PrzepisW PRL-u gospodynie obowiązkowo stawiały ją na stołach. Dziś wielu wzdryga się na samą myśl

W PRL‑u gospodynie obowiązkowo stawiały ją na stołach. Dziś wielu wzdryga się na samą myśl

Galareta wieprzowa to jedno z kultowych dań okresu PRL/źródło: Elzbieta Sekowska/Adobe Stock
Galareta wieprzowa to jedno z kultowych dań okresu PRL/źródło: Elzbieta Sekowska/Adobe Stock
Marzena Pęcak

25.07.2023 18:55, aktual.: 25.07.2023 19:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kojarzysz kultowe dania z okresu PRL? W ścisłej czołówce na pewno należy wymienić galaretę wieprzową, która była prawdziwym rarytasem. Gdybyś chciał ją przygotować w swoim domu, sprawdzony przepis już na ciebie czeka.

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że nie cierpię monotonii. Dlatego też lubię eksperymentować w swojej kuchni. Testuje nowe smaki i śledzę trendy kulinarne, aby być na bieżąco. Jednocześnie uwielbiam też wracać do starych i sprawdzonych przepisów prosto z zeszytów naszych mam oraz babć. A, że zarówno moja mama, jak i babcia są świetnymi kucharkami, mam z czego korzystać.

Dziś chciałabym skupić się na prawdziwej perełce okresu PRL. Kiedyś każdy się nią zajadał, a dziś praktycznie się jej nie robi. Ba, wiele osób mówi, że w życiu by jej nie tknęło. A ty, do której grupy się zaliczasz? Zagorzałych przeciwników, czy oddanych miłośników?

Kultowa galareta wieprzowa

Choć sama nie pamiętam okresu PRL, bo po prostu nie było mnie wtedy na świecie, uwielbiam słuchać relacji moich bliskich na ten temat. Wśród śmiesznych, pouczających i niekiedy smutnych opowieści nie brakuje również historii związanych z jedzeniem. Zarówno moja mama, jak i babcia, bardzo często wspominają, że w tamtym okresie naprawdę trzeba było się natrudzić, aby przygotować coś dobrego. Dlaczego? Otóż często brakowało po prostu podstawowych produktów. Dlatego też ludzie cieszyli się tym, co mieli.

Ogromną popularnością w tamtych czasach cieszyła się przede wszystkim galareta wieprzowa. Moje krewne podkreślają, że bez tego rarytasu nie mogła odbyć się żadna prywatka, czy też spotkanie imieninowe. Po jednej z takich rozmów postanowiłam odtworzyć stary przepis w swojej kuchni. I wyszło genialne, o czym za moment sam się przekonasz!

Galareta wieprzowa/źródło: san_ta/Adobe Stock
Galareta wieprzowa/źródło: san_ta/Adobe Stock

Jak zrobić galaretę wieprzową krok po kroku

Ten przepis w mojej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Mam nadzieję, że przyjmie się również w twoim domu!

Składniki:

  • 1 golonka,
  • 3 nóżki wieprzowe,
  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania mięsa.
  2. W tracie gotowania dodaj do garnka również opaloną wcześniej cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
  3. Kiedy mięso będzie się gotować, pamiętaj, aby od czasu do czasu pozbyć się szumowin.
  4. W międzyczasie obierz też marchewkę i pietruszkę.
  5. Po 1,5 godziny gotowania dodaj warzywa do gotującej się mieszanki.
  6. Nie zapomnij również o soli oraz czosnku.
  7. Gotuj przez kolejne 2 godziny.
  8. Mięso po ostudzeniu, podziel na mniejsze kawałki.
  9. Następnie przełóż je do salaterek z ulubionymi dodatkami i zalej ugotowanym wywarem.
  10. Na koniec wstaw do lodówki do stężenia.

I to wszystko! Jak sam widzisz, cała praca ogranicza się do ugotowania potrzebnych składników i wypełnienia salaterek. To naprawdę to nic trudnego, dlatego z dzisiejszym przepisem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Spraw ogromną niespodziankę starszym członkom swojej rodziny i przygotuj dla nich domową galaretę wieprzową jak za dawnych lat. Na pewno będą pod wielkim wrażeniem!