Ukrój plasterek i żuj jak gumę. Domowy sposób na zgagę, który zawsze się sprawdza

Jeśli po świątecznym łakomstwie dokucza ci uporczywa zgaga, ale nie chcesz sięgać po apteczny rynsztunek, możesz spróbować pozbyć się jej domowymi sposobami. Jeden z nich jest wyjątkowo przyjemny — wystarczy pożuć plasterek pewnego zdrowego warzywa.

Wystarczy plasterek. Zgaga znika w migWystarczy plasterek. Zgaga znika w mig
Źródło zdjęć: © Canva | Elena Photo

Zgaga uformowała się w świadomości społecznej jako dokuczliwy, ale niegroźny objaw towarzysząca łakomstwu. Warto wiedzieć, że pieczenia w przełyku nie powinno się ignorować. Konsultacje z lekarzem mogą wykazać refluks żołądkowo-przełykowy, a ten, nieleczony, może ostatecznie spowodować tzw. przełyk Barretta: powikłanie drastycznie zwiększające ryzyko raka przełyku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

To dlatego lekarze apelują, by często nawracającej zgagi, pojawiającej się przy coraz to nowszych okolicznościach, pod żadnym pozorem nie ignorować. Oczywiście nie zmienia to faktu, że czasami trzeba sobie poradzić z tym problemem doraźnie. Kiedyś do złagodzenia objawów cofania się treści żołądkowych używano mleko. Dzisiaj wiemy już, że była to błędna decyzja i istnieje wiele znacznie lepszych.

Jak poradzić sobie ze zgagą?

Flagowy domowy sposób na zgagę od dziesięcioleci stanowi mleko. Co prawda płyn ten rzeczywiście pomaga, ale jedynie przez krótką chwilę. Po około 20 minutach problem powraca i to ze zdwojoną siłą, bo żołądek zaczyna walczyć z przyswojonymi wraz z mlekiem tłuszczami i cukrami.

Znacznie lepszymi sposobami na doraźną walkę ze zgagą są siemię lniane, bezcukrowe gumy do żucia, sok z marchwi, a nawet... musztarda, która wykazuje alkaliczne, neutralizujące kwasy działanie. Ze zgagą doskonale radzi sobie również imbir. Można przygotować go w formie naparu, lub użyć w znacznie prostszy sposób: ukroić plasterek i żuć niczym gumę do żucia.

Doraźne radzenie sobie ze zgagą? Imbir sprawdzi się świetnie
Doraźne radzenie sobie ze zgagą? Imbir sprawdzi się świetnie © Canva | Bigc Studio

Przygotowany w ten sposób imbir będzie stanowił rewelacyjny kontratak na to, co odpowiada za nieprzyjemności związane ze zgagą: cofające się do przełyku kwasy trawienne. Świeże kłącze wchłania je w swoją strukturę, dzięki czemu przestajemy odczuwać tak bardzo doskwierające nam pieczenie. A to jeszcze nie wszystko. Imbir zniweluje również nieświeży zapach z ust! Prawda, że brzmi to jak coś idealnego na porę po posiłku?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat