Zapomniany klasyk polskiej kuchni. W PRL-u był prawdziwym hitem

W czasach PRL gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś z niczego. Do kanonu polskiej kuchni na stałe weszły m.in. oszukane schabowe z mortadeli czy blok czekoladowy. A czy słyszeliście kiedyś o homarze po polsku? Ten przepis przypomniała Joanna, autorka bloga Królestwo garów.

ObrazekPyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Homar po polsku to danie z czasów PRL-u. Nazwa jest jednak myląca. Na liście składników na próżno szukać prawdziwego homara. Chyba że ktoś będzie miał ochotę dorzucić odrobinę mięsa homara z puszki, nie jest to jednak konieczne.

Oryginalny przepis na to danie pochodzi od Ireny Gumowskiej, autorki książek kulinarnych ubiegłego wieku.

Według niej potrawa podawana była w domu prof. Tadeusza Gronowskiego, Mistrza Kapituły Orderu Pomiana, powstałej na cześć Edwarda Pomiana-Pożerskiego, twórcy pierwszej w Paryżu wyższej szkoły gastronomicznej. Order Pomiana przyznawany był najwybitniejszym gastronomom świata w latach 1965-1976 – pisze Joanna Krzewińska na swoim blogu Królestwo garów

Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na kwiaty cukinii faszerowane szpinakiem

Homar po polsku – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g wędzonego dorsza,
  • 2 marchewki (około 100 g),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 100 g majonezu,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie homara po polsku jest dziecinnie proste. Rybę należy najpierw dokładnie oczyścić ze wszystkich ości i rozdrobnić widelcem.
  2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Następnie do ryby dodać marchewkę, wlać sok wyciśnięty z cytryny, majonez i posiekaną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, by smaki się przegryzły. Homar po polsku gotowy!

Homara po polsku możecie podać na rodzinnym przyjęciu. Jeśli przeraża was ilość majonezu w tym przepisie, wymieszajcie go z jogurtem naturalnym lub sięgnijcie po majonez o obniżonej kaloryczności.  Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯