Weź dwie głowy karpia i zrób zupę rybną. Każdy poprosi o dodatkową chochelkę

W dobrze zarządzanej domowej kuchni nic się nie zmarnuje. Głowy karpia, obowiązkowej ryby na wigilijnym stole, nie powinny trafiać od razu do śmietnika. Sprawdzą się świetnie w roli bazy do esencjonalnej zupy.

Zupa rybna na głowach karpia jest esencjonalna i pysznaZupa rybna na głowach karpia jest esencjonalna i pyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wśród świątecznych zup króluje przede wszystkim barszcz, chociaż po piętach depcze mu jeszcze grzybowa. Każdy, kto miał okazję spróbować zupy rybnej z karpia, przyznał, że to właśnie ona powinna błyszczeć na wigilijnym stole. Warto po nią sięgać nie tylko 24 grudnia, ale również w codzienne dni. Jest prosta w przygotowaniu i tania, a przy tym zachwyca smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Zupa rybna z głów karpia

Karp przez cały rok zapomniany pluska się w stawie, by w czasie świąt pojawić się zgodnie z tradycją na wielu talerzach. Głowy traktowane są najczęściej jako odpad, bo większość wykorzystuje dzwonki i filety, czasem zamieniając je w proste klopsiki. Warto jednak dać im szansę i przygotować pyszną zupę rybną.

Zupa rybna - Pyszności
Zupa rybna - Pyszności © Canva | YelenaYemchuk

Zupa rybna z głów karpia jest delikatna, esencjonalna i pyszna. Przypomina nieco rosół z nieoczywistym twistem. Świetnie sprawdzi się na postny obiad lub wigilijną kolację, nie obciąży żołądka i przyjemnie rozgrzeje od środka. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by oczarować smakiem.

Składniki:

  • 2 głowy karpia (bez oczu),
  • 2 marchewki,
  • pół pora,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały seler lub pół dużego,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z głów karpia usuń oczy, nie będą tutaj potrzebne.
  2. Przełóż głowy do garnka, wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wodą.
  3. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  4. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w plasterki lub półplasterki.
  5. Warzywa dorzuć do zupy i gotuj przez ok. 25 minut, aż będą miękkie. Jeśli wody w garnku jest za mało, dodaj jej więcej.
  6. Ostrożnie wyjmij głowy, by nie rozpadły się w zupie.
  7. Do zup dodaj sól, sok z cytryny oraz cukier.
  8. Odlej chochelkę wywaru, dodaj do niej śmietanę oraz mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
  9. Wlej mieszankę do gotującej się zupy i wymieszaj.
  10. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

Pyszna, esencjonalna zupa z głów karpia jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze