Kulinarna Stolica PolskiWigilijne hity prosto z Podlasia. Tych dań gospodynie z KGW nie mogły się nachwalić

Wigilijne hity prosto z Podlasia. Tych dań gospodynie z KGW nie mogły się nachwalić

Najpierw kutia, później pierogi, ale musi być też kisiel — taki zestaw powitał dziennikarza WP w siedzibie Koła Gospodyń Wiejskich "Alebabki" ze Stuczanki. Jeszcze przed oficjalnymi obchodami świąt Bożego Narodzenia sprawdził, co na Podlasiu się gotuje i jada na tę okoliczność. Po pełnej prezentacji nasz reporter aż zaniemówił przez rozbudzenie kubków smakowych.

Koło Gospodyń Wiejskich "Alebabki" poleca podlaskie specjały
Koło Gospodyń Wiejskich "Alebabki" poleca podlaskie specjały
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 11:16

Postna Wigilia to jedna z najstarszych i najsmaczniejszy tradycji w polskiej kuchni. Obowiązkowa aromatyczna zupa, dania z grzybami i rybami oraz coś słodkiego, najlepiej z pełnymi symboliki makiem oraz miodem. Zgodnie z prostą filozofią podlaskich babek, do gotowania używano tego, co dały lasy, sady, woda czy pola. Co dziś podają na wyjątkową kolację wigilijną w tym regionie Polski? Sprawdził to dziennikarz WP Marek Gorczak.

Kolejność jedzenia ma znaczenia

Warto podkreślić, że katolickie świętowanie w grudniu, wieńczące adwent, mocno zazębia się z prawosławnymi świętami. Przyjęte zwyczaje, preferencje dań czy obowiązkowe tradycje nadal się mieszają między rodzinami. Jak można doczytać się w literaturze związanej ze zwyczajami regionalnymi, wśród dań obowiązkowo są: kutia, pierogi, ryby, kapusta z grzybami, groch z kapustą, barszcz czerwony albo wigilijna zupa grzybowa.

Podczas prawosławnej wigilii tradycja nakazuje konkretną kolejność spożywanych dań. A mianowicie: na początek 3 łyżki kutii, później barszcz, śledzie i inne ryby, kisiel owsiany, kapusta z grochem, pierogi, kompot z suszu, pierogi z makiem i na koniec ponownie kutia. I właśnie od kutii zaczęła się prezentacja dań gospodyń ze Stuczanki koło Augustowa. Okazuje się bowiem, że to danie może być podane nie tylko na słodko. Szczegóły w poniższym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kutia z makiem — słodki początek kolacji

Reprezentuje to, co ludziom najlepszego daje rola. Ziarna pszenicy lub kasza pęczak na bogato podane z makiem. Prawilne proporcje to 1:1, czyli na 500 g kaszy powinno przypadać tyle samo masy makowej. Mak musi być ugotowany na wodzie, dobrze przemielony i dokładnie połączony ze sporą ilością miodu, a także — w zależności od gospodyni — bakaliami, np. rodzynkami.

— Do smaku też cukier i jednego migdałka na szczęście. Jak ktoś zje migdałka, to będzie miał cały rok szczęście — wyjaśnia jedna z pań z KGW "Alebabki".

Co ciekawe, jest też kutia w wersji wytrawnej. To połączenie ugotowanej kaszy pęczak z przesmażoną na oliwie cebulką. Całość jest naprawdę aromatyczna, bo złota, lekko słodkawa cebula pysznie łączy się z prostym pęczakiem.

Kisiel owsiany — skarb po posiłku na przejedzenie

Kuchnia podlaska w obecnym wydaniu przez lata ukształtowała się poprzez wpływy Kresów Wschodnich, ale też kuchnię rosyjską czy białoruską. Zanim na polskich ziemiach w XIX wieku rozpropagowano kisiel owocowy, o podobnej konsystencji robiono danie z owsa. Gotowany na mące lub płatkach owsianych zaparzanych wodą, kisiel podlaski w procesie przygotowania fermentuje.

— Taki kożuszek się robi i wtedy wiadomo, że jest gotowy — opisuje jedna z gospodyń.

Całość sama w sobie ma smak nijaki i wymaga odpowiednich dodatków. W wersji wytrawnej - chociażby oleju lnianego lub na bogato okrasy ze skwarków. Na słodko z kolei z miodem, a co ważne pod kątem wigilii: mlekiem makowym, ucieranym z cukrem, makiem lub duszoną żurawiną. Podlaski kisiel owsiany w 2022 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. O jego zaletach panie z Koła Gospodyń Wiejskich mogłyby mówić godzinami.

— Bardzo, bardzo zdrowy. To jest taki probiotyk. Jak ktoś ma problemy z żołądkiem, to tylko to powinno się jeść — wymienia jedna z członkiń "Alebabki".

Kisiel owsiany podaje się w formie rzadkiej potrawy, która kojarzy się z tą nazwą lub jako danie o bardziej stałej konsystencji niczym przedwojenna legumina. Podobnie przygotowuje się też podlaski kisiel gryczany.

Wybrane dla Ciebie