Tak szybko pozbędziesz się moli. Nie musisz wydawać fortuny na drogie środki

Jak to robiła babcia? Takie pytanie często wraca, bo sposoby znane od lat są najskuteczniejsze. Choćby te na mole wciąż nic a nic nie straciły na aktualności. Są tanie i można obyć się bez chemii.

Są sposoby, by szybko pozbyć się moli spożywczychSą sposoby, by szybko pozbyć się moli spożywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Mole spożywcze to niepożądani goście, które mogą pojawić się w każdej kuchni. Nie tylko psują jedzenie, ale i wywołują obrzydzenie, dlatego chcemy pozbyć się ich jak najszybciej.

Nie musimy jednak od razu kupować detergentów. Warto zacząć od naturalnych sposobów, które były dobrze znane naszym babciom. Wciąż nie tracą na aktualności i nadal skutecznie rozwiązują problem z molami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Od czego zacząć walkę z molami?

Mole mogą bardzo szybko opanować kuchenne zapasy. Gdy tylko je zauważysz, zacznij od porządnego posprzątania szafek. Wszystkie półki i szuflady należy umyć, zwracając uwagę na najmniejsze zakamarki, gdzie mole mogą się ukrywać.

Przed zastosowaniem naturalnych odstraszaczy, dokładnie przejrzyj wszystkie opakowania z żywnością. Jeśli będą w nich ślady moli (charakterystyczne pajęczynki) lub larwy, należy je wyrzucić. Dopiero do tak przygotowanych szafek można włożyć naturalne odstraszacze.

Jak pozbyć się moli?

Za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na mole uznaje się koper. Jego zapach jest dla tych owadów wyjątkowo nieprzyjemny. Aby skutecznie zabezpieczyć kuchenne zapasy, wystarczy wyłożyć szafki i szuflady świeżymi gałązkami kopru, a dla wzmocnienia efektu, powiesić kilka pęczków w kuchni. Taka naturalna bariera zapachowa skutecznie odstraszy dorosłe osobniki i zapobiegnie składaniu jaj.

Dodatkowo można zastosować inne środki:

  • liście laurowe: ich intensywny zapach potrafi skutecznie odstraszyć mole, warto więc położyć je między produkty sypkie;
  • lawenda: suszone kwiaty lawendy znakomicie pachną i odstraszają mole, można je umieścić w woreczkach;
  • skórki pomarańczy: po wysuszeniu można je rozłożyć w kuchni jako odstraszacz moli;
  • wrotycz: już od wieków stosowany jako naturalna ochrona przed owadami.

Te metody są nie tylko proste i tanie, ale też bezpieczne i skuteczne. Warto jednak dbać o systematyczne porządki w kuchni i kontrolować zapasy pod kątem obecności moli. Produkty sypkie najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej