Wielu brzydzi się tego owocu. Świetnie wspomaga serce i spowalnia starzenie

Durian to owoc, który budzi skrajne emocje. Jego intensywny zapach może wywoływać mdłości, przez co często jest zakazywany w publicznych miejscach. Mimo to, posiada liczne właściwości zdrowotne, które czynią go niezwykle pożytecznym dla naszego organizmu.

Wielu brzydzi się tego owocu. Świetnie wspiera serce i wspomaga Wielu brzydzi się tego owocu. Świetnie wspiera serce i wspomaga
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Durian, znany również jako zybuczkowiec lub rościan, jest uważany za najdroższy owoc na świecie. W 2019 roku cena jednego z okazów na aukcji osiągnęła 190 tys. zł. Owoc ten rośnie na wiecznie zielonych drzewach, głównie w Azji, gdzie jest ceniony za swoje walory smakowe, ale jednocześnie budzi kontrowersje z powodu swojego intensywnego zapachu. Aromat tego owocu określany jest jako odpychający, przypominający mieszankę woni zepsutej ryby, brudnej ulicy i starego jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Jednak, mimo odrażającego zapachu, durian ma wielu chętnych do skosztowania. Na tajskich bazarach jego cena waha się od 55 zł za kilogram do nawet kilku tysięcy złotych w zależności od miejsca. Spośród kilkudziesięciu gatunków duriana jedynie 11 jest jadalnych, a na rynku międzynarodowym najczęściej spotyka się odmianę Durio zibethinus.

Właściwości zdrowotne duriana

Durian jest prawdziwym skarbem pod względem zawartości witamin i minerałów. Miąższ tego owocu jest bogaty w witaminę C, która wspomaga odporność, oraz potas, który działa korzystnie na układ krążenia. Ponadto, owoce te są źródłem błonnika, który pomaga w regulacji pracy jelit i poprawia trawienie. W składzie duriana można znaleźć również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami i spowalniają procesy starzenia.

Durian, mimo swojego kontrowersyjnego zapachu, jest ceniony przez dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia. Zawarte w nim polifenole i flawonoidy wspierają zdrowie serca, a jego spożywanie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Dzięki wysokiemu poziomowi błonnika wspomaga również proces odchudzania i poprawia ogólną kondycję organizmu.

Smak i zastosowania kulinarne

Jak smakuje durian? Po przebiciu się przez twardą skórę pokrytą kolcami, odkrywamy miąższ o konsystencji przypominającej banana lub awokado. Smak duriana jest niezwykłym połączeniem kwaskowatości, nut migdałów, karmelu oraz cebuli i terpentyny. Dlatego też, owoc ten jest zarówno kochany, jak i nienawidzony przez smakoszy na całym świecie.

Durian można spożywać na surowo lub wykorzystywać do różnych potraw. W Azji często dodaje się go do deserów, lodów, a nawet słodkich zup. Przetwory z duriana są również popularne – z miąższu tego owocu robi się dżemy, marmolady i musy. Nawet skórka duriana znajdują zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako składnik maseczek i kremów antyseptycznych.

Durian bez wątpienia jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych owoców na świecie. Jego intensywny zapach może odstraszać, ale właściwości zdrowotne i niezwykły smak sprawiają, że jest ceniony przez wielu. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy durian wspiera nasze zdrowie na wielu płaszczyznach – od układu krążenia, przez trawienie, aż po odporność.

Zachęcamy do spróbowania tego nietypowego owocu. Choć jego pierwszy kontakt może być trudny do zniesienia, to bogactwo smaków i wartości odżywczych wynagrodzi ten wysiłek. Durian może stać się ciekawym i zdrowym uzupełnieniem naszej diety.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca