WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna

W czasach PRL-u była prawdziwym przysmakiem, a dziś niewielu wie, jak ją prawidłowo przyrządzić. Łata wołowa to mięso pełne wartości odżywczych, które może zaskoczyć smakiem. Trzeba tylko wiedzieć, jak się z nim obchodzić.

Łata wołowa była hitem w PRL-uŁata wołowa była hitem w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Łata wołowa to fragment mięsa pochodzący z okolicy klatki piersiowej krowy. Charakteryzuje się warstwową strukturą, gdzie tłuszcz przeplata się z mięśniami. To właśnie dlatego potrafi być wymagająca w obróbce. Gdy nie jest odpowiednio przygotowana, może wyjść twarda, dlatego dziś wielu kucharzy-amatorów rezygnuje z niej na rzecz łatwiejszych kawałków.

Zapomniany klasyk z czasów PRL-u

W PRL-u jednak łata wołowa była ceniona z zupełnie innych powodów. Przede wszystkim - była dostępna. Miała smak, była pożywna i syciła na długo, a to się liczyło w trudnych czasach. Dziś, w czasach świadomego odżywiania, łata wołowa wraca do łask dzięki swoim wartościom odżywczym. W 100 gramach mięsa znajduje się średnio aż 20 gramów pełnowartościowego białka i około 17 gramów tłuszczu. To czyni ją solidnym źródłem energii i budulca mięśni.

Mięso to bogate jest w kolagen, czyli białko odpowiedzialne za elastyczność skóry, dobrą kondycję stawów i naczyń krwionośnych. Z kolei witamina E wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, witamina K odpowiada za krzepliwość krwi, a witaminy z grupy B są kluczowe dla funkcjonowania układu nerwowego, procesów metabolicznych oraz tworzenia czerwonych krwinek.

Dodatkowo łata wołowa dostarcza ważnych minerałów, między innymi magnezu, cynku oraz wapnia. Warto jednak pamiętać, że nie jest to mięso dla każdego. Osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu powinny ograniczyć jego spożycie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Same sztosy!

Propozycje przyrządzenia mięsa

Dobrze przygotowana łata wołowa potrafi zachwycić smakiem i miękkością. To mięso idealne do dań duszonych - klasyczny gulasz wołowy z warzywami to przepis, który nigdy się nie starzeje. Równie dobrze sprawdzi się jako pieczeń - długie pieczenie sprawia, że łata staje się miękka, soczysta i wyrazista.

Można z niej też przygotować zupę gulaszową. Coraz więcej osób sięga również po przepisy, w których mięso dusi się w alkoholu, czyli czerwonym winie lub ciemnym piwie. Taki sposób przyrządzania nie tylko zmiękcza, ale też wzbogaca smak, nadając mu głębi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski