WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

Weź dwie głowy karpia i zrób zupę rybną. Każdy poprosi o dodatkową chochelkę

W dobrze zarządzanej domowej kuchni nic się nie zmarnuje. Głowy karpia, obowiązkowej ryby na wigilijnym stole, nie powinny trafiać od razu do śmietnika. Sprawdzą się świetnie w roli bazy do esencjonalnej zupy.

Zupa rybna na głowach karpia jest esencjonalna i pysznaZupa rybna na głowach karpia jest esencjonalna i pyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wśród świątecznych zup króluje przede wszystkim barszcz, chociaż po piętach depcze mu jeszcze grzybowa. Każdy, kto miał okazję spróbować zupy rybnej z karpia, przyznał, że to właśnie ona powinna błyszczeć na wigilijnym stole. Warto po nią sięgać nie tylko 24 grudnia, ale również w codzienne dni. Jest prosta w przygotowaniu i tania, a przy tym zachwyca smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Zupa rybna z głów karpia

Karp przez cały rok zapomniany pluska się w stawie, by w czasie świąt pojawić się zgodnie z tradycją na wielu talerzach. Głowy traktowane są najczęściej jako odpad, bo większość wykorzystuje dzwonki i filety, czasem zamieniając je w proste klopsiki. Warto jednak dać im szansę i przygotować pyszną zupę rybną.

Zupa rybna - Pyszności
Zupa rybna - Pyszności © Canva | YelenaYemchuk

Zupa rybna z głów karpia jest delikatna, esencjonalna i pyszna. Przypomina nieco rosół z nieoczywistym twistem. Świetnie sprawdzi się na postny obiad lub wigilijną kolację, nie obciąży żołądka i przyjemnie rozgrzeje od środka. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by oczarować smakiem.

Składniki:

  • 2 głowy karpia (bez oczu),
  • 2 marchewki,
  • pół pora,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały seler lub pół dużego,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z głów karpia usuń oczy, nie będą tutaj potrzebne.
  2. Przełóż głowy do garnka, wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wodą.
  3. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  4. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w plasterki lub półplasterki.
  5. Warzywa dorzuć do zupy i gotuj przez ok. 25 minut, aż będą miękkie. Jeśli wody w garnku jest za mało, dodaj jej więcej.
  6. Ostrożnie wyjmij głowy, by nie rozpadły się w zupie.
  7. Do zup dodaj sól, sok z cytryny oraz cukier.
  8. Odlej chochelkę wywaru, dodaj do niej śmietanę oraz mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
  9. Wlej mieszankę do gotującej się zupy i wymieszaj.
  10. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

Pyszna, esencjonalna zupa z głów karpia jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥