PrzepisCiastaWyjątkowo lekki i puszysty jak chmurka biszkopt. Nie opadnie, ale pamiętaj o jednym

Wyjątkowo lekki i puszysty jak chmurka biszkopt. Nie opadnie, ale pamiętaj o jednym

Biszkopt sabaudzki to wyjątkowa odmiana tego puszystego, złocistego ciasta. Jego sekret tkwi w pewnej określonej czynności, którą charakteryzuje się tylko i wyłącznie sabaudzki wypiek. Poznaj tę technikę i ciesz się najdelikatniejszym ciastem, jakie kiedykolwiek wyszło z twojego piekarnika!

Biszkopt sabaudzki — najdelikatniejsza forma tego ciasta
Biszkopt sabaudzki — najdelikatniejsza forma tego ciasta
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodaik

13.03.2024 12:05

Według kulinarnych przekazów biszkopt sabaudzki powstał w wyniku specjalnego zlecenia hrabiego Amadeusza IX Sabaudzkiego, włoskiego księcia i władcy Sabaudii i Piemontu żyjącego w XV wieku. "Bisquit de Savoie" charakteryzuje się niezwykłą — nawet jak na biszkopt — lekkością i puszystością, a jest to wynik pewnego specjalnego zabiegu. Tajemnica wypieku polega na długim ubijaniu żółtek z cukrem. To nam coś przypomina, a tobie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak czy inaczej, trzeba uczciwie przyznać, że dopóty nie spróbuje się biszkoptu sabaudzkiego, dopóty nie zazna się prawdziwej delikatności, jaką może osiągnąć ten wypiek. Przepis, który zobaczysz poniżej, jest bajecznie prosty i bez problemu wcielisz go w życie. Nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i wziąć się do pracy. Naprawdę warto!

Prosty przepis na biszkopt sabaudzki

Składniki:

  • 500 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 14 jajek,
  • szczypta soli,
  • 185 g mąki,
  • 185 g skrobi kukurydzianej + do podsypania formy,
  • 140 g masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 10 ml wody,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • dodatkowo: ulubiony dżem owocowy.

Sposób przygotowania:

Biszkopt sabaudzki zawdzięcza swoją lekkość długiemu ucieraniu żółtek
Biszkopt sabaudzki zawdzięcza swoją lekkość długiemu ucieraniu żółtek© Canva | anamejia18
  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Te pierwsze umieść w naczyniu, dodaj do nich cukier waniliowy i zwykły. Ucieraj długo, do uzyskania aksamitnego, jasnego kogla-mogla.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie dodaj ją do żółtek. Wsyp również mąkę i skrobię. Ostrożnie wmieszaj składniki, uważając, by nie rozbić piany.
  3. Przygotowaną masę wlej teraz do dwóch form o średnicy 23 centymetry. Obie musisz najpierw natłuścić i oprószyć skrobią.
  4. Biszkopt piecz 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
  5. W międzyczasie przygotuj krem. Cukier puder wymieszaj z masłem i odrobiną wody. Na koniec dodaj jeszcze ekstrakt waniliowy.
  6. Oba ciasta wyjmij z form. Za pomocą noża pozbaw jedno z nich wierzchniej warstwy. Dzięki temu otrzymasz płaską powierzchnię. Posmaruj ją dżemem i przygotowanym kremem. Przykryj drugim blatem i dociśnij. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie