Tak rozpoznasz, że w szynce jest dużo chemii. Patrz przede wszystkim na jedno

Nawet jedząc przetworzone mięso, chcemy, żeby było ono jak najlepszej jakości. Szynka naszpikowana chemią to "persona non grata" w naszych lodówkach i na kanapkach. Jak rozpoznać produkty, których jakość jest ewidentnie słaba? Odpowiadamy.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Szynka, jak wiele innych produktów dostępnych w sklepach, może być bardzo dobrej, lub bardzo złej jakości. Kupowanie jej na wagę może zdawać się remedium na uniknięcie wszelkich niebezpieczeństw. Jeśli przed skrojeniem widzimy cały kawałek szynki, czujemy się bezpiecznie. Czy słusznie? Niestety nie.

Obrazek
szynka naszpikowana chemią - Pyszności; foto: Canva

Przede wszystkim, nawet jeśli decydujemy się na odłożenie paczkowanej szynki z powrotem do sklepowej lodówki, stanie kilka minut w kolejce i zakupienie mięsa na wagę, nie sprawia, że możemy zrezygnować z czytania etykiet. Jakiś czas temu pisaliśmy o najnowszych wieściach od Katarzyny Bosackiej z frontu wojny przeciwko nieuczciwym zagrywkom producentów. To powinno wystarczyć, by uświadomić wszystkich, że również mięso na wagę może być naprawdę podłej jakości.

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy sięgać po paczkowaną szynkę - bo to również nie jest wyjście z sytuacji. Lepiej dowiedzieć się tego, czym kierować się podczas kupowania szynki na wagę. Jak rozpoznać tę, której nie powinniśmy wskazać pracownikowi działu mięsnego jako naszego wyboru? Postanowiliśmy zebrać wszystkie wartościowe porady na ten temat.

Szynka naszpikowana chemią - jak ją rozpoznać?

Przeczytanie etykiety to rzecz podstawowa, ale czasochłonna. Nie musisz prosić o skład każdej szynki po kolei. Tę, której należy unikać, rozpoznasz gołym okiem.

Obrazek
szynka naszpikowana chemią - Pyszności; foto: Canva

#1 Różowiutki kolor

Kuszący, różowy kolor szynki nie powinien nas zachęcać do jej kupienia; wręcz przeciwnie. Naturalny wyrób powinien być różowo-szary. Nie daj się też oszukać na brązowy kolor skórki; to często efekt użycia preparatów imitujących proces wędzenia.

#2 Dziurki w strukturze

Nie ma lepszego dowodu na użycie chemii w produkcji szynki niż dziurki w jej strukturze. Są one efektem wstrzyknięcia w mięso solanek i ulepszaczy.

#3 Wilgoć

Ach, jaka piękna ta szynka, taka świeża, jeszcze wilgotna. Jeśli kiedyś tak myślałeś - byłeś w błędzie. Woda w opakowaniu, czy taka, która została ci na rękach po wyjęciu szynki, świadczy o tym, że producent zwiększał jej masę. Okej - woda, to nic złego. Jednak, po pierwsze, płacisz krocie za mięso, którego nie ma, a po drugie, do "związania" wody potrzebne są alginiany lub polifosforany.

#4 Zero tłuszczu

Włókna mięśniowe i żyłki tłuszczu mogą sprawiać, że szynka nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Jednak to właśnie one dowodzą, że obróbka była naturalna, a szynka nie jest sztucznie przetwarzana. Uwaga - "idealna" struktura może być nawet efektem MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie. To coś, czego powinniśmy unikać zawsze i wszędzie.

Szynka naszpikowana chemią niech idzie w odstawkę, a ta dobrej jakości może ci posłużyć do tego przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna