Ukrój plasterek i żuj jak gumę. Domowy sposób na zgagę, który zawsze się sprawdza

Jeśli po świątecznym łakomstwie dokucza ci uporczywa zgaga, ale nie chcesz sięgać po apteczny rynsztunek, możesz spróbować pozbyć się jej domowymi sposobami. Jeden z nich jest wyjątkowo przyjemny — wystarczy pożuć plasterek pewnego zdrowego warzywa.

Wystarczy plasterek. Zgaga znika w migWystarczy plasterek. Zgaga znika w mig
Źródło zdjęć: © Canva | Elena Photo
SKOMENTUJ

Zgaga uformowała się w świadomości społecznej jako dokuczliwy, ale niegroźny objaw towarzysząca łakomstwu. Warto wiedzieć, że pieczenia w przełyku nie powinno się ignorować. Konsultacje z lekarzem mogą wykazać refluks żołądkowo-przełykowy, a ten, nieleczony, może ostatecznie spowodować tzw. przełyk Barretta: powikłanie drastycznie zwiększające ryzyko raka przełyku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

To dlatego lekarze apelują, by często nawracającej zgagi, pojawiającej się przy coraz to nowszych okolicznościach, pod żadnym pozorem nie ignorować. Oczywiście nie zmienia to faktu, że czasami trzeba sobie poradzić z tym problemem doraźnie. Kiedyś do złagodzenia objawów cofania się treści żołądkowych używano mleko. Dzisiaj wiemy już, że była to błędna decyzja i istnieje wiele znacznie lepszych.

Jak poradzić sobie ze zgagą?

Flagowy domowy sposób na zgagę od dziesięcioleci stanowi mleko. Co prawda płyn ten rzeczywiście pomaga, ale jedynie przez krótką chwilę. Po około 20 minutach problem powraca i to ze zdwojoną siłą, bo żołądek zaczyna walczyć z przyswojonymi wraz z mlekiem tłuszczami i cukrami.

Znacznie lepszymi sposobami na doraźną walkę ze zgagą są siemię lniane, bezcukrowe gumy do żucia, sok z marchwi, a nawet... musztarda, która wykazuje alkaliczne, neutralizujące kwasy działanie. Ze zgagą doskonale radzi sobie również imbir. Można przygotować go w formie naparu, lub użyć w znacznie prostszy sposób: ukroić plasterek i żuć niczym gumę do żucia.

Doraźne radzenie sobie ze zgagą? Imbir sprawdzi się świetnie
Doraźne radzenie sobie ze zgagą? Imbir sprawdzi się świetnie © Canva | Bigc Studio

Przygotowany w ten sposób imbir będzie stanowił rewelacyjny kontratak na to, co odpowiada za nieprzyjemności związane ze zgagą: cofające się do przełyku kwasy trawienne. Świeże kłącze wchłania je w swoją strukturę, dzięki czemu przestajemy odczuwać tak bardzo doskwierające nam pieczenie. A to jeszcze nie wszystko. Imbir zniweluje również nieświeży zapach z ust! Prawda, że brzmi to jak coś idealnego na porę po posiłku?

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza