Wyjątkowo lekki i puszysty jak chmurka biszkopt. Nie opadnie, ale pamiętaj o jednym

Biszkopt sabaudzki to wyjątkowa odmiana tego puszystego, złocistego ciasta. Jego sekret tkwi w pewnej określonej czynności, którą charakteryzuje się tylko i wyłącznie sabaudzki wypiek. Poznaj tę technikę i ciesz się najdelikatniejszym ciastem, jakie kiedykolwiek wyszło z twojego piekarnika!

Biszkopt sabaudzki — najdelikatniejsza forma tego ciastaBiszkopt sabaudzki — najdelikatniejsza forma tego ciasta
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodaik

Według kulinarnych przekazów biszkopt sabaudzki powstał w wyniku specjalnego zlecenia hrabiego Amadeusza IX Sabaudzkiego, włoskiego księcia i władcy Sabaudii i Piemontu żyjącego w XV wieku. "Bisquit de Savoie" charakteryzuje się niezwykłą — nawet jak na biszkopt — lekkością i puszystością, a jest to wynik pewnego specjalnego zabiegu. Tajemnica wypieku polega na długim ubijaniu żółtek z cukrem. To nam coś przypomina, a tobie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Tak czy inaczej, trzeba uczciwie przyznać, że dopóty nie spróbuje się biszkoptu sabaudzkiego, dopóty nie zazna się prawdziwej delikatności, jaką może osiągnąć ten wypiek. Przepis, który zobaczysz poniżej, jest bajecznie prosty i bez problemu wcielisz go w życie. Nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i wziąć się do pracy. Naprawdę warto!

Prosty przepis na biszkopt sabaudzki

Składniki:

  • 500 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 14 jajek,
  • szczypta soli,
  • 185 g mąki,
  • 185 g skrobi kukurydzianej + do podsypania formy,
  • 140 g masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 10 ml wody,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • dodatkowo: ulubiony dżem owocowy.

Sposób przygotowania:

Biszkopt sabaudzki zawdzięcza swoją lekkość długiemu ucieraniu żółtek
Biszkopt sabaudzki zawdzięcza swoją lekkość długiemu ucieraniu żółtek © Canva | anamejia18
  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Te pierwsze umieść w naczyniu, dodaj do nich cukier waniliowy i zwykły. Ucieraj długo, do uzyskania aksamitnego, jasnego kogla-mogla.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie dodaj ją do żółtek. Wsyp również mąkę i skrobię. Ostrożnie wmieszaj składniki, uważając, by nie rozbić piany.
  3. Przygotowaną masę wlej teraz do dwóch form o średnicy 23 centymetry. Obie musisz najpierw natłuścić i oprószyć skrobią.
  4. Biszkopt piecz 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
  5. W międzyczasie przygotuj krem. Cukier puder wymieszaj z masłem i odrobiną wody. Na koniec dodaj jeszcze ekstrakt waniliowy.
  6. Oba ciasta wyjmij z form. Za pomocą noża pozbaw jedno z nich wierzchniej warstwy. Dzięki temu otrzymasz płaską powierzchnię. Posmaruj ją dżemem i przygotowanym kremem. Przykryj drugim blatem i dociśnij. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste