W tym regionie obrodziło prawdziwkami i borowikami. Grzybiarze nie nadążają zbierać i skaczą ze szczęścia

Grzyby śnią się wielu osobom po nocach, bo sezon zdecydowanie nabiera tempa. Nie wszystkie regiony Polski mogą się pochwalić wysypem borowików, podgrzybków czy maślaków, ale w tym województwie grzybiarze zdecydowanie nie mogą narzekać.

Wysyp grzybówWysyp grzybów
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Warunki pogodowe sprzyjają rozwojowi grzybów, a lasy obfitują w różnorodne gatunki. Z pełnymi koszykami wychodzą mieszkańcy województwa kujawsko-pomorskiego, ciesząc się swoimi zbiorami i dzieląc w sieci zdjęciami, które zdecydowanie mogą wzbudzać zazdrość. Jeśli jesteś szczęśliwym mieszkańcem tych rejonów, zabierz koszyk, kalosze i ruszaj do lasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Gdzie szukać grzybów?

Kujawsko-pomorskie słynie z bogatych lasów, pełnych pięknych grzybów. Bez względu na to, czy jesteś mieszkańcem Bydgoszczy, czy szczęśliwym sąsiadem Borów Tucholskich, z pewnością znajdziesz w pobliżu miejsca obfitujące w grzyby. Kanie, maślaki, borowiki i kurki to tylko niektóre z gatunków, które możesz spotkać w lesie i dorzucić do koszyka.

- Bardzo dużo podgrzybków i trochę prawdziwków, uzbierałem kilka kilogramów - donosi jeden z użytkowników strony grzyby.net
Grzybiarze chwalą się zbiorami
Grzybiarze chwalą się zbiorami © Pyszności

Wśród grzybów najchętniej wypatrywane są borowiki, nie bez powodu nazywane królami lasów. Choć borowiki można znaleźć od lipca do października, to właśnie październik jest miesiącem ich największego urodzaju. Borowiki najlepiej czują się w lasach mieszanych, gdzie rosną zarówno drzewa iglaste, jak i liściaste. Szczególnie lubią sąsiedztwo buków, dębów, sosen i świerków. Poszukiwać ich można nie tylko w głębi lasów, bo lubią pojawiać się także na obrzeżach, w okolicach leśnych dróg, do których dociera słońce oraz na polanach. Widzisz połacie miękkie mchu? Rozejrzyj się tam za borowikami.

Borowiki uchodzą za najsmaczniejsze z wszystkich grzybów.
Borowiki uchodzą za najsmaczniejsze z wszystkich grzybów. © Adobe Stock

Najważniejsza zasada podczas zbierania grzybów

Choć wielu grzybiarzy pilnie strzeże swoich ulubionych miejsc, społeczność miłośników grzybów chętnie dzieli się wskazówkami i doświadczeniami. Pamiętaj jednak, że sezon na poszczególne gatunki jest różny, a każde grzybobranie niesie ze sobą nowe wyzwania. Zbierając grzyby, zawsze upewnij się, że dobrze znasz dany gatunek. Nie niszcz grzybni i pozostaw kilka młodych owocników, aby zapewnić ciągłość gatunku. A przede wszystkim – ciesz się czasem spędzonym w lesie

Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇