Test pączków od Gessler i z Biedronki. Zasłonięte oczy obnażyły prawdę o smaku?

Tłusty czwartek to dzień, gdy szczęśliwi pączków nie liczą. Kupić je można na każdym rogu i w różnych cenach, ale pączek pączkowi nierówny. Zrobiliśmy blind test i sprawdziliśmy, czy z zawiązanymi oczami pączek z Biedronki smakuje dużo gorzej niż ten spod szyldu "Słodki Słony" od Gessler.

Test pączków od Gessler i z Biedronki. Zasłonięte oczy obnażyły prawdę o smaku?Spróbowaliśmy pączków z dyskontu i cukierni. Które lepsze?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pączki z trzech popularnych miejsc w Warszawie, troje testerów, trzy opaski na oczy i jedno studio nagraniowe. Tutaj nie było miejsca na siłę sugestii ani ocenianie książki (a właściwie pączka) po okładce. Na talerze trafiły pączki w klasycznych wersjach. W zależności od sztuki był lukier, skórka pomarańczowa, marmolada wieloowocowa, konfitura z róży i ze śliwki. Czy pączek z dyskontu faktycznie smakuje gorzej? Czy warto ustawiać się w kolejce do jednego z punków Galerii Wypieków Lubaszka? A może najlepiej zamówić paczuszkę od Lary i Magdy Gessler? Nasi testerzy postanowili rozwiać wątpliwości.

Pączek pączkowi nierówny

Nie od dziś wiadomo, że skład pączków w markecie potrafi zaskoczyć długością i jest jeszcze mniej zrozumiały niż miłość Wokulskiego do Łęckiej. Nie da się jednak oczekiwać zbyt wiele, gdy pączek kosztuje dwa złote.

Wraz z ceną rosną również nasze oczekiwania. Działająca w Warszawie od 1945 roku Galeria Wypieków Lubaszka oraz należąca do Magdy Gessler cukiernia "Słodki Słony" oferują pączki w wyższej cenie. U gwiazdy stacji TVN za tego z różą zapłacić trzeba nawet 23 złote. Można się zatem spodziewać, że po ugryzieniu poczujemy wyjątkowy i wyważony smak, idealne ciasto drożdżowe i świetnie dopasowane proporcje nadzienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Blind test pączków z dyskontu i cukierni. Które wypadły lepiej?

Blind test pączków

Gdy w ręku trzymamy paragon, a przed oczami mamy zakupionego pączka, można dać się ponieść sile sugestii. Skoro już wydaliśmy taką kwotę, to w końcu musi być coś pysznego lub (analogicznie) na wybitnego pączka w tej cenie nie ma co liczyć. Postanowiliśmy to sprawdzić, zapraszając na blind test fanów pączków z naszych redakcji. Oczy zasłonięte opaską, trzy kawałki tłustoczwartkowego przysmaku i oni, dzielni testerzy.

Na pierwszy ogień poszedł pączek z Galerii Wypieków Lubaszka. Jeden z testerów już po zapachu rozpoznał wypiek. Ciasto okazało się jednak być za mało wyraziste i suche. Nadzienie było nieco za słodkie, a testerzy stwierdzili, że może być "czymś dopalane". W ramach uzupełnienia warto dodać, że za sztukę zapłaciliśmy 4,50 zł, a na stronie cukiernio-piekarni można szybko zweryfikować skład, który jak na pączka z sieciówki, jest w porządku.

Pączek z Lubaszki
Pączek z Lubaszki © Pyszności

Po nieudanym pączkowym debiucie przyszedł czas na pączka kupionego w "Słodki Słony", czyli od Lary i Magdy Gessler. Ciasto było słodkie i wypełnione sporą ilością nadzienia z róży, co dla wielu poszukiwaczy pączkowych doznań jest podstawową wartością.

- Jest bardziej różany, ale też bardzo słodki. Ale fajnie, naturalnie i zachęcająco pachną - komentuje Oliwia.
Pączki od Magdy Gessler
Pączki od Magdy Gessler © Pyszności

Po rozpuście za 23 zł przyszedł czas na zaciśnięcie pasa - na talerzykach pojawił się najtańszy w zestawieniu pączek z Biedronki. Kosztował nieco ponad 2,50 zł za sztukę.

- Zapach jest prawie niewyczuwalny. Nadzienie raczej nienaturalne - mówi Oliwia.

Pączek bronił się jednak świeżością - nie taki diabeł straszny, jak go malują.

- Ciasto bardzo dobre, miękkie takie i bardzo świeże - ocenił Filip.
Pączek z Biedronki
Pączek z Biedronki © Pyszności

Zapadł werdykt

Gdy przyszło do przypisania pączków do odpowiednich cukierni, pojawiły się schody. Pączek od Lubaszki został okrzyknięty przez jednego z testerów biedronkowym. Wszystko ze względu na suche ciasto. Z kolei Magdę Gessler zdegradowano do jakości dyskontowej.

- Jestem najbardziej ekonomiczny, bo najbardziej smakował mi pączek z Biedronki - podsumował Radek.

Okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci, a słodkości od Magdy Gessler nie każdemu muszą przypaść do gustu. A już na pewno bardzo trudno rozpoznać konkretny punkt sprzedaży, kiedy testuje się ograniczonymi zmysłami.

Zjedzenie pączka w tłusty czwartek to tradycyjny sposób na zapewnienie sobie szczęścia, więc warto skusić się na choćby jednego. Nieważne, czy kupimy go w ulubionej cukierni i będziemy podziwiać jak Monę Lisę w Luwrze, czy zorganizujemy domowy test smaku, by wyłonić najlepszego. Warto jednak pamiętać o świadomym wyborze i sprawdzaniu składu pączków, zamiast kierować się jedynie renomą czy przyzwyczajeniem. Wyjdzie to nam na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób