To ciasto robi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych. Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej
Warstwowe ciasto o smaku delicji pomarańczowych wygląda spektakularnie. Jestem przekonana, że spełni oczekiwania niejednej wymagającej ciotki. Starsze pokolenie będzie zachwycone smakiem popularnych w PRL-u delicji zestawionych z wybornym kremem kawowym.
Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga czasu i cierpliwości. Po nałożeniu każdej kolejnej warstwy kremu lub galaretki należy schłodzić ciasto w lodówce, inaczej wszystko może się rozpłynąć i przemieszać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Inne pomysły na desery z delicjami pomarańczowymi
Delicje pomarańczowe to nie tylko doskonały dodatek do ciast, ale także świetna baza do wielu innych deserów. Możesz je wykorzystać zamiast tradycyjnych biszkoptów, aby przygotować pomarańczowe tiramisu. Delicje nasącz sokiem pomarańczowym i układaj warstwami, przekładając kremem mascarpone.
Pokruszone delicje możesz także wymieszać z domowymi lodami pomarańczowymi. Taki deser podaj z bitą śmietaną i startą na wiórki gorzką czekoladą. Delicje możesz wykorzystać również jako blat do serników na zimno lub innych warstwowych deserów niewymagających pieczenia.
Przepis na ciasto Delicja pomarańczowa
Warstwy kremu i galaretki ułożone są na blacie z ciasta ucieranego z dodatkiem orzechów, czekolady i skórki z pomarańczy. Jeśli chcesz przygotować szybszą wersję bez pieczenia, na spodzie możesz ułożyć biszkopty lub herbatniki maślane.
Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej,
- 120 g cukru drobnego,
- 3 jajka,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- skórka starta z 1 pomarańczowej,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 500 g mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 40 ml schłodzonego espresso,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując składniki, stopniowo dodawaj po jednym jajku, a następnie łyżka po łyżce dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Odstaw mikser i łyżką wymieszaj masę z posiekanymi orzechami, połówką tabliczki startej czekolady i skórką z pomarańczy.
- Ciasto przełóż do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Galaretki pomarańczowe dokładnie rozmieszaj w 700 ml gorącej wody, odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- Dwie łyżeczki żelatyny rozpuść w 50 ml gorącej wody (to nie może być wrzątek) i odstaw do przestygnięcia.
- W dużej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj serek mascarpone, na koniec wymieszaj z przestudzoną żelatyną.
- Podziel krem na dwie równe części. Jedną wyłóż na przestudzony blat, po czym wstaw ciasto do lodówki.
- Pozostały krem wymieszaj z espresso i połówką tabliczki czekolady startej na wiórki, wstaw do lodówki.
- Wyjmij ciasto i na białej warstwie kremu ułóż obok siebie delicje pomarańczowe. Zalej je tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki.
- Gdy galaretka stężeje, połóż na niej warstwę kremu kawowego, po raz kolejny odłóż ciasto do lodówki.
- W rondelku podgrzej sok pomarańczowy i wymieszaj z 1 łyżką cukru. W szklance z 1 łyżką zimnej wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i dodaj do gorącego soku. Gotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmij polewę z kuchenki i rozmieszaj z 1 łyżeczką żelatyny. Odstaw do ostygnięcia.
- Zimną, tężejącą polewą pokryj ciasto. Udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i startą na wiórki czekoladą. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.