W tym miesiącu popularnością przebije kurczaka i indyka. Wartościowa, pyszna i łatwa do zrobienia

Listopad to czas, gdy na polskie stoły wraca gęsina. Sprawdzam, dlaczego warto sięgnąć po to mięso, gdzie je kupić oraz jak najlepiej je przygotować, aby cieszyło smakiem i tradycją. O konkretne porady poprosiłam szefa kuchni Pawła Żyszkowskiego z restauracji Lipowy Gościniec.

Gęsinę można podać z piekarnika z dodatkamiGęsinę można podać z piekarnika z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander Raths
Magdalena Pomorska

Gęsina tradycyjnie pojawia się na stole 11 listopada, w dzień św. Marcina. Data ta nie jest bez znaczenia. W tym miesiącu kończy się cykl hodowania drobiu i właśnie wtedy mięso gęsi jest najtłustsze, co czyni je wyjątkowo smacznym. Najpopularniejszy i zarazem klasyczny przepis to gęś pieczona w całości, ale wariantów jej podania jest kilka. I o to zapytałam też eksperta.

Gęsina. Polski klasyk idealny na jesień

Gęś na polskim stole

O ile kurczak i indyk, a nawet kaczka, pojawiają się w menu restauracji z kuchnią polską, o tyle gęś dostępna jest często jedynie w wybranych lokalach. Wiąże się to nie tylko z dostępnością mięsa, ale też samym zainteresowaniem gości. Warto więc uświadamiać i zachęcać do spróbowania chociaż jednego dania z tym mięsiwem. Szczególnie że jest delikatne i może stanowić ciekawe uzupełnienie zbilansowanej diety.

- W naszej restauracji szczególnie cenimy gęsinę za jej tradycję, smak i szlachetność. To mięso od wieków obecne w kuchni staropolskiej, symbol gościnności i wyjątkowych okazji. Gęsina wyróżnia się ciemnoczerwonym kolorem, delikatnością oraz głębokim, bogatym aromatem, którego próżno szukać w innych rodzajach drobiu - mówi szef kuchni Paweł Żyszkowski.

I dodaje:

- Jest również niezwykle wartościowa odżywczo; zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone, żelazo, witaminy z grupy B i mikroelementy korzystnie wpływające na układ krwionośny. To mięso dla tych, którzy cenią autentyczny smak polskiej tradycji: niebanalny, pełen charakteru, a przy tym elegancki. W Lipowym Gościńcu traktujemy gęsinę nie tylko jako danie, ale jako powrót do korzeni polskiej kuchni w najlepszym wydaniu.
Gęś z dodatkami z restauracji "Lipowy Gościniec"
Gęś z dodatkami z restauracji "Lipowy Gościniec" © Lipowy Gościniec

Jakie produkty najlepiej podkreślają smak gęsiny?

Jak każde mięso, tak i gęsina potrzebuje odpowiednich dodatków na talerzu - dla przełamania tłustości mięsa, a jednocześnie podkreślenia smaku drobiu, który pieczony potrafi być prawdziwym rarytasem. W sezonie jesiennym to będą nie tylko warzywa, ale przede wszystkim owoce.

- Gęsina lubi klasyczne, jesienne akcenty, tj. jabłka, śliwki, gruszki, czerwone wino, miód i majeranek. Wspaniale komponuje się również z modrą kapustą, kluskami śląskimi czy sosem z żurawiny. Jej charakterystyczny smak najlepiej wydobywa się w towarzystwie słodko-kwaśnych dodatków, które podkreślają naturalną głębię mięsa - opisuje Paweł Żyszkowski.

Szef kuchni podpowiedział mi też warianty do domowej kuchni, gdzie wszystko zależy od okazji. Z pewnością gęś może być inspirująca.

- Pierś z gęsi to idealny wybór na elegancki obiad; miękka, soczysta, podana z aromatycznym sosem może konkurować z najlepszymi daniami kuchni europejskiej. Wymaga cierpliwości, ale odpłaca się niezwykłym smakiem i aromatem, który wypełnia dom. Cała pieczona gęś to zaś prawdziwy rytuał - danie świąteczne, rodzinne, które robi wrażenie na stole.

Gdzie kupić gęś?

Naprzeciw potrzebom konsumentom wychodzą nie tylko lokalni rzeźnicy i właściciele sklepów mięsnych. Warto wspierać najbliższych producentów, bo gęś to także najczęściej eksportowany rodzaj polskiego drobiu.

Coraz częściej gęś można kupić jesienią również w dyskontach i innych sieciach sklepów spożywczych. Gęś białą kołudzką, sprzedawaną w formie tuszki lub partiami (nogi i piersi), dostać można w promocyjnych cenach, podobnie jak gęś owsianą.

Magdalena Pomorska, szefowa redakcji Pyszności.pl

Wybrane dla Ciebie
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
Większość nie wie. Wyjaśnijmy raz na zawsze, co oznaczają białe paski na piersi kurczaka
Większość nie wie. Wyjaśnijmy raz na zawsze, co oznaczają białe paski na piersi kurczaka
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Zamiast frytek, przygotowuję ciasto. Na jednej porcji nigdy się nie kończy
Zamiast frytek, przygotowuję ciasto. Na jednej porcji nigdy się nie kończy
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce