatura smażenia. W konsekwencji placki szybko nabierają pięknego złotego koloru z zewnątrz - jednak w środku są nadal surowe. 

Placki powinniśmy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. W ten sposób potrawa wyjdzie idealnie. Przed obróbką termiczną placków, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką.

Poza tym, podczas smażenia placków, nie powinniśmy ich zbyt często przewracać. W związku z tym należy wykonać tę czynność, gdy zauważymy, że od spodu już się zarumieniły. 

Dlaczego niektórzy dodają ocet?

Niektórzy dodają do masy ziemniaczanej niewielką ilość octu. Okazuje się, że dzięki temu podczas smażenia potrawa chłonie mniej tłuszczu. Jeśli nie masz przy sobie octu - świetnie sprawdzi się tutaj również spirytus. Należy zaznaczyć również, że składniki te nie wpłyną negatywnie na smak placków. W związku z tym warto dodać do masy ziemniaczanej pół łyżki spirytusu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczoną szynkę z papryką i czerwoną cebulą w intensywnej marynacie krok po kroku.

poradydomowe poradysmażenie