Porady16 trików kuchennych, które z pewnością się przydadzą. Koniec z niepotrzebnymi wpadkami

16 trików kuchennych, które z pewnością się przydadzą. Koniec z niepotrzebnymi wpadkami

16 trików kuchennych, które z pewnością się przydadzą. Koniec z niepotrzebnymi wpadkami
Frania

09.11.2018 11:50, aktual.: 18.09.2023 12:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli śledzisz mnie od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam genialne triki, które ułatwiają przygotowanie codziennych posiłków.

Dziś znowu przychodzę z dawką przydatnych treści, których nie możesz przegapić!

#1 Zainwestuj w komplet patelni

Obraz

Jeśli uważasz, że na jednej patelni można przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu, bardzo się mylisz.

W każdej kuchni powinno znaleźć się kilka typów patelni. I tak do smażenia naleśników najlepiej sprawdzi się mała patelnia z cienkim dnem z niską krawędzią. Z kolei mięso należy smażyć na patelni z grubym dnem i wysoką krawędzią.

#2 Podczas pieczenia postępuj zgodnie z przepisem

Obraz

Jeśli wypiek ma być udany, musisz postępować zgodnie z recepturą. W innym przypadku powinnaś liczyć się z tym, że pieczenie zakończy się katastrofą.

Za duża ilość mąki, czy niewłaściwa temperatura mogą wpłynąć negatywnie zarówno na wygląd, jak i smak naszego wypieku.

#3 Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika

Obraz

Otwierając piekarnik, jednocześnie obniżasz jego temperaturę, co ma wpływ na rosnące w nim ciasto lub ciasteczka.

Jeśli chcesz sprawdzić co dzieje się z Twoim ciastem, włącz światło w piekarniku.

#4 Rozmrażanie piersi z kurczaka

Obraz

Mięso należy rozmrozić w odpowiednich warunkach. Włóż kurczaka do miski i wstaw do lodówki do chwili, aż się rozmrozi.

Nie wkładaj mięsa do wody i nie zostawiaj go po prostu na blacie, ponieważ w ten sposób zepsujesz nie tylko jego smak, ale i wygląd.

#5 Mleko w lodówce

Obraz

Pod żadnym pozorem nie przechowuj mleka w drzwiach lodówki. Dlaczego? Ponieważ przy częstym otwieraniu, panuje tam wyższa temperatura niż w pozostałej części lodówki.

#6 Zainwestuj w komplet noży

Obraz

Jak w przypadku patelni, tak samo z nożami, powinnaś zaopatrzyć się w niezbędny komplet.

Podstawą są tu 4 noże: nóż szefa kuchni, uniwersalny, do warzyw i chleba. Z taką drużyną żadne zadanie w kuchni nie będzie Ci straszne!

#7 Postaw również na zestaw desek do krojenia

Obraz

W swojej kuchni powinnaś mieć minimum dwa rodzaje desek - jedną do mięs, ryb i dziczyzny oraz drugą do żywności, która nie wymaga gotowania.

Aby nie pogubić się w tym, która deska służy do czego, warto pomyśleć o rozwiązaniu z dwoma kolorami - czerwona do mięs i zielona do warzyw oraz pozostałych produktów.

#8 Ich nie przechowuj w lodówce

Obraz

A skoro już o lodówce mowa, pamiętaj, że nie jest to odpowiednie środowisko dla cytrusów, pomidorów, bananów, czy jabłek.

To nie prawda, że przechowując je w lodówce, wydłużysz ich termin przydatności.

#9 Gotowanie makaronu

Obraz

To żadna tajemnica, że makaron powinien być wrzucany do wrzącej wody.

Ale nie wszyscy wiedzą, że kluczową rolę w procesie gotowania odgrywa mieszanie go w ciągu pierwszych kilku minut gotowania, dzięki czemu makaron się nie sklei zarówno ze sobą, jak i do dna garnka.

#10 Ubijanie białek na ciepło

Aby uzyskać idealną konsystencję na bezę, używaj jajek w temperaturze pokojowej. Ważne jest również odpowiednie oddzielenie żółtek od białek.

#11 Wstawiaj rzeczy do nagrzanego piekarnika

Obraz

W przeciwnym wypadku nie zdziw się, że ciasto czy też zapiekanka, będą nierówno dopieczone.

#12 Sos w formie na kostki lodu

Zostało Ci sporo sosu i nie wiesz co z nim zrobić?

Na pewno go nie wyrzucaj i po postu przelej do formy na kostki lodu. Będziesz mogła wykorzystać je w przyszłości!

Genialnymi trikami nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także