PrzepisWyłowili beczkę z kiszonymi ogórkami z jeziora. Leżała tam rok

Wyłowili beczkę z kiszonymi ogórkami z jeziora. Leżała tam rok

Ogórki kiszone (Adobe)
Ogórki kiszone (Adobe)
28.07.2023 16:30

Wydaje nam się, że znamy wszystkie sposoby na idealne ogórki kiszone. Nic bardziej mylnego. W Kaliszu co roku jest święto, podczas którego wyławia się beczkę z ogórkami kiszonymi z jeziora. Leży tam przez cały rok.

Kalisz Pomorski co roku w lipcu staje się stolicą ogórków kiszonych. Impreza przyciąga rzeszę turystów. Mają okazję spróbować przetworów przygotowanych według starej, tradycyjnej receptury.

Ogórki kiszone bohaterami wielkiego święta

Podczas imprezy mamy okazję skorzystać z różnych atrakcji. Możemy zajadać się ogórkowymi przysmakami, wziąć udział w wyścigach lub po prostu pooglądać animacje. Na uczestników festynu czekają również ciekawe koncerty. Jednak nie to jest najważniejszym punktem programu. Królową jest ogromna beczka z ogórkami kiszonymi przygotowanymi według tradycyjnego przepisu. Wyławia się ją z Jeziora Młyńskiego, które przez miejscowych nazywane jest Jeziorem Ogórkowym.

Kaliskie ogórki kiszone są prawdziwą atrakcją turystyczną. W 2008 roku wpisano je na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przetwory są dowodem na to, że Kalisz dba o tradycję.

Ogórki kiszone (Adobe)
Ogórki kiszone (Adobe)

- Wokół Kalisza Pomorskiego mamy aż cztery jeziora — zaznaczył burmistrz. - Przeprowadziliśmy modernizację tzw. Jeziora Plażowego, inwestujemy również w Jezioro Młyńskie zwane „Jeziorem Ogórkowym”. W ten sposób chcemy przyciągnąć do nas mieszkańców z całego kraju — stwierdził burmistrz Janusz Garbacz cytowany przez Polskie Radio Koszalin.

Idealny ogórek kiszony z beczki powinien być twardy i nie może mieć dziury w środku. Ogórki ciasno układa się w beczkach, zamyka i zatapia w jeziorze. Dzięki stałej temperaturze przechowywania, ogórki zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Do zalewy dodaje się oczywiście koper, chrzan i czosnek.

Historia ogórków ma ponad 50 lat

W latach 60. nad Jeziorem Młyńskim funkcjonowała Rejonowa Spółdzielnia Ogrodniczo‑Pszczelarska. Produkowano tam najróżniejsze przetwory warzywno-owocowe. Najbardziej popularne były ogórki kiszone ze świerkowych beczek o pojemności ponad 100 litrów. Najczęściej wysyłano je do wojska polskiego i radzieckiego.

"Według informatorów oddział spółdzielni w Kaliszu Pomorskim został zlikwidowany w maju 1984 roku. Do dziś na dnie Jeziora Ogórkowego znajdują się beczki z ogórkami, które od czasu do czasu wypływają na powierzchnię, przypominając o historii miasta" - czytamy w informacji na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przepis na tę przekąskę przetrwał do dziś. Będziemy mieli okazję spróbować jej za rok, gdy wybierzemy się do Kalisza na Święto Ogórka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także