Tak szybko pozbędziesz się moli. Nie musisz wydawać fortuny na drogie środki
Jak to robiła babcia? Takie pytanie często wraca, bo sposoby znane od lat są najskuteczniejsze. Choćby te na mole wciąż nic a nic nie straciły na aktualności. Są tanie i można obyć się bez chemii.
Mole spożywcze to niepożądani goście, które mogą pojawić się w każdej kuchni. Nie tylko psują jedzenie, ale i wywołują obrzydzenie, dlatego chcemy pozbyć się ich jak najszybciej.
Nie musimy jednak od razu kupować detergentów. Warto zacząć od naturalnych sposobów, które były dobrze znane naszym babciom. Wciąż nie tracą na aktualności i nadal skutecznie rozwiązują problem z molami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka
Od czego zacząć walkę z molami?
Mole mogą bardzo szybko opanować kuchenne zapasy. Gdy tylko je zauważysz, zacznij od porządnego posprzątania szafek. Wszystkie półki i szuflady należy umyć, zwracając uwagę na najmniejsze zakamarki, gdzie mole mogą się ukrywać.
Przed zastosowaniem naturalnych odstraszaczy, dokładnie przejrzyj wszystkie opakowania z żywnością. Jeśli będą w nich ślady moli (charakterystyczne pajęczynki) lub larwy, należy je wyrzucić. Dopiero do tak przygotowanych szafek można włożyć naturalne odstraszacze.
Jak pozbyć się moli?
Za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na mole uznaje się koper. Jego zapach jest dla tych owadów wyjątkowo nieprzyjemny. Aby skutecznie zabezpieczyć kuchenne zapasy, wystarczy wyłożyć szafki i szuflady świeżymi gałązkami kopru, a dla wzmocnienia efektu, powiesić kilka pęczków w kuchni. Taka naturalna bariera zapachowa skutecznie odstraszy dorosłe osobniki i zapobiegnie składaniu jaj.
Dodatkowo można zastosować inne środki:
- liście laurowe: ich intensywny zapach potrafi skutecznie odstraszyć mole, warto więc położyć je między produkty sypkie;
- lawenda: suszone kwiaty lawendy znakomicie pachną i odstraszają mole, można je umieścić w woreczkach;
- skórki pomarańczy: po wysuszeniu można je rozłożyć w kuchni jako odstraszacz moli;
- wrotycz: już od wieków stosowany jako naturalna ochrona przed owadami.
Te metody są nie tylko proste i tanie, ale też bezpieczne i skuteczne. Warto jednak dbać o systematyczne porządki w kuchni i kontrolować zapasy pod kątem obecności moli. Produkty sypkie najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach.