Wlej do wody i ugotuj jajka. Z brązowych zmienią się w białe i pisanki wyjdą idealne

Pisanki to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Wspólne dekorowanie to zabawa nie tylko dla najmłodszych. Prosty trik sprawi, że nawet brązowe jajka zamienią się w jasną bazę do malowania.

Jak odbarwić brązowe jajkaJak odbarwić brązowe jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy zbliża się Wielkanoc, a koszyczki wypełniają się jedzeniem, w ruch idą pisanki. Jedni barwią je na różne kolory, inni wyciągają z szuflady flamastry i samodzielnie rysują wzory. Skorupka jest jak kanwa obrazu, a nie od dziś wiadomo, że najlepsza jest ta biała. Wiele jajek ma jednak brązową skorupkę, która gorzej przyjmuje kolory i jest trudniejsza do dekorowania. Wystarczy jednak sięgnąć po ocet, by odbarwić powierzchnię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny pasztet jajeczny. Pysznie zapieczony z zewnątrz i soczysty w środku

Od czego zależy kolor skorupki?

Czasem po otwarciu wytłaczanki natknąć się można zarówno na białe jajka, jak i na te z ciemną skorupką. Ta anomalia nie jest niczym nadzwyczajnym ani groźnym. Kolor skorupki nie zależy bowiem od sposobu żywienia czy hodowli, a od tego, jakie pióra ma kura. Im ciemniejsze umaszczenie, tym ciemniejsze jajka. Białe jajka są znoszone niemal wyłącznie przez białe kury.

Jajka
Jajka © Adobe Stock

Kolor skorupki jajka jest determinowany przez obecność barwników, a głównym z nich jest protoporfiryna IX. Kury, które posiadają ciemne upierzenie, wytwarzają większe ilości tej substancji.

Jak wybielić skorupki?

O ile w przypadku codziennej jajecznicy czy przygotowania pasty jajecznej kolor skorupek jest bez znaczenia, o tyle przy dekorowaniu pisanek najlepiej sprawdzą się te najjaśniejsze. Zamiast jednak przeszukiwać wytłaczanki w sklepie, spróbuj domowego sposobu na odbarwienie powierzchni jajek. Nawet ciemnobrązowa skorupka szybko zamieni się w jasne płótno do malowania.

Do garnka włóż jajka i zalej je mieszanką wody z octem w proporcji 1:1. Płyn powinien całkowicie przykryć jajka. Następnie gotuj całość przez około 10 minut. W trakcie gotowania na powierzchni zbierać się będzie brązowa piana — usuwaj ją na bieżąco. Później odcedź jajka, wystudzić i delikatnie wyszoruj gąbką, aby usunąć pozostałości. W wyniku tego procesu otrzymujemy idealnie czyste, białe jajka, które stanowią doskonałą bazę do farbowania. Dodatkowo dzięki usunięciu wszelkich zanieczyszczeń i tłuszczu barwniki będą równomiernie i intensywnie przylegać do skorupek.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione