Wrzucam na patelnię i zalewam jajkami. Po takim śniadaniu jelita chodzą jak w zegarku
Niektóre połączenia wydają się nie mieć żadnego kulinarnego sensu. Faktycznie, część z nich wygląda jak zachcianki kobiety w ciąży (jak np. słodkie naleśniki z ketchupem), ale omlet w takim wydaniu to wręcz bomba odżywcza. Koniecznie musisz go przyrządzić!
Omlet z kiszoną kapustą to wyjątkowe połączenie smakowe. Wystarczy dosłownie kilka minut, by cieszyć się smakiem takiego śniadania. Dopraw kapustę na ostro, na przykład papryką, dzięki czemu jelita ruszą z kopyta i zaczną pracować na najwyższych obrotach. Kapsaicyna zrobi robotę i wesprze działanie innych związków z kapusty kiszonej. Omlet z kapustą kiszoną podawaj z podduszonymi na masełku pieczarkami.
Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem
Omlet z kiszoną kapustą to świetne wsparcie dla organizmu
Omlet z kiszoną kapustą to nietypowe, ale wyjątkowo odżywcze połączenie. Jajka dostarczają solidnej porcji białka, witamin A, D i E oraz choliny, która wspiera pracę mózgu i wątroby. To właśnie one odpowiadają za sycącą, kremową strukturę omletu i wspomagają regenerację mięśni.
Kiszona kapusta działa jak naturalny probiotyk – wzmacnia florę bakteryjną jelit, poprawia trawienie i wspiera odporność. Dzięki zawartości witaminy C i kwasu mlekowego wspomaga walkę z infekcjami i oczyszczanie organizmu. Pieczarki z kolei są lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze, które podkręcają metabolizm i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Wspólnie tworzą danie idealne na zdrowy, rozgrzewający posiłek.
Jak zrobić omlet z kiszoną kapustą?
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 4 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 5 pieczarek,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- sól, papryka ostra i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj kapustę i odcedź ją z nadmiaru wody. Wymieszaj ją z bułką tartą oraz z przyprawami.
- Podsmażaj połowę porcji na patelni przez 5 minut i w tym czasie roztrzep dwa jajka i wylej je na kapustę.
- Poczekaj, aż się zetną i wtedy możesz przełożyć omlet z kapustą kiszoną na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Usmaż drugiego omleta tak samo.
- Pieczarki pokrój i podsmaż na maśle z cebulą. Dopraw do smaku i podawaj z ciepłym omletem.
Jeśli masz problem ze wzdęciami, a uwielbiasz kapustę kiszoną, dopraw ją kminkiem, majerankiem lub imbirem. Te przyprawy zneutralizują nieprzyjemne dolegliwości, a dodatkowo nadadzą smaku. Z kolei jeżeli nie przepadasz za pieczarkami, omlet możesz podać z dowolnymi sosami.