W ostatnią Wigilię podałam kutię na pierniku. Kuzynki żałowały, że same na to nie wpadły

Kutia to obowiązkowe danie na wigilijnym stole w moim domu. Chociaż jest smaczna, to często stawałam przed dylematem, jak podać ją w elegancki sposób. Od kiedy poznałam przepis z wykorzystaniem piernika, wszystkie problemy zniknęły.

Tak podana kutia zachwyci gościTak podana kutia zachwyci gości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kutia to tradycyjne danie wigilijne, które od wieków gości na naszych stołach w okresie świątecznym. Szczególnie popularna jest na wschodzie Polski, głównie na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie. Jej podstawowymi składnikami jest pszenica lub kasza pęczak, mak, bakalie oraz mleko. To słodkie i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na wigiliny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Czym jest kutia?

Kutia to nieodłączny element wigilijnych tradycji w Polsce oraz innych krajach Europy Wschodniej. Potrawa ta, serwowana od pokoleń, łączy w sobie elementy symboliki związanej z dostatkiem oraz obfitością.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć domowej kutii
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć domowej kutii © Licencjodawca | Pyszności

Podstawowe składniki kutii to gotowana pszenica i mak, połączone z miodem oraz suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, suszone śliwki czy figi, oraz orzechami włoskimi. Niekiedy dodaje się także śmietankę lub mleko, co nadaje potrawie kremowej konsystencji. Pszenica symbolizuje dostatek, a miód dodaje naturalnej słodyczy i głębi aromatu.

Kutia na pierniku

Chociaż kutia jest bardzo smacznym deserem, to ma jedną wadę - niezbyt elegancko prezentuje się w półmisku. Wystarczy jednak chwycić za okrągłe, duże pierniczki, małą miseczkę lub pierścień cukierniczy, by wyczarować piękny i smaczny deser.

Kutia podana na pierniczku będzie się świetnie prezentowała
Kutia podana na pierniczku będzie się świetnie prezentowała © Adobe Stock | Oleg_Doroshenko

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka miodu,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych,
  • 100 g drobno posiekanych migdałów,
  • 100 g suszonych fig, drobno posiekanych,
  • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych,
  • 100 g rodzynek,
  • kilka kropel aromatu rumowego.

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • pierniki w czekoladzie,
  • płynny miód,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Polej pszenicę wrzącą wodą i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj ją w świeżej wodzie przez około 3-4 godziny, aż ziarna będą miękkie.
  2. Zagotuj mleko, zalej nim mak i doprowadź całość do wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw na co najmniej 2 godziny. Następnie odcedź mak i zmiel go.
  3. Namocz rodzynki w gorącej wodzie. Delikatnie podgrzej miód, aby stał się płynny. Wymieszaj go z makiem, pszenicą oraz dodaj posiekane bakalie. Na koniec dodaj aromat rumowy.
  4. Na talerzu ułóż piernik i otocz go pierścieniem cukierniczym.
  5. Wypełnij całość przygotowaną kutią, dociskając masę i delikatnie zdejmij pierścień. W przypadku foremki wypełnij ją masą bakaliową, ugniatając ją i wyłóż na piernik tak, jakbyś robił babkę z piasku. W formowaniu możesz pomóc sobie rękami.
  6. Udekoruj całość miodem, orzechami i skórką pomarańczy.

Kutię podawaj w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇