16 trików kuchennych, które z pewnością się przydadzą. Koniec z niepotrzebnymi wpadkami

Jeśli śledzisz mnie od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam genialne triki, które ułatwiają przygotowanie codziennych posiłków.

Obrazek
Frania

Dziś znowu przychodzę z dawką przydatnych treści, których nie możesz przegapić!

#1 Zainwestuj w komplet patelni

Obrazek

Jeśli uważasz, że na jednej patelni można przygotować każde danie w perfekcyjnym wydaniu, bardzo się mylisz.

W każdej kuchni powinno znaleźć się kilka typów patelni. I tak do smażenia naleśników najlepiej sprawdzi się mała patelnia z cienkim dnem z niską krawędzią. Z kolei mięso należy smażyć na patelni z grubym dnem i wysoką krawędzią.

#2 Podczas pieczenia postępuj zgodnie z przepisem

Obrazek

Jeśli wypiek ma być udany, musisz postępować zgodnie z recepturą. W innym przypadku powinnaś liczyć się z tym, że pieczenie zakończy się katastrofą.

Za duża ilość mąki, czy niewłaściwa temperatura mogą wpłynąć negatywnie zarówno na wygląd, jak i smak naszego wypieku.

#3 Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika

Obrazek

Otwierając piekarnik, jednocześnie obniżasz jego temperaturę, co ma wpływ na rosnące w nim ciasto lub ciasteczka.

Jeśli chcesz sprawdzić co dzieje się z Twoim ciastem, włącz światło w piekarniku.

#4 Rozmrażanie piersi z kurczaka

Obrazek

Mięso należy rozmrozić w odpowiednich warunkach. Włóż kurczaka do miski i wstaw do lodówki do chwili, aż się rozmrozi.

Nie wkładaj mięsa do wody i nie zostawiaj go po prostu na blacie, ponieważ w ten sposób zepsujesz nie tylko jego smak, ale i wygląd.

#5 Mleko w lodówce

Obrazek

Pod żadnym pozorem nie przechowuj mleka w drzwiach lodówki. Dlaczego? Ponieważ przy częstym otwieraniu, panuje tam wyższa temperatura niż w pozostałej części lodówki.

#6 Zainwestuj w komplet noży

Obrazek

Jak w przypadku patelni, tak samo z nożami, powinnaś zaopatrzyć się w niezbędny komplet.

Podstawą są tu 4 noże: nóż szefa kuchni, uniwersalny, do warzyw i chleba. Z taką drużyną żadne zadanie w kuchni nie będzie Ci straszne!

#7 Postaw również na zestaw desek do krojenia

Obrazek

W swojej kuchni powinnaś mieć minimum dwa rodzaje desek - jedną do mięs, ryb i dziczyzny oraz drugą do żywności, która nie wymaga gotowania.

Aby nie pogubić się w tym, która deska służy do czego, warto pomyśleć o rozwiązaniu z dwoma kolorami - czerwona do mięs i zielona do warzyw oraz pozostałych produktów.

#8 Ich nie przechowuj w lodówce

Obrazek

A skoro już o lodówce mowa, pamiętaj, że nie jest to odpowiednie środowisko dla cytrusów, pomidorów, bananów, czy jabłek.

To nie prawda, że przechowując je w lodówce, wydłużysz ich termin przydatności.

#9 Gotowanie makaronu

Obrazek

To żadna tajemnica, że makaron powinien być wrzucany do wrzącej wody.

Ale nie wszyscy wiedzą, że kluczową rolę w procesie gotowania odgrywa mieszanie go w ciągu pierwszych kilku minut gotowania, dzięki czemu makaron się nie sklei zarówno ze sobą, jak i do dna garnka.

#10 Ubijanie białek na ciepło

Aby uzyskać idealną konsystencję na bezę, używaj jajek w temperaturze pokojowej. Ważne jest również odpowiednie oddzielenie żółtek od białek.

#11 Wstawiaj rzeczy do nagrzanego piekarnika

Obrazek

W przeciwnym wypadku nie zdziw się, że ciasto czy też zapiekanka, będą nierówno dopieczone.

#12 Sos w formie na kostki lodu

Zostało Ci sporo sosu i nie wiesz co z nim zrobić?

Na pewno go nie wyrzucaj i po postu przelej do formy na kostki lodu. Będziesz mogła wykorzystać je w przyszłości!

Genialnymi trikami nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi!
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇