12 przydatnych trików kuchennych, dzięki którym staniesz się mistrzynią w kuchni

W kuchni dzieje się naprawdę wiele, dlatego warto znać przydatne triki, które przyśpieszą i ułatwią codzienne przygotowanie posiłków. Jeśli lubisz więc takie rozwiązania, koniecznie zapoznaj się z tym, co dziś dla Ciebie przygotowałam.

Obrazek
Frania

Z genialnymi trikami staniesz się prawdziwą mistrzynią w kuchni! ?

#1 Przygotuj jajka w piekarniku

W formie na muffinki rozprowadź olej. Następnie w każdej przegródce rozbij po jednym jajku. Dopraw do smaku solą i pierzem i wstaw do piekarnika na 18 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

#2 Najlepszy patent na pieczenie ziemniaków

Podziel ziemniaki na pół. Następnie posyp je dużą ilością soli i polej oliwą z oliwek. Ułóż ziemniaki na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

I jeszcze jeden trik, który może Ci się tu przydać. To, czy ziemniaki są gotowe, pomoże Ci ustalić test widelcem.

#3 Idealne jajko na miękko

Idealne jajko na miękko powinno mieć jędrne białko i cieknące żółtko. Aby uzyskać taki stan, doprowadź wodę do wrzenia. Następnie włóż jajka i zacznij mierzyć czas.

Jeśli gotujesz 1-2 jajka, po 5 minutach żółtko powinno być idealne. 3-4 jajka będą potrzebować dodatkowych kilku sekund.

#4 Makaron gotuj na patelni, a nie w garnku

Po pierwsze powierzchnia patelni jest szersza. Po drugie, znacznie szybciej się nagrzewa, dzięki czemu możesz zaoszczędzić sporo czasu. Chyba nie muszę dłużej Cię przekonywać?

#5 Lizaki domowej roboty

Obrazek

W tym przepisie nasze dzieci zakochały się od pierwszego kęsa. Wystarczą jabłka, czekolada i ulubione dodatki, aby przygotować wyśmienity deser dla malucha ❤️ Cały przepis znajdziecie tutaj.

#6 Łosoś w duecie z jogurtem greckim

Przed pieczeniem, rozprowadź na łososiu grecki jogurt, co sprawi, że ryba będzie wyjątkowo miękka. A posypana na wierzchu panierka, będzie lepiej się trzymać. Wstaw do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni Celsjusza.

#8 W piekarniku przygotujesz również warzywa

Opłucz i pokrój warzywa. Następnie piecz je w piekarniku razem z papierem do pieczenia przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

#9 Ekspresowe obieranie jajek

Obrazek

Ugotowane na twardo jajka, umieść w szklance z odrobiną wody i energicznie potrząśnij. Dzięki temu zabiegowi, skorupa jajka zsunie się wręcz w magiczny sposób. Co więcej, jajko pozostanie nieuszkodzone.

#10 Grzyby w mikrofalówce

Obrazek

Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania grzybów o połowę, jest bardzo proste rozwiązanie, które może zmienić wszystko. Umieść je na chwilę w mikrofalówce, dzięki czemu w szybki sposób pozbędziesz się nadmiaru wody. Tym samym przyśpieszysz proces gotowania.

#11 Jajeczne babeczki z mięsnym dodatkiem

Był już trik na gotowanie jajek w piekarniku, teraz czas na babeczki jajeczne z mięsnym kąskiem. I w tym przypadku wystarczy, że do formy na muffinki dodasz boczek lub szynkę, przy pomocy których stworzysz otoczkę. Do środka wbijesz jajka i doprawisz do smaku. Wstaw do piekarnika na 30 minut i gotowe!

#12 Twoje drugie śniadanie będzie zawsze bezpieczne

I na koniec patent, który z pewnością Ci się spodoba. Jeśli obawiasz się, że ktoś może ukraść Ci drugie śniadanie, zawsze możesz użyć folii z wzorkiem, który przypomina pleśń. Skuteczna ochrona zapewniona!

Co myślisz o tych trikach? Który z nich spodobał Ci się najbardziej?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯