Zapomniany klasyk polskiej kuchni. W PRL‑u był prawdziwym hitem
25.07.2023 08:01, aktual.: 25.07.2023 11:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W czasach PRL gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś z niczego. Do kanonu polskiej kuchni na stałe weszły m.in. oszukane schabowe z mortadeli czy blok czekoladowy. A czy słyszeliście kiedyś o homarze po polsku? Ten przepis przypomniała Joanna, autorka bloga Królestwo garów.
Homar po polsku to danie z czasów PRL-u. Nazwa jest jednak myląca. Na liście składników na próżno szukać prawdziwego homara. Chyba że ktoś będzie miał ochotę dorzucić odrobinę mięsa homara z puszki, nie jest to jednak konieczne.
Oryginalny przepis na to danie pochodzi od Ireny Gumowskiej, autorki książek kulinarnych ubiegłego wieku.
Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na kwiaty cukinii faszerowane szpinakiem
Homar po polsku – przepis krok po kroku
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie homara po polsku jest dziecinnie proste. Rybę należy najpierw dokładnie oczyścić ze wszystkich ości i rozdrobnić widelcem.
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Następnie do ryby dodać marchewkę, wlać sok wyciśnięty z cytryny, majonez i posiekaną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, by smaki się przegryzły. Homar po polsku gotowy!
Homara po polsku możecie podać na rodzinnym przyjęciu. Jeśli przeraża was ilość majonezu w tym przepisie, wymieszajcie go z jogurtem naturalnym lub sięgnijcie po majonez o obniżonej kaloryczności. Smacznego!