We włoskiej restauracji zwróć uwagę, czy są te cztery dania. Jeśli tak, omijaj ją szerokim łukiem

Włoska kuchnia świeci tryumfy na całym świecie. Turyści, którzy odwiedzają ten kraj są zafascynowani smakami, które on oferuje. Okazuje się, że nie każda restauracja jest na wysokim poziomie i sprzedaje lokalne dania. Włoszka ostrzega przed pewnymi lokalami.

Menu we włoskiej restauracjiMenu we włoskiej restauracji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Laura Cannone jest zdania, że jedyne, co musimy zrobić podczas odwiedzania włoskich restauracji to przeczytać menu. Od razu zauważymy, że brakuje tam lokalnych dań, a ceny są mocno zawyżone. Lokale, które mają w ofercie pewne cztery dania to miejsca zorientowane na turystów i duży zarobek. Włoszka opowiedziała o wszystkim na TikToku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

To turystyczna restauracja. Nie zjesz tam lokalnych dań

We Włoszech jest mnóstwo lokali, które chcą zarobić mnóstwo pieniędzy na turystach. Podają oni drogie dania, których jakość często pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, że rozpoznanie takich miejsc wcale nie jest trudne.

Restauracja
Restauracja © Wikimedia Commons

- Jeśli restauracja serwuje te cztery dania, nie idźcie do niej. Zaufajcie mi, nie chcecie tam jeść - mówi Laura w swoim filmiku na TikToku. O jakie dania jej chodzi? Autorka skupia się głównie na makaronach. Na jej liście znalazły się:

  • "Maccheroni alle Polpette" - spaghetti z klopsikami, które wymyślili włoscy imigranci w USA;
  • "Fettuccine Alfredo" - makaron z sosem maślanym i parmigiano reggiano; autorem tego dania jest Alfredo Di Lelio, który zaserwował proste spaghetti swojej żonie, która była przy nadziei i nie chciała jeść. Danie zasmakowało kobiecie, a mężczyzna wprowadził je do swojej restauracji. W 1920 roku lokal odwiedziły gwiazdy światowego formatu i rozsławiły danie w USA;
  • "Penne alla vodka" - danie przygotowane z dodatkiem gęstej śmietany, sosu pomidorowego i wódki, uwielbiała je Audrey Hepburn;
  • "Chicken Parmigiana" - to amerykańska wersja bakłażanów po parmeńsku.

"Włosi tego nie jedzą"

Laura Cannone od wielu lat mieszka w Kanadzie, ale zdarza jej się odwiedzać rodzinny kraj. Jak sama wspomniała, wiele razy doświadczyła takich sytuacji. W tym roku odwiedziła kuzyna w Apuli i na jej drodze pojawiła się restauracja, która żeruje na turystach. - Włosi tego nie jedzą - powiedziała.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby