WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

W PRL-u dzieci uwielbiały. Dziś zapomniany, a zbawiennie wpływa na jelita

Deser i właściwości prozdrowotne — te dwa pojęcia rzadko idą w parze. Dzisiaj odczarowujemy tę tendencję i pomówimy o niezwykłych korzyściach dla organizmu, jakie niesie spożywanie... kisielu. Od razu zachce ci się powrócić do tego klasycznego smakołyku sprzed lat!

Kisiel - deser z dawnych lat, który doskonale wpływa na jelitaKisiel - deser z dawnych lat, który doskonale wpływa na jelita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ilya

Jeśli mówimy o wpływie jedzenia na funkcjonowanie organizmu, rzadko wspominamy o deserach. A jeśli już, to raczej w tym negatywnym kontekście, bo chociaż gorzka czekolada i kakao dobrze na nas oddziałują, to tony cukru i innych (czasami jeszcze gorszych) dodatków to już zupełnie inna para kaloszy. A jednak ta tendencja nie dotyczy kisielu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki z ciasta francuskiego. Zrobisz w kilka minut

Popularny przed laty kisiel — chyba nigdy nie zapomnimy tej formy podwieczorku w przedszkolu czy u babci — okazuje się nie tylko smacznym deserem, ale także potężnym wsparciem dla organizmu, przede wszystkim jelit. Za chwilę dowiesz się, o co w tym dokładnie chodzi. Od razu stwierdzisz, że warto kultywować tradycję kisielu jako deseru!

Kisiel na deser? Zdrowe jelita!

Głównym składnikiem kisielu jest mąka ziemniaczana. Ten produkt to z kolei w przeważającej ilości węglowodany, ale także witamina C, minerały oraz błonnik pokarmowy. To właśnie ten ostatni tak dobrze działa na jelita, pomagając oczyścić je ze złogów i toksyn. Co więcej, kisiel jest też doskonałym "kontratakiem" na dolegliwości żołądkowe, takie jak biegunki czy zaparcia. Deser ten nie popsuje również planów osobom cierpiącym na refluks i wrzody żołądkowe. Mogą go jeść również osoby stosujące dietę lekkostrawną.

Ten i tak już ciekawy skład warto wzbogacić o osobiście dorzucone do kisielu owoce i orzechy. Brzoskwinie, mango, truskawki czy pistacje, orzechy włoskie albo otręby sprawią, że nasz deser stanie się jeszcze smaczniejszy, i jeszcze zdrowszy.

Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika
Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika © Canva | DVB60

Czy kisiel zawsze jest zdrowy?

Oczywiście kiedy mówimy o zdrowym kisielu, mamy na myśli albo ten przygotowany w domu (z mąki ziemniaczanej) albo kupiony w sklepie, ale z krótkim i przejrzystym składem. Niestety większość tego rodzaju produktów spożywczych zawiera zdecydowanie za dużo cukru, a także regulatory kwasowości i barwniki. Te składniki sprawiają, że prozdrowotne właściwości kisielu zostają zaprzepaszczone!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze