Czujesz się słabo na wiosnę? Włącz do diety te produkty, a organizm ci podziękuje

Kwiecień to pogodowy tygiel, a wiosenne osłabienie sprawia, że łatwiej jest złapać infekcję. Dlatego warto się wzmocnić. Zamiast łykać apteczne suplementy, popraw swoją odporność w sposób naturalny. Wiosenna dieta powinna być bogata w produkty takie jak czosnek, awokado oraz fasolę. Dzięki nim odzyskasz formę i poprawisz wygląd cery.

ObrazekKwietniowa dieta - Pyszności; źródło: Pixabay
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Wszyscy z utęsknieniem wypatrujemy nowalijek, ale nim sklepowe regały oraz skrzynie lokalnych bazarków zapełnią się sezonowymi warzywami i owocami, warto sięgnąć po łatwo dostępny czosnek, fasolę oraz awokado. Jedzone właśnie teraz wzmocnią nie tylko nasze zdrowie, ale też poprawią cerę, figurę i samopoczucie. Oto najlepsza dieta na wiosnę!

Czosnek - Pyszności; źródło: Freepik
Czosnek - Pyszności; źródło: Freepik

Wiosenna dieta - czosnek na odporność

Czosnek od tysięcy lat znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm. Zapobiega infekcjom i wzmocnia układu odpornościowy. Ponadto wykazuje działanie antynowotworowe, obniża ciśnienie krwi, chroni przed udarem, zawałem serca i wspomaga trawienie. Zapominamy jednak, że jest również naturalnym kosmetykiem, bo zawarte w nim antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne cudownie wpływają na kondycję i wygląd skóry. Czosnek oprawia jej ukrwienie, a właściwości odkażające pomagają w walce z wypryskami i niedoskonałościami cery.

Fasola - Pyszności; źródło: pixabay
Fasola - Pyszności; źródło: pixabay

Fasola - na odchudzanie

Wiosenna dieta powinna obfitować w fasolę. Wśród ponad 400 gatunków fasoli, każdy znajdzie swoją ulubioną. U nas najpopularniejsza jest fasola biała. Mało kto jednak uważa ją za warzywo wspomagające utratę wagi. To błąd, ponieważ fasola biała redukuje ilość tłuszczu w organizmie. Jest cennym źródłem białka i daje uczucie sytości na długo, co przy chęci zrzucenia nadprogramowych kilogramów jest niezwykle istotne. Poza tym jest ona bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i witaminy z grupy B, a także fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Ten "zestaw" zapobiega nowotworom, miażdżycy, nadciśnieniu oraz... zgadze.

Awocado - Pyszności; źródło: Pixabay
Awocado - Pyszności; źródło: Pixabay

Wiosenna dieta - awokado na dobry nastrój

Awokado, u nas znane także "smaczliwka" czy "gruszka aligatora",  jest owocem o wielu właściwościach odżywczych i leczniczych. To źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i potasu. Kwasy tłuszczowe mają ogromne znaczenie dla ośrodkowego układu nerwowego oraz procesów poznawczych. Dzięki temu ten meksykański owoc jest świetnym pokarmem dla naszego mózgu i ma bezpośredni wpływ na nastrój. Jego regularne jedzenie zmniejsza się ryzyko wystąpienia depresji, lęków i innych zaburzeń psychicznych.

Polecamy przepis z naszego kanału na YouTube

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości