PrzepisBoże NarodzenieW kilka minut mam stertę krokietów. Sąsiadka zdradziła mi świetny patent

W kilka minut mam stertę krokietów. Sąsiadka zdradziła mi świetny patent

Krokiety to jeden z najbardziej popularnych dodatków do barszczu czerwonego. Niektórzy wybierają go nawet podczas wigilii zamiast uszek. Jest znacznie mniej pracochłonny, jednak nie każdy lubi spędzać czas nad patelnią i smażyć naleśniki. Sąsiadka zdradziła mi patent, jak tego uniknąć.

Krokiety z wafli tortowych
Krokiety z wafli tortowych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Usmażenie sterty naleśników pewnie jest prostsze niż lepienie uszek, ale sąsiadka zdradziła mi jeszcze lepszy patent na krokiety. Wystarczy użyć wafli tortowych. Pod wpływem ciepłego farszu stają się one elastyczne i łatwo z nich formować krokiety. Nie rozpadają się i łatwo je potem odsmażyć na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprytny sposób na krokiety

Sąsiadka przekonała mnie, że wafle tortowe świetnie zastąpią naleśniki. W jej rodzinie wszyscy lubią krokiety i szukała sposobu, by nie stać tak długo przy patelni. Nie ma co ukrywać, bywa też, że naleśniki nie wychodzą. Użycie wafli nie tylko skraca przygotowanie krokietów, ale też nie ma niebezpieczeństwa, że coś pójdzie nie tak. Najlepiej nakładać jeszcze ciepły farsz na wafle, wtedy szybko miękną i łatwiej się je zwija. Po kilku minutach, kiedy wafle staną się elastyczne, formowanie roladek jest proste. Ważne, aby zwijać je dokładnie i dość ciasno, wtedy farsz nie wypłynie podczas smażenia.

Farsz do wyboru

Krokiety to świetny dodatek do czerwonego barszczu. Jednak gdy przygotujemy je z pysznym farszem nadają się także jako samodzielna przekąska. Gdy już tęsknimy za świątecznymi smakami, warto je przygotować z tradycyjnym nadzieniem z kapusty i grzybów. Na co dzień sprawdzą się też krokiety z farszem pieczarkowym.

Farsz pieczarkowy

Składniki:

  1. 500 g pieczarek,
  2. 2 cebule,
  3. 1 jajko,
  4. 3 łyżki masła (można użyć klarowanego),
  5. sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i poszatkuj, cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie całość przesmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
  2. Na koniec farsz dopraw do smaku. Gdy przestygnie, wymieszaj go z jajkiem.

Farsz tradycyjny

  • 650 g kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki masła,
  • mała cebula,
  • garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Odlej wodę, następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  2. Kapustę wypłucz i zalej wodą do przykrycia. Następnie dodaj łyżkę masła i gotuj ok. 50 minut. Odcedź i drobno poszatkuj.
  3. Cebulę pokrój w plasterki. Podsmaż na pozostałym maśle, dodaj suszone grzyby i kapustę.
  4. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
krokietyfarszpieczarki

Wybrane dla Ciebie