Wciąż wielu z nas tak robi. Nie jesteśmy świadomi, jak szkodzimy wątrobie i jelitom
Pleśń (czyli grzyby strzępkowe) prowadzi nie tylko do pogorszenia wyglądu i smaku żywności. Spleśniałe produkty mogą być zanieczyszczone toksynami niebezpiecznymi dla zdrowia. Zgubną praktyką jest pozbywanie się nadpsutego fragmentu jedzenia z myślą, że pozostała część jest wolna od grzybów. Niestety, pleśń "wżera" się bardzo głęboko.
05.08.2023 08:55
Pleśń należy do królestwa grzybów, tego samego, do którego zalicza się grzyby kapeluszowe i drożdże. Charakteryzują ją nitkowate strzępki i szary, biały lub zielonkawy kolor nalotu. Zarodniki pleśni unoszą się w powietrzu, a gdy osiadają, rozwija się z nich grzybnia. Gołym okiem nie jesteśmy w stanie stwierdzić, z jakim grzybem mamy do czynienia ani jak bardzo rozprzestrzenił się w danym produkcie. Dlatego też do spleśniałego jedzenia musimy podchodzić z rezerwą.
Zobacz także
Spleśniałe jedzenie. Czy można odkroić kawałek i zjeść resztę?
Pleśń może mieć silne działanie toksyczne dla ludzi, nie powinno się więc spożywać produktów, na których widoczne są jej ślady. Nie wystarczy też pozbycie się spleśniałego fragmentu, ponieważ w produkcie nadal pozostają niewidoczne dla oka strzępki grzybni. Mimo że nie każdy rodzaj pleśni szkodzi, nie jesteśmy w stanie ocenić, z jaką mamy do czynienia. Dlatego też, dla własnego bezpieczeństwa, nie powinno się spożywać spleśniałego jedzenia.
Pleśń na jedzeniu. Jak bardzo jest szkodliwa?
Co się stanie, jeśli przypadkowo zjesz spleśniałe jedzenie? Po pierwsze, nie panikuj – prawdopodobnie wszystko będzie w porządku. Warto jednak wspomnieć, że w niektórych przypadkach pleśń znajdująca się na zepsutym jedzeniu może wywołać przykre objawy: duszności, nudności, podwyższoną temperatura lub biegunkę. Jeśli zauważysz je u siebie po zjedzeniu spleśniałego jedzenia, natychmiast zwróć się o pomoc lekarską.
Warto wiedzieć, że niektóre rodzaje pleśni wytwarzają mykotoksyny. Te pojawiają się na skutek obecnych w pożywieniu grzybów: Amanita, Aspergillus, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps. Mykotoksyny mogą wywołać ostre zatrucia pokarmowe, nudności, wymioty, biegunkę, ciężkie uszkodzenia wątroby, stany zapalne skóry, poronienia, zaburzenia neurologiczne czy krwotoki.
Jedną z najbardziej niebezpiecznych mikotoksyn jest aflatoksyna, która pojawia się na skutek obecności grzyba typu Aspergillus. Jak tłumaczy fit.poradnikzdrowie.pl, powołując się na badania zawarte w książce "Hazardous Environmental Micro-pollutants, Health Impacts and Allied Treatment Technologies", aflatoksyna powoduje m.in. zaburzenia czynności nerek i wątroby, a także całego układu pokarmowego.