Wielu brzydzi się tego owocu. Świetnie wspomaga serce i spowalnia starzenie

Durian to owoc, który budzi skrajne emocje. Jego intensywny zapach może wywoływać mdłości, przez co często jest zakazywany w publicznych miejscach. Mimo to, posiada liczne właściwości zdrowotne, które czynią go niezwykle pożytecznym dla naszego organizmu.

Wielu brzydzi się tego owocu. Świetnie wspiera serce i wspomaga Wielu brzydzi się tego owocu. Świetnie wspiera serce i wspomaga
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Durian, znany również jako zybuczkowiec lub rościan, jest uważany za najdroższy owoc na świecie. W 2019 roku cena jednego z okazów na aukcji osiągnęła 190 tys. zł. Owoc ten rośnie na wiecznie zielonych drzewach, głównie w Azji, gdzie jest ceniony za swoje walory smakowe, ale jednocześnie budzi kontrowersje z powodu swojego intensywnego zapachu. Aromat tego owocu określany jest jako odpychający, przypominający mieszankę woni zepsutej ryby, brudnej ulicy i starego jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Jednak, mimo odrażającego zapachu, durian ma wielu chętnych do skosztowania. Na tajskich bazarach jego cena waha się od 55 zł za kilogram do nawet kilku tysięcy złotych w zależności od miejsca. Spośród kilkudziesięciu gatunków duriana jedynie 11 jest jadalnych, a na rynku międzynarodowym najczęściej spotyka się odmianę Durio zibethinus.

Właściwości zdrowotne duriana

Durian jest prawdziwym skarbem pod względem zawartości witamin i minerałów. Miąższ tego owocu jest bogaty w witaminę C, która wspomaga odporność, oraz potas, który działa korzystnie na układ krążenia. Ponadto, owoce te są źródłem błonnika, który pomaga w regulacji pracy jelit i poprawia trawienie. W składzie duriana można znaleźć również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami i spowalniają procesy starzenia.

Durian, mimo swojego kontrowersyjnego zapachu, jest ceniony przez dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia. Zawarte w nim polifenole i flawonoidy wspierają zdrowie serca, a jego spożywanie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Dzięki wysokiemu poziomowi błonnika wspomaga również proces odchudzania i poprawia ogólną kondycję organizmu.

Smak i zastosowania kulinarne

Jak smakuje durian? Po przebiciu się przez twardą skórę pokrytą kolcami, odkrywamy miąższ o konsystencji przypominającej banana lub awokado. Smak duriana jest niezwykłym połączeniem kwaskowatości, nut migdałów, karmelu oraz cebuli i terpentyny. Dlatego też, owoc ten jest zarówno kochany, jak i nienawidzony przez smakoszy na całym świecie.

Durian można spożywać na surowo lub wykorzystywać do różnych potraw. W Azji często dodaje się go do deserów, lodów, a nawet słodkich zup. Przetwory z duriana są również popularne – z miąższu tego owocu robi się dżemy, marmolady i musy. Nawet skórka duriana znajdują zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako składnik maseczek i kremów antyseptycznych.

Durian bez wątpienia jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych owoców na świecie. Jego intensywny zapach może odstraszać, ale właściwości zdrowotne i niezwykły smak sprawiają, że jest ceniony przez wielu. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy durian wspiera nasze zdrowie na wielu płaszczyznach – od układu krążenia, przez trawienie, aż po odporność.

Zachęcamy do spróbowania tego nietypowego owocu. Choć jego pierwszy kontakt może być trudny do zniesienia, to bogactwo smaków i wartości odżywczych wynagrodzi ten wysiłek. Durian może stać się ciekawym i zdrowym uzupełnieniem naszej diety.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują