Surówka colesław lepsza niż w KFC. Prosty przepis na surówkę do obiadu
Surówka colesław to absolutny klasyk wśród surówek. Pyszna i prosta surówka z młodej kapusty, która pasuje do wielu dań.
28.02.2022 07:00
Surówka colesław – skąd się wzięła? Z jakiego kraju pochodzi?
Chociaż mogłoby się wydawać, że kolebką znanej surówki są Stany Zjednoczone, to jej nazwa wskazywać może na europejskie korzenie- z języka niderlandzkiego słowo koolsla to po prostu „sałatka z kapusty”. Colesław to nazwa, które została zanglizowana. Mówi się, że to wynalazek holenderski imigrantów w Nowym Jorku. Są jednak wzmianki, że wymyślili ją... Rzymianie!
Nie da się ukryć, że największą sławę surówka zawdzięcza sieci fast foodów. Gwarantujemy jednak, że nasza surówka colesław smakuje lepiej niż w KFC!
Jak zrobić surówkę colesław lepszą niż z KFC?
Bazą surówki colesław jest szatkowana biała kapusta, marchewka i majonez. Niektórzy dorzucają do tego przepisu coś od siebie, jednak sama baza jest tak smaczna, że nie wymaga urozmaiceń.
Colesław świetnie pasuje do dań mięsnych, w szczególności do filetów w panierce.
Przepis na surówkę colesław lepszą niż z KFC (składniki, wykonanie i czas przechowywania w lodówce) poniżej.
Zobacz również: Zapiekanka makaronowa w kokilkach
Składniki
Surówka colesław – skadniki
- 1 kg kapusty młodej
- 2-3 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka cukru
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić surówkę colesław lepszą niż z KFC? Przepis
Przygotowanie surówki colesław lepszej niż z KFC jest bardzo proste.
Zacznij od młodej kapusty. Postaraj się w sklepie wybrać małą główkę. Opłucz ją pod wodą. Zdejmij pierwsze liście z kapusty i podziel warzywo na pół. Usuń głąb i poszatkuj drobno kapustę. Możesz zrobić to nożem lub użyć szatkownicy do warzyw. Pomocna może okazać się również obieraczka- nie przedzielaj wtedy kapusty na pół.
Jaki majonez do surówki colesław? Następnie przełóż kapustę do miski i dodaj startą na tarce marchewkę, posiekaną drobno cebulę oraz majonez. Jeśli chcesz, żeby sałatka była lżejsza, to użyj majonezu light. Nie zapomnij także dodać maślanki, octu winnego, cukru, soku wyciśniętego z połowy cytryny, soli i pieprzu. To te składniki stworzą fantastyczny sos, który połączy warzywa.
Surówka colesław – ile czasu trzymać w lodówce?
I gotowe! Surówkę colesław przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.
Podawaj ją z mięsami, szczególnie z drobiem. Nie znamy osoby, które nie lubi colesława!
Smacznego!