Wlej do wody i ugotuj jajka. Z brązowych zmienią się w białe i pisanki wyjdą idealne
Pisanki to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Wspólne dekorowanie to zabawa nie tylko dla najmłodszych. Prosty trik sprawi, że nawet brązowe jajka zamienią się w jasną bazę do malowania.
Kiedy zbliża się Wielkanoc, a koszyczki wypełniają się jedzeniem, w ruch idą pisanki. Jedni barwią je na różne kolory, inni wyciągają z szuflady flamastry i samodzielnie rysują wzory. Skorupka jest jak kanwa obrazu, a nie od dziś wiadomo, że najlepsza jest ta biała. Wiele jajek ma jednak brązową skorupkę, która gorzej przyjmuje kolory i jest trudniejsza do dekorowania. Wystarczy jednak sięgnąć po ocet, by odbarwić powierzchnię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Od czego zależy kolor skorupki?
Czasem po otwarciu wytłaczanki natknąć się można zarówno na białe jajka, jak i na te z ciemną skorupką. Ta anomalia nie jest niczym nadzwyczajnym ani groźnym. Kolor skorupki nie zależy bowiem od sposobu żywienia czy hodowli, a od tego, jakie pióra ma kura. Im ciemniejsze umaszczenie, tym ciemniejsze jajka. Białe jajka są znoszone niemal wyłącznie przez białe kury.
Kolor skorupki jajka jest determinowany przez obecność barwników, a głównym z nich jest protoporfiryna IX. Kury, które posiadają ciemne upierzenie, wytwarzają większe ilości tej substancji.
Jak wybielić skorupki?
O ile w przypadku codziennej jajecznicy czy przygotowania pasty jajecznej kolor skorupek jest bez znaczenia, o tyle przy dekorowaniu pisanek najlepiej sprawdzą się te najjaśniejsze. Zamiast jednak przeszukiwać wytłaczanki w sklepie, spróbuj domowego sposobu na odbarwienie powierzchni jajek. Nawet ciemnobrązowa skorupka szybko zamieni się w jasne płótno do malowania.
Do garnka włóż jajka i zalej je mieszanką wody z octem w proporcji 1:1. Płyn powinien całkowicie przykryć jajka. Następnie gotuj całość przez około 10 minut. W trakcie gotowania na powierzchni zbierać się będzie brązowa piana — usuwaj ją na bieżąco. Później odcedź jajka, wystudzić i delikatnie wyszoruj gąbką, aby usunąć pozostałości. W wyniku tego procesu otrzymujemy idealnie czyste, białe jajka, które stanowią doskonałą bazę do farbowania. Dodatkowo dzięki usunięciu wszelkich zanieczyszczeń i tłuszczu barwniki będą równomiernie i intensywnie przylegać do skorupek.