W kilka minut mam stertę krokietów. Sąsiadka zdradziła mi świetny patent

Krokiety to jeden z najbardziej popularnych dodatków do barszczu czerwonego. Niektórzy wybierają go nawet podczas wigilii zamiast uszek. Jest znacznie mniej pracochłonny, jednak nie każdy lubi spędzać czas nad patelnią i smażyć naleśniki. Sąsiadka zdradziła mi patent, jak tego uniknąć.

Krokiety z wafli tortowychKrokiety z wafli tortowych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Dorota Gepert

Usmażenie sterty naleśników pewnie jest prostsze niż lepienie uszek, ale sąsiadka zdradziła mi jeszcze lepszy patent na krokiety. Wystarczy użyć wafli tortowych. Pod wpływem ciepłego farszu stają się one elastyczne i łatwo z nich formować krokiety. Nie rozpadają się i łatwo je potem odsmażyć na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Sprytny sposób na krokiety

Sąsiadka przekonała mnie, że wafle tortowe świetnie zastąpią naleśniki. W jej rodzinie wszyscy lubią krokiety i szukała sposobu, by nie stać tak długo przy patelni. Nie ma co ukrywać, bywa też, że naleśniki nie wychodzą. Użycie wafli nie tylko skraca przygotowanie krokietów, ale też nie ma niebezpieczeństwa, że coś pójdzie nie tak. Najlepiej nakładać jeszcze ciepły farsz na wafle, wtedy szybko miękną i łatwiej się je zwija. Po kilku minutach, kiedy wafle staną się elastyczne, formowanie roladek jest proste. Ważne, aby zwijać je dokładnie i dość ciasno, wtedy farsz nie wypłynie podczas smażenia.

Farsz do wyboru

Krokiety to świetny dodatek do czerwonego barszczu. Jednak gdy przygotujemy je z pysznym farszem nadają się także jako samodzielna przekąska. Gdy już tęsknimy za świątecznymi smakami, warto je przygotować z tradycyjnym nadzieniem z kapusty i grzybów. Na co dzień sprawdzą się też krokiety z farszem pieczarkowym.

Farsz pieczarkowy

Składniki:

  1. 500 g pieczarek,
  2. 2 cebule,
  3. 1 jajko,
  4. 3 łyżki masła (można użyć klarowanego),
  5. sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i poszatkuj, cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie całość przesmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
  2. Na koniec farsz dopraw do smaku. Gdy przestygnie, wymieszaj go z jajkiem.

Farsz tradycyjny

  • 650 g kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki masła,
  • mała cebula,
  • garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Odlej wodę, następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  2. Kapustę wypłucz i zalej wodą do przykrycia. Następnie dodaj łyżkę masła i gotuj ok. 50 minut. Odcedź i drobno poszatkuj.
  3. Cebulę pokrój w plasterki. Podsmaż na pozostałym maśle, dodaj suszone grzyby i kapustę.
  4. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje