Influencerka nagrała wideo, na którym je trujące grzyby. Głupi trend mógł skończyć się tragedią

Tik-Tok to w ostatnim czasie jeden z najpopularniejszych sposobów komunikacji, jeśli chodzi o media społecznościowe. Ma służyć rozrywce, ale coraz częściej pojawiają się tu szczególnie niebezpieczne informacje. Obecnym trendem stały się trujące grzyby - ich smażenie i zjadanie. Jedna z Tik Tokerek nagrała film, na którym chwali się jedzeniem trujących grzybów.

Obrazek
Karol Wiak

Trujące grzyby na Tik-Toku - nie daj się wciągnąć w tę zabawę!

Świat social mediów sprawił, że już nic nie jest w stanie nas tu zaskoczyć, szczególnie gdy wspomnimy o Tik-Toku. Coraz częściej pojawiają się na nim różnego typu niebezpieczne zabawy, które zyskują coraz większe rzesze zwolenników. Było zjadanie kapsułki do prania i w końcu przyszedł czas na kolejny eksperyment, czyli trujące grzyby. Sezon grzybowy w pełni, więc tego typu filmów i zabaw pojawia się coraz więcej. Jeden z nich, na swoim profilu, opublikowała pewna Tik Tokerka. Na nagraniu widzimy ją w lesie, zbierającą i zjadającą trujące grzyby z jajecznicą.

Obrazek
Hanusia Wielka zbiera grzyby - Pyszności; Foto screen z https://www.tiktok.com/@hanusiawielka

Hanusia Wielka, bo o niej mowa, to postać bardzo dobrze znana w świecie social mediów. Ma wielu fanów na Tik Toku, Instagramie, czy na Facebooku. Na najnowszym filmie wybrała się do lasu, zebrała trując grzyby i postanowiła zrobić z nich jajecznicę. Lisówki, które znalazły się w jej koszyku, to niejadalna odmiana grzybów, która bardzo często jest mylona z kurkami. Zawierają w sobie arabitol, który może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Jak nie zbierać grzybów na Tik Toku?

Pomimo tego, że zbieranie grzybów przez Hanusię nie skończyło się tragedią, to tego typu zabawy zyskują coraz więcej zwolenników. Przestrzegamy przez uczestniczeniem w tego typu zabawach. Wszystkie grzyby, których nie znamy i nie jesteśmy pewni, mogą okazać się trujące. Wrzucanie do sieci tego typu filmów jest po prostu nieodpowiedzialne, bo nie każdy musi znać się na grzybach. A skoro Influencerka je zebrała, to równie dobrze mogą sięgnąć po nie Twoje dzieci.

Obrazek
Lisówki - Pyszności; Foto screen z https://www.tiktok.com/@hanusiawielka/video/7148842384732753157?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

Jeśli zamierzasz wybrać się na grzyby, to zabierz ze sobą osobę, która po prostu się na tym zna. Delektuj się czystym powietrzem, ciszą i spokojem. Jesień to niezwykła pora roku, zachwycająca kolorami i pogodą. Zbierając te jadalne, a nie trujące grzyby, możesz wykorzystać do wielu wspaniałych dań, na które przepisy znajdziesz również w naszym serwisie.

Zobacz na naszym kanale przepis na aromatyczny krem z grzybów leśnych:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita