Ten puszysty jak obłoczek deser zrobię w weekend. Ostatnio siostra błagała mnie o przepis
Latem mało kto ma ochotę na ciężkie ciasta, a pieczenie w ogóle nie wchodzi w grę. Liczy się każda minuta spędzona w kuchni, bo przecież o wiele przyjemniej jest spędzać czas poza domem. Aby uczcić pierwsze dni wakacji, zrobię najprostszy deser na świecie, czyli domowe ptasie mleczko – tym razem w wersji z malinami.
Lekkie i owocowe "małe co nieco" przygotujesz z zaledwie 3 składników. Wystarczy słodka śmietanka i rozmieszana galaretka owocowa – po kilku prostych i szybkich zabiegach utworzą one apetyczne pianki, po które każdy chętnie sięgnie. Do środka możesz dodać świeże owoce, aby smak deseru był bardziej świeży i naturalny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Królewska pianka biało-czerwona. Słodkości bez włączania piekarnika
Baw się kolorami i smakami ptasiego mleczka
Masz chwilę wolnego czasu – przygotuj dwukolorowe pianki – na przykład o smaku malinowym i czekoladowym. Do czekoladowej warstwy, zamiast galaretki owocowej, użyj żelatyny spożywczej i kilku łyżek gorzkiego kakao. Możesz także połączyć śmietanę z roztopioną gorzką czokoladą. Żelatynę najpierw dokładnie rozmieszaj w gorącej wodzie, a po przestudzeniu wmieszaj w czekoladowy krem.
Ze śmietanki, galaretek i owoców przygotujesz także truskawkową lub borówkową piankę. Kostki ptasiego mleczka możesz dodatkowo obtoczyć w płynnej czekoladzie – białej, mlecznej lub gorzkiej. Masz ochotę na polewę w kolorze zielonym? Do roztopionej białej czekolady wmieszaj trochę popularnej matchy.
Przepis na malinowe ptasie mleczko
Ptasie mleczko możesz przygotować w jednej dużej, prostokątnej formie lub w silikonowych foremkach na babeczki. Jeśli zdecydujesz się na dużą blachę, wyłóż ją folią spożywczą, a oderwanie ptasie mleczka od ścianek nie będzie stanowiło problemu.
Składniki:
- 1 litr schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 4 galaretki malinowe,
- 500 ml wrzątku,
- opcjonalnie: świeże maliny.
Sposób przygotowania:
- Galaretki dokładnie rozmieszaj w 500 ml gorącej wody. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Następnie, miksując śmietanę na najniższych obrotach cienką strużką wlej całkowicie wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę.
- Gotową masę przelej do kwadratowej formy ułożonej folią spożywczą. Jeśli chcesz, możesz do środka powkładać świeże maliny.
- Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Gdy ptasi mleczko zastygnie pokrój je na kwadraty i wyjmij z folii. Każdą porcję możesz dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze.