Zapomniany klasyk polskiej kuchni. W PRL-u był prawdziwym hitem

W czasach PRL gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś z niczego. Do kanonu polskiej kuchni na stałe weszły m.in. oszukane schabowe z mortadeli czy blok czekoladowy. A czy słyszeliście kiedyś o homarze po polsku? Ten przepis przypomniała Joanna, autorka bloga Królestwo garów.

ObrazekPyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Homar po polsku to danie z czasów PRL-u. Nazwa jest jednak myląca. Na liście składników na próżno szukać prawdziwego homara. Chyba że ktoś będzie miał ochotę dorzucić odrobinę mięsa homara z puszki, nie jest to jednak konieczne.

Oryginalny przepis na to danie pochodzi od Ireny Gumowskiej, autorki książek kulinarnych ubiegłego wieku.

Według niej potrawa podawana była w domu prof. Tadeusza Gronowskiego, Mistrza Kapituły Orderu Pomiana, powstałej na cześć Edwarda Pomiana-Pożerskiego, twórcy pierwszej w Paryżu wyższej szkoły gastronomicznej. Order Pomiana przyznawany był najwybitniejszym gastronomom świata w latach 1965-1976 – pisze Joanna Krzewińska na swoim blogu Królestwo garów

Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na kwiaty cukinii faszerowane szpinakiem

Homar po polsku – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g wędzonego dorsza,
  • 2 marchewki (około 100 g),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 100 g majonezu,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie homara po polsku jest dziecinnie proste. Rybę należy najpierw dokładnie oczyścić ze wszystkich ości i rozdrobnić widelcem.
  2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Następnie do ryby dodać marchewkę, wlać sok wyciśnięty z cytryny, majonez i posiekaną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, by smaki się przegryzły. Homar po polsku gotowy!

Homara po polsku możecie podać na rodzinnym przyjęciu. Jeśli przeraża was ilość majonezu w tym przepisie, wymieszajcie go z jogurtem naturalnym lub sięgnijcie po majonez o obniżonej kaloryczności.  Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej