W PRL‑u dzieci uwielbiały. Dziś zapomniany, a zbawiennie wpływa na jelita
Deser i właściwości prozdrowotne — te dwa pojęcia rzadko idą w parze. Dzisiaj odczarowujemy tę tendencję i pomówimy o niezwykłych korzyściach dla organizmu, jakie niesie spożywanie... kisielu. Od razu zachce ci się powrócić do tego klasycznego smakołyku sprzed lat!
02.01.2024 | aktual.: 02.01.2024 11:28
Jeśli mówimy o wpływie jedzenia na funkcjonowanie organizmu, rzadko wspominamy o deserach. A jeśli już, to raczej w tym negatywnym kontekście, bo chociaż gorzka czekolada i kakao dobrze na nas oddziałują, to tony cukru i innych (czasami jeszcze gorszych) dodatków to już zupełnie inna para kaloszy. A jednak ta tendencja nie dotyczy kisielu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Popularny przed laty kisiel — chyba nigdy nie zapomnimy tej formy podwieczorku w przedszkolu czy u babci — okazuje się nie tylko smacznym deserem, ale także potężnym wsparciem dla organizmu, przede wszystkim jelit. Za chwilę dowiesz się, o co w tym dokładnie chodzi. Od razu stwierdzisz, że warto kultywować tradycję kisielu jako deseru!
Kisiel na deser? Zdrowe jelita!
Głównym składnikiem kisielu jest mąka ziemniaczana. Ten produkt to z kolei w przeważającej ilości węglowodany, ale także witamina C, minerały oraz błonnik pokarmowy. To właśnie ten ostatni tak dobrze działa na jelita, pomagając oczyścić je ze złogów i toksyn. Co więcej, kisiel jest też doskonałym "kontratakiem" na dolegliwości żołądkowe, takie jak biegunki czy zaparcia. Deser ten nie popsuje również planów osobom cierpiącym na refluks i wrzody żołądkowe. Mogą go jeść również osoby stosujące dietę lekkostrawną.
Ten i tak już ciekawy skład warto wzbogacić o osobiście dorzucone do kisielu owoce i orzechy. Brzoskwinie, mango, truskawki czy pistacje, orzechy włoskie albo otręby sprawią, że nasz deser stanie się jeszcze smaczniejszy, i jeszcze zdrowszy.
Czy kisiel zawsze jest zdrowy?
Oczywiście kiedy mówimy o zdrowym kisielu, mamy na myśli albo ten przygotowany w domu (z mąki ziemniaczanej) albo kupiony w sklepie, ale z krótkim i przejrzystym składem. Niestety większość tego rodzaju produktów spożywczych zawiera zdecydowanie za dużo cukru, a także regulatory kwasowości i barwniki. Te składniki sprawiają, że prozdrowotne właściwości kisielu zostają zaprzepaszczone!