Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Jeden z nich jest o wiele zdrowszy

Czosnek pospolity to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Nie tylko nadaje wyrazu wielu potrawom, ale dostarcza nam wielu, cennych wartości odżywczych. Na naszym rynku dostaniemy dwie podstawowe odmiany: chińską i polską. Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Okazuje się, że jest to bardzo proste!

Obrazek
Paulina

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? - charakterystyka chińskiego

Ta odmiana błyskawicznie podbiła polski rynek. Czemu tak się stało? Otóż jego amatorzy twierdzą, że jest ładniejszy i smaczniejszy. Tutaj trzeba się zgodzić, ten czosnek ma idealny kształt, a zewnętrze warstwy dokładnie do siebie przylegają. Główki porażają wręcz nadnaturalną śnieżnobiałą barwą. Główki znacznie łatwiej się obiera, a ząbki są jakby bardziej suche. W przypadku u naszej rodzimej odmiany jest trochę inaczej.

Obrazek
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com

Czosnek pochodzący z polski

Polski czosnek cechuje bardzo wysoka jakość i warto po niego sięgać. Wymaga on żyznego podłoża i sprzyjających warunków pogodowych. Odróżnimy go od chińskiego po tym, że ma nieregularny kształt, po prostu jest ,,nieidealny'' ma biało-fiolotowo-brązową główkę z żyłkami i znajduje się w nim od 4 do 7 ząbków. Długo zachowuje przydatność do spożycia. W Polsce przodują 4 główne odmiany które, różnią się terminem sadzenia i zbioru oraz nieznacznie kolorem.

Obrazek
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości czosnku

Za potwierdzone naukowo działanie lecznicze czosnku odpowiedzialne są przede wszystkim zawarte w nim związki siarkowe, które także nadają charakterystyczny smak i zapach. Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny. Dodatkowo to warzywo może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. To zaś może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, z którymi zmaga się wielu Polaków.

Do jakich potraw dodać czosnek?

Czosnek stanowi uzupełnienie większości wytrawnych dań, zwłaszcza dań mięsnych, warzywnych, zup i sosów. Silny smak czosnku sprawia, że może być dodawany do wielu potraw. Dodaje aromatu, zaostrza potrawę, która dzięki niemu przestaje być mdła. Ważne, by czosnku nie poddawać długotrwałemu działaniu wysokiej temperatury podczas gotowania, ponieważ traci swoje prozdrowotne właściwości. Najlepiej spożywać go bez obróbki termicznej, tylko uważajmy na ilość! Może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jeśli zjemy go zbyt dużo.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na chlebek czosnkowy na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia