Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Jeden z nich jest o wiele zdrowszy

Czosnek pospolity to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Nie tylko nadaje wyrazu wielu potrawom, ale dostarcza nam wielu, cennych wartości odżywczych. Na naszym rynku dostaniemy dwie podstawowe odmiany: chińską i polską. Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Okazuje się, że jest to bardzo proste!

Obrazek
Paulina

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? - charakterystyka chińskiego

Ta odmiana błyskawicznie podbiła polski rynek. Czemu tak się stało? Otóż jego amatorzy twierdzą, że jest ładniejszy i smaczniejszy. Tutaj trzeba się zgodzić, ten czosnek ma idealny kształt, a zewnętrze warstwy dokładnie do siebie przylegają. Główki porażają wręcz nadnaturalną śnieżnobiałą barwą. Główki znacznie łatwiej się obiera, a ząbki są jakby bardziej suche. W przypadku u naszej rodzimej odmiany jest trochę inaczej.

Obrazek
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com

Czosnek pochodzący z polski

Polski czosnek cechuje bardzo wysoka jakość i warto po niego sięgać. Wymaga on żyznego podłoża i sprzyjających warunków pogodowych. Odróżnimy go od chińskiego po tym, że ma nieregularny kształt, po prostu jest ,,nieidealny'' ma biało-fiolotowo-brązową główkę z żyłkami i znajduje się w nim od 4 do 7 ząbków. Długo zachowuje przydatność do spożycia. W Polsce przodują 4 główne odmiany które, różnią się terminem sadzenia i zbioru oraz nieznacznie kolorem.

Obrazek
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości czosnku

Za potwierdzone naukowo działanie lecznicze czosnku odpowiedzialne są przede wszystkim zawarte w nim związki siarkowe, które także nadają charakterystyczny smak i zapach. Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny. Dodatkowo to warzywo może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. To zaś może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, z którymi zmaga się wielu Polaków.

Do jakich potraw dodać czosnek?

Czosnek stanowi uzupełnienie większości wytrawnych dań, zwłaszcza dań mięsnych, warzywnych, zup i sosów. Silny smak czosnku sprawia, że może być dodawany do wielu potraw. Dodaje aromatu, zaostrza potrawę, która dzięki niemu przestaje być mdła. Ważne, by czosnku nie poddawać długotrwałemu działaniu wysokiej temperatury podczas gotowania, ponieważ traci swoje prozdrowotne właściwości. Najlepiej spożywać go bez obróbki termicznej, tylko uważajmy na ilość! Może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jeśli zjemy go zbyt dużo.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na chlebek czosnkowy na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟