Tak należy gotować jajka. Inaczej ich skorupki mogą popękać
Gotowanie jajek na twardo wydaje się banalnie proste, ale jednak i przy tej czynności zdarzają się wpadki. Chcesz uniknąć popękania skorupek i wypłynięcia zawartości jajek do wody? Jest kilka sprawdzonych metod, dzięki którym do tego nie dojdzie i jajka zachowają pełnię wartości odżywczych.
Gotowanie jajek na twardo wymaga precyzji. Bardzo ważny jest czas i odpowiednie go dobranie. Jajka powinny być gotowane przez 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Tak przygotowane dostarczają nam mnóstwa witamin i minerałów. Są idealnym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Co podczas ich gotowania może pójść nie tak?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Ważna jest temperatura
Najczęstszy błąd, jaki popełniamy podczas gotowania jajek, wynika z pośpiechu. Gdy zimne jajka trafiają do wody, na pewno popękają i część ich zawartości wypłynie. Aby tego uniknąć najlepiej wyjąć je około pół godziny wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli nie udało się nam tego zrobić, lepiej nie wkładać ich do wrzątku, tylko do zimnej wody. Dodatkowo można dodać do niej łyżeczkę soli lub soku z cytryny, co pomoże utrzymać białko w środku w razie pęknięcia skorupki.
Bezpieczniejsza jest zimna woda
Dlaczego lepiej wkładać jajka do zimnej, a nie gorącej wody? Kiedy woda podgrzewana jest powoli, unikamy gwałtownych zmian temperatury. Aby przyspieszyć proces, można przykryć naczynie pokrywką, co skutecznie skróci czas gotowania jajek. Tak przygotowane na pewno nie popękają.
Unikniesz obwódki
Kolejne niedopatrzenie? Nie zawsze spoglądamy na zegarek czy ustawiamy minutnik. A lepiej nie przegotowywać jajek z powodu wartości odżywczych, a także estetyki. Zbyt długie gotowanie pozbawia jajka wielu składników odżywczych. Szkoda, bo jajka na twardo to źródło wysokiej jakości białka, witamin z grupy B, witamin D, A, E oraz minerałów, jak selen i fosfor. Prowadzi to też do powstawania nieestetycznej, szarej obwódki wokół żółtka, co jest wynikiem reakcji chemicznej między siarką a żelazem.