W PRL-u dzieci uwielbiały. Dziś zapomniany, a zbawiennie wpływa na jelita

Deser i właściwości prozdrowotne — te dwa pojęcia rzadko idą w parze. Dzisiaj odczarowujemy tę tendencję i pomówimy o niezwykłych korzyściach dla organizmu, jakie niesie spożywanie... kisielu. Od razu zachce ci się powrócić do tego klasycznego smakołyku sprzed lat!

Kisiel - deser z dawnych lat, który doskonale wpływa na jelitaKisiel - deser z dawnych lat, który doskonale wpływa na jelita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ilya

Jeśli mówimy o wpływie jedzenia na funkcjonowanie organizmu, rzadko wspominamy o deserach. A jeśli już, to raczej w tym negatywnym kontekście, bo chociaż gorzka czekolada i kakao dobrze na nas oddziałują, to tony cukru i innych (czasami jeszcze gorszych) dodatków to już zupełnie inna para kaloszy. A jednak ta tendencja nie dotyczy kisielu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki z ciasta francuskiego. Zrobisz w kilka minut

Popularny przed laty kisiel — chyba nigdy nie zapomnimy tej formy podwieczorku w przedszkolu czy u babci — okazuje się nie tylko smacznym deserem, ale także potężnym wsparciem dla organizmu, przede wszystkim jelit. Za chwilę dowiesz się, o co w tym dokładnie chodzi. Od razu stwierdzisz, że warto kultywować tradycję kisielu jako deseru!

Kisiel na deser? Zdrowe jelita!

Głównym składnikiem kisielu jest mąka ziemniaczana. Ten produkt to z kolei w przeważającej ilości węglowodany, ale także witamina C, minerały oraz błonnik pokarmowy. To właśnie ten ostatni tak dobrze działa na jelita, pomagając oczyścić je ze złogów i toksyn. Co więcej, kisiel jest też doskonałym "kontratakiem" na dolegliwości żołądkowe, takie jak biegunki czy zaparcia. Deser ten nie popsuje również planów osobom cierpiącym na refluks i wrzody żołądkowe. Mogą go jeść również osoby stosujące dietę lekkostrawną.

Ten i tak już ciekawy skład warto wzbogacić o osobiście dorzucone do kisielu owoce i orzechy. Brzoskwinie, mango, truskawki czy pistacje, orzechy włoskie albo otręby sprawią, że nasz deser stanie się jeszcze smaczniejszy, i jeszcze zdrowszy.

Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika
Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika © Canva | DVB60

Czy kisiel zawsze jest zdrowy?

Oczywiście kiedy mówimy o zdrowym kisielu, mamy na myśli albo ten przygotowany w domu (z mąki ziemniaczanej) albo kupiony w sklepie, ale z krótkim i przejrzystym składem. Niestety większość tego rodzaju produktów spożywczych zawiera zdecydowanie za dużo cukru, a także regulatory kwasowości i barwniki. Te składniki sprawiają, że prozdrowotne właściwości kisielu zostają zaprzepaszczone!

Wybrane dla Ciebie
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie