16 trików kuchennych, które z pewnością się przydadzą. Koniec z niepotrzebnymi wpadkami
09.11.2018 11:50, aktual.: 18.09.2023 12:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli śledzisz mnie od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam genialne triki, które ułatwiają przygotowanie codziennych posiłków.
Dziś znowu przychodzę z dawką przydatnych treści, których nie możesz przegapić!
#1 Zainwestuj w komplet patelni
Jeśli uważasz, że na jednej patelni można przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu, bardzo się mylisz.
W każdej kuchni powinno znaleźć się kilka typów patelni. I tak do smażenia naleśników najlepiej sprawdzi się mała patelnia z cienkim dnem z niską krawędzią. Z kolei mięso należy smażyć na patelni z grubym dnem i wysoką krawędzią.
#2 Podczas pieczenia postępuj zgodnie z przepisem
Jeśli wypiek ma być udany, musisz postępować zgodnie z recepturą. W innym przypadku powinnaś liczyć się z tym, że pieczenie zakończy się katastrofą.
Za duża ilość mąki, czy niewłaściwa temperatura mogą wpłynąć negatywnie zarówno na wygląd, jak i smak naszego wypieku.
#3 Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika
Otwierając piekarnik, jednocześnie obniżasz jego temperaturę, co ma wpływ na rosnące w nim ciasto lub ciasteczka.
Jeśli chcesz sprawdzić co dzieje się z Twoim ciastem, włącz światło w piekarniku.
#4 Rozmrażanie piersi z kurczaka
Mięso należy rozmrozić w odpowiednich warunkach. Włóż kurczaka do miski i wstaw do lodówki do chwili, aż się rozmrozi.
Nie wkładaj mięsa do wody i nie zostawiaj go po prostu na blacie, ponieważ w ten sposób zepsujesz nie tylko jego smak, ale i wygląd.
#5 Mleko w lodówce
Pod żadnym pozorem nie przechowuj mleka w drzwiach lodówki. Dlaczego? Ponieważ przy częstym otwieraniu, panuje tam wyższa temperatura niż w pozostałej części lodówki.
#6 Zainwestuj w komplet noży
Jak w przypadku patelni, tak samo z nożami, powinnaś zaopatrzyć się w niezbędny komplet.
Podstawą są tu 4 noże: nóż szefa kuchni, uniwersalny, do warzyw i chleba. Z taką drużyną żadne zadanie w kuchni nie będzie Ci straszne!
#7 Postaw również na zestaw desek do krojenia
W swojej kuchni powinnaś mieć minimum dwa rodzaje desek - jedną do mięs, ryb i dziczyzny oraz drugą do żywności, która nie wymaga gotowania.
Aby nie pogubić się w tym, która deska służy do czego, warto pomyśleć o rozwiązaniu z dwoma kolorami - czerwona do mięs i zielona do warzyw oraz pozostałych produktów.
#8 Ich nie przechowuj w lodówce
A skoro już o lodówce mowa, pamiętaj, że nie jest to odpowiednie środowisko dla cytrusów, pomidorów, bananów, czy jabłek.
To nie prawda, że przechowując je w lodówce, wydłużysz ich termin przydatności.
#9 Gotowanie makaronu
To żadna tajemnica, że makaron powinien być wrzucany do wrzącej wody.
Ale nie wszyscy wiedzą, że kluczową rolę w procesie gotowania odgrywa mieszanie go w ciągu pierwszych kilku minut gotowania, dzięki czemu makaron się nie sklei zarówno ze sobą, jak i do dna garnka.
#10 Ubijanie białek na ciepło
Aby uzyskać idealną konsystencję na bezę, używaj jajek w temperaturze pokojowej. Ważne jest również odpowiednie oddzielenie żółtek od białek.
#11 Wstawiaj rzeczy do nagrzanego piekarnika
W przeciwnym wypadku nie zdziw się, że ciasto czy też zapiekanka, będą nierówno dopieczone.
#12 Sos w formie na kostki lodu
Zostało Ci sporo sosu i nie wiesz co z nim zrobić?
Na pewno go nie wyrzucaj i po postu przelej do formy na kostki lodu. Będziesz mogła wykorzystać je w przyszłości!