16 trików kuchennych, które z pewnością się przydadzą. Koniec z niepotrzebnymi wpadkami
Jeśli śledzisz mnie od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam genialne triki, które ułatwiają przygotowanie codziennych posiłków.
09.11.2018 | aktual.: 18.09.2023 12:24
Dziś znowu przychodzę z dawką przydatnych treści, których nie możesz przegapić!
#1 Zainwestuj w komplet patelni
Jeśli uważasz, że na jednej patelni można przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu, bardzo się mylisz.
W każdej kuchni powinno znaleźć się kilka typów patelni. I tak do smażenia naleśników najlepiej sprawdzi się mała patelnia z cienkim dnem z niską krawędzią. Z kolei mięso należy smażyć na patelni z grubym dnem i wysoką krawędzią.
#2 Podczas pieczenia postępuj zgodnie z przepisem
Jeśli wypiek ma być udany, musisz postępować zgodnie z recepturą. W innym przypadku powinnaś liczyć się z tym, że pieczenie zakończy się katastrofą.
Za duża ilość mąki, czy niewłaściwa temperatura mogą wpłynąć negatywnie zarówno na wygląd, jak i smak naszego wypieku.
#3 Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika
Otwierając piekarnik, jednocześnie obniżasz jego temperaturę, co ma wpływ na rosnące w nim ciasto lub ciasteczka.
Jeśli chcesz sprawdzić co dzieje się z Twoim ciastem, włącz światło w piekarniku.
#4 Rozmrażanie piersi z kurczaka
Mięso należy rozmrozić w odpowiednich warunkach. Włóż kurczaka do miski i wstaw do lodówki do chwili, aż się rozmrozi.
Nie wkładaj mięsa do wody i nie zostawiaj go po prostu na blacie, ponieważ w ten sposób zepsujesz nie tylko jego smak, ale i wygląd.
#5 Mleko w lodówce
Pod żadnym pozorem nie przechowuj mleka w drzwiach lodówki. Dlaczego? Ponieważ przy częstym otwieraniu, panuje tam wyższa temperatura niż w pozostałej części lodówki.
#6 Zainwestuj w komplet noży
Jak w przypadku patelni, tak samo z nożami, powinnaś zaopatrzyć się w niezbędny komplet.
Podstawą są tu 4 noże: nóż szefa kuchni, uniwersalny, do warzyw i chleba. Z taką drużyną żadne zadanie w kuchni nie będzie Ci straszne!
#7 Postaw również na zestaw desek do krojenia
W swojej kuchni powinnaś mieć minimum dwa rodzaje desek - jedną do mięs, ryb i dziczyzny oraz drugą do żywności, która nie wymaga gotowania.
Aby nie pogubić się w tym, która deska służy do czego, warto pomyśleć o rozwiązaniu z dwoma kolorami - czerwona do mięs i zielona do warzyw oraz pozostałych produktów.
#8 Ich nie przechowuj w lodówce
A skoro już o lodówce mowa, pamiętaj, że nie jest to odpowiednie środowisko dla cytrusów, pomidorów, bananów, czy jabłek.
To nie prawda, że przechowując je w lodówce, wydłużysz ich termin przydatności.
#9 Gotowanie makaronu
To żadna tajemnica, że makaron powinien być wrzucany do wrzącej wody.
Ale nie wszyscy wiedzą, że kluczową rolę w procesie gotowania odgrywa mieszanie go w ciągu pierwszych kilku minut gotowania, dzięki czemu makaron się nie sklei zarówno ze sobą, jak i do dna garnka.
#10 Ubijanie białek na ciepło
Aby uzyskać idealną konsystencję na bezę, używaj jajek w temperaturze pokojowej. Ważne jest również odpowiednie oddzielenie żółtek od białek.
#11 Wstawiaj rzeczy do nagrzanego piekarnika
W przeciwnym wypadku nie zdziw się, że ciasto czy też zapiekanka, będą nierówno dopieczone.
#12 Sos w formie na kostki lodu
Zostało Ci sporo sosu i nie wiesz co z nim zrobić?
Na pewno go nie wyrzucaj i po postu przelej do formy na kostki lodu. Będziesz mogła wykorzystać je w przyszłości!