Weź dwie głowy karpia i zrób zupę rybną. Każdy poprosi o dodatkową chochelkę

W dobrze zarządzanej domowej kuchni nic się nie zmarnuje. Głowy karpia, obowiązkowej ryby na wigilijnym stole, nie powinny trafiać od razu do śmietnika. Sprawdzą się świetnie w roli bazy do esencjonalnej zupy.

Zupa rybna na głowach karpia jest esencjonalna i pysznaZupa rybna na głowach karpia jest esencjonalna i pyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Wśród świątecznych zup króluje przede wszystkim barszcz, chociaż po piętach depcze mu jeszcze grzybowa. Każdy, kto miał okazję spróbować zupy rybnej z karpia, przyznał, że to właśnie ona powinna błyszczeć na wigilijnym stole. Warto po nią sięgać nie tylko 24 grudnia, ale również w codzienne dni. Jest prosta w przygotowaniu i tania, a przy tym zachwyca smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Zupa rybna z głów karpia

Karp przez cały rok zapomniany pluska się w stawie, by w czasie świąt pojawić się zgodnie z tradycją na wielu talerzach. Głowy traktowane są najczęściej jako odpad, bo większość wykorzystuje dzwonki i filety, czasem zamieniając je w proste klopsiki. Warto jednak dać im szansę i przygotować pyszną zupę rybną.

Zupa rybna - Pyszności
Zupa rybna - Pyszności © Canva | YelenaYemchuk

Zupa rybna z głów karpia jest delikatna, esencjonalna i pyszna. Przypomina nieco rosół z nieoczywistym twistem. Świetnie sprawdzi się na postny obiad lub wigilijną kolację, nie obciąży żołądka i przyjemnie rozgrzeje od środka. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by oczarować smakiem.

Składniki:

  • 2 głowy karpia (bez oczu),
  • 2 marchewki,
  • pół pora,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały seler lub pół dużego,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z głów karpia usuń oczy, nie będą tutaj potrzebne.
  2. Przełóż głowy do garnka, wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wodą.
  3. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  4. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w plasterki lub półplasterki.
  5. Warzywa dorzuć do zupy i gotuj przez ok. 25 minut, aż będą miękkie. Jeśli wody w garnku jest za mało, dodaj jej więcej.
  6. Ostrożnie wyjmij głowy, by nie rozpadły się w zupie.
  7. Do zup dodaj sól, sok z cytryny oraz cukier.
  8. Odlej chochelkę wywaru, dodaj do niej śmietanę oraz mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
  9. Wlej mieszankę do gotującej się zupy i wymieszaj.
  10. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

Pyszna, esencjonalna zupa z głów karpia jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości