Wciąż omijasz je w sklepie? Te niepozorne owoce to skarbnica witaminy C 

Niewielkie owoce doceniane już przez chińskich cesarzy są w naszym kraju ciągle traktowane z pewną dozą nieufności. Liczi, czyli chińska śliwka, jest długowiecznym drzewem egzotycznym, które pięknie kwitnie, by wydać na świat mnóstwo owoców. Jakie mają one właściwości i w jaki sposób można je jeść?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Właściwości liczi

Liczi jest rośliną, która zdobiła ogrody chińskich cesarzy. Wierzyli oni że poza pięknym wyglądem, spożywanie jej owoców poprawia nastrój i dodaje sił. Mieli w tym sporo racji, bo liczi zawiera moc witamin i składników mineralnych, a do tego mnóstwo antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym.

Liczi jest znakomitym źródłem witaminy C (w 100 g owoców znajduje się aż 71,5 mg tej witaminy), witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego), a także witaminy E i K. Dostarcza także takich składników mineralnych jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, a przede wszystkim potas, którego w 100 g liczi jest aż 171 mg.

Właśnie dlatego liczi ma pozytywny wpływ na poziom ciśnienia tętniczego krwi i na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki polifenolom może być stosowane w profilaktyce oraz jako wsparcie leczenia nowotworów, np. raka piersi czy też raka wątroby. Polifenole unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny. Ponadto liczi może wspierać regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym sprzyjać profilaktyce miażdżycy.

Jednocześnie warto wiedzieć, że liczi to właściwe same cukry proste, więc owoce te nie powinny być stałymi bywalcami w dietach diabetyków i osób odchudzających się. Nie należy ich również jadać na czczo, gdyż mogą prowadzić do hipoglikemii, czyli obniżonego stężenia cukru we krwi.

Jak jeść chińską śliwkę?

Należy pamiętać, że chińska śliwa dojrzewa tylko na drzewie, dlatego powinno być zrywane w momencie, kiedy jest odpowiednio dojrzałe. Sezon na liczi trwa od października do kwietnia. Dojrzałe owoce mają różowo-czerwoną skórkę, na której powierzchni widoczne są stępione na końcach wypustki. Owoc ma kształt nieco jajowaty lub kulisty. Krucha skórka kryje w sobie soczysty miąższ o białym szklistym kolorze i jędrnej konsystencji. W jego wnętrzu znajduje się niejadalna i dosyć duża pestka.

Jeśli w sklepie znajdziemy liczi o ciemnej i matowej skórce, nie kupujmy go. Oznacza to, że owoc jest przejrzały albo był długo magazynowany w chłodni. Tymczasem liczi może być spożywane z reguły w ciągu zaledwie 2-3 dni, choć istnieje kilka odmian, które w odpowiednich warunkach mogą być przechowywane nawet przez 2-3 miesiące.

By obrać chińską śliwkę, najlepiej jest mocno chwycić owoc za wystający ogonek i pociągnąć go w bok tak, by oderwała się również część skórki. Potem wystarczy odrywać kolejne kawałki skórki tak, jak zdejmuje się skorupkę z gotowanego jajka. Jeśli miąższ ma żółte zabarwienie, jest zepsuty i lepiej go wyrzucić.

Owoce te można jeść na surowo od razu po obraniu, pozbywając się tylko pestki, albo też można dodawać je do sałatek, deserów, lodów czy też gofrów lub naleśników. Co ciekawe, z liczi można robić także soki, dżemy i syropy. Pasuje ono również do mięs, ryb i owoców morza.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Przepis na curry z kurczakiem i liczi

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 10 owoców liczi,
  • puszka mleka kokosowego,
  • duża łyżka pasty curry,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do cebuli i rumienimy. Wlewamy mleko kokosowe. Po chwili dodajemy pastę curry. Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Po kilku minutach doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony na ćwiartki miąższ z owoców liczi. Podajemy z ryżem lub z ryżowym makaronem.

Autor: Halina Basek

<strong>Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:</strong>

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej