Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Jeden z nich jest o wiele zdrowszy

Czosnek pospolity to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Nie tylko nadaje wyrazu wielu potrawom, ale dostarcza nam wielu, cennych wartości odżywczych. Na naszym rynku dostaniemy dwie podstawowe odmiany: chińską i polską. Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Okazuje się, że jest to bardzo proste!

Obrazek
Paulina

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? - charakterystyka chińskiego

Ta odmiana błyskawicznie podbiła polski rynek. Czemu tak się stało? Otóż jego amatorzy twierdzą, że jest ładniejszy i smaczniejszy. Tutaj trzeba się zgodzić, ten czosnek ma idealny kształt, a zewnętrze warstwy dokładnie do siebie przylegają. Główki porażają wręcz nadnaturalną śnieżnobiałą barwą. Główki znacznie łatwiej się obiera, a ząbki są jakby bardziej suche. W przypadku u naszej rodzimej odmiany jest trochę inaczej.

Obrazek
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com

Czosnek pochodzący z polski

Polski czosnek cechuje bardzo wysoka jakość i warto po niego sięgać. Wymaga on żyznego podłoża i sprzyjających warunków pogodowych. Odróżnimy go od chińskiego po tym, że ma nieregularny kształt, po prostu jest ,,nieidealny'' ma biało-fiolotowo-brązową główkę z żyłkami i znajduje się w nim od 4 do 7 ząbków. Długo zachowuje przydatność do spożycia. W Polsce przodują 4 główne odmiany które, różnią się terminem sadzenia i zbioru oraz nieznacznie kolorem.

Obrazek
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości czosnku

Za potwierdzone naukowo działanie lecznicze czosnku odpowiedzialne są przede wszystkim zawarte w nim związki siarkowe, które także nadają charakterystyczny smak i zapach. Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny. Dodatkowo to warzywo może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. To zaś może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, z którymi zmaga się wielu Polaków.

Do jakich potraw dodać czosnek?

Czosnek stanowi uzupełnienie większości wytrawnych dań, zwłaszcza dań mięsnych, warzywnych, zup i sosów. Silny smak czosnku sprawia, że może być dodawany do wielu potraw. Dodaje aromatu, zaostrza potrawę, która dzięki niemu przestaje być mdła. Ważne, by czosnku nie poddawać długotrwałemu działaniu wysokiej temperatury podczas gotowania, ponieważ traci swoje prozdrowotne właściwości. Najlepiej spożywać go bez obróbki termicznej, tylko uważajmy na ilość! Może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jeśli zjemy go zbyt dużo.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na chlebek czosnkowy na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować