Weź dwie głowy karpia i zrób zupę rybną. Każdy poprosi o dodatkową chochelkę
W dobrze zarządzanej domowej kuchni nic się nie zmarnuje. Głowy karpia, obowiązkowej ryby na wigilijnym stole, nie powinny trafiać od razu do śmietnika. Sprawdzą się świetnie w roli bazy do esencjonalnej zupy.
03.12.2024 08:55
Wśród świątecznych zup króluje przede wszystkim barszcz, chociaż po piętach depcze mu jeszcze grzybowa. Każdy, kto miał okazję spróbować zupy rybnej z karpia, przyznał, że to właśnie ona powinna błyszczeć na wigilijnym stole. Warto po nią sięgać nie tylko 24 grudnia, ale również w codzienne dni. Jest prosta w przygotowaniu i tania, a przy tym zachwyca smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z głów karpia
Karp przez cały rok zapomniany pluska się w stawie, by w czasie świąt pojawić się zgodnie z tradycją na wielu talerzach. Głowy traktowane są najczęściej jako odpad, bo większość wykorzystuje dzwonki i filety, czasem zamieniając je w proste klopsiki. Warto jednak dać im szansę i przygotować pyszną zupę rybną.
Zupa rybna z głów karpia jest delikatna, esencjonalna i pyszna. Przypomina nieco rosół z nieoczywistym twistem. Świetnie sprawdzi się na postny obiad lub wigilijną kolację, nie obciąży żołądka i przyjemnie rozgrzeje od środka. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by oczarować smakiem.
Składniki:
- 2 głowy karpia (bez oczu),
- 2 marchewki,
- pół pora,
- 1 pietruszka,
- 1 mała cebula,
- 1 mały seler lub pół dużego,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 litr wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z głów karpia usuń oczy, nie będą tutaj potrzebne.
- Przełóż głowy do garnka, wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wodą.
- Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w plasterki lub półplasterki.
- Warzywa dorzuć do zupy i gotuj przez ok. 25 minut, aż będą miękkie. Jeśli wody w garnku jest za mało, dodaj jej więcej.
- Ostrożnie wyjmij głowy, by nie rozpadły się w zupie.
- Do zup dodaj sól, sok z cytryny oraz cukier.
- Odlej chochelkę wywaru, dodaj do niej śmietanę oraz mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
- Wlej mieszankę do gotującej się zupy i wymieszaj.
- Dopraw do smaku pieprzem oraz solą.
Pyszna, esencjonalna zupa z głów karpia jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!