W PRL-u dzieci uwielbiały. Dziś zapomniany, a zbawiennie wpływa na jelita

Deser i właściwości prozdrowotne — te dwa pojęcia rzadko idą w parze. Dzisiaj odczarowujemy tę tendencję i pomówimy o niezwykłych korzyściach dla organizmu, jakie niesie spożywanie... kisielu. Od razu zachce ci się powrócić do tego klasycznego smakołyku sprzed lat!

Kisiel - deser z dawnych lat, który doskonale wpływa na jelitaKisiel - deser z dawnych lat, który doskonale wpływa na jelita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ilya

Jeśli mówimy o wpływie jedzenia na funkcjonowanie organizmu, rzadko wspominamy o deserach. A jeśli już, to raczej w tym negatywnym kontekście, bo chociaż gorzka czekolada i kakao dobrze na nas oddziałują, to tony cukru i innych (czasami jeszcze gorszych) dodatków to już zupełnie inna para kaloszy. A jednak ta tendencja nie dotyczy kisielu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki z ciasta francuskiego. Zrobisz w kilka minut

Popularny przed laty kisiel — chyba nigdy nie zapomnimy tej formy podwieczorku w przedszkolu czy u babci — okazuje się nie tylko smacznym deserem, ale także potężnym wsparciem dla organizmu, przede wszystkim jelit. Za chwilę dowiesz się, o co w tym dokładnie chodzi. Od razu stwierdzisz, że warto kultywować tradycję kisielu jako deseru!

Kisiel na deser? Zdrowe jelita!

Głównym składnikiem kisielu jest mąka ziemniaczana. Ten produkt to z kolei w przeważającej ilości węglowodany, ale także witamina C, minerały oraz błonnik pokarmowy. To właśnie ten ostatni tak dobrze działa na jelita, pomagając oczyścić je ze złogów i toksyn. Co więcej, kisiel jest też doskonałym "kontratakiem" na dolegliwości żołądkowe, takie jak biegunki czy zaparcia. Deser ten nie popsuje również planów osobom cierpiącym na refluks i wrzody żołądkowe. Mogą go jeść również osoby stosujące dietę lekkostrawną.

Ten i tak już ciekawy skład warto wzbogacić o osobiście dorzucone do kisielu owoce i orzechy. Brzoskwinie, mango, truskawki czy pistacje, orzechy włoskie albo otręby sprawią, że nasz deser stanie się jeszcze smaczniejszy, i jeszcze zdrowszy.

Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika
Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika © Canva | DVB60

Czy kisiel zawsze jest zdrowy?

Oczywiście kiedy mówimy o zdrowym kisielu, mamy na myśli albo ten przygotowany w domu (z mąki ziemniaczanej) albo kupiony w sklepie, ale z krótkim i przejrzystym składem. Niestety większość tego rodzaju produktów spożywczych zawiera zdecydowanie za dużo cukru, a także regulatory kwasowości i barwniki. Te składniki sprawiają, że prozdrowotne właściwości kisielu zostają zaprzepaszczone!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟