Wystarczą tylko 3 składniki. Stertę placków zrobisz za grosze

Z plackami kojarzą się przede wszystkim ziemniaki, ale w tym przepisie to zupełnie inny, jeszcze zdrowszy składnik odgrywa główną rolę. Są proste w przygotowaniu, a przy tym zdrowe i smaczne.

Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Placki z kaszy gryczanej to sprawdzony przepis na tani i pożywny obiad. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, które masz w swojej szafce. Podawać je można z sosami, jako dodatek do pieczonych mięs lub po prostu w formie szybkiej przekąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Proste placki z kaszy gryczanej

Chociaż kasza gryczana to skarbnica zdrowia, to nie każdy przepada za jej smakiem. Te placki to jednak prosty sposób na to, by przemycić je do codziennej diety. Kasza gryczana jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, a zawarty w niej błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest także w witaminy z grupy B, magnez, fosfor i żelazo.

W połączeniu z kilkoma prostym składnikami kasza gryczana zamienia się w pyszne i pożywne wytrawne placki, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad
Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad © Canva | Josef Mohyla

Dodatek parmezanu świetnie podkręca smak placków, wprowadzając słoną nutę umami. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego, pomidorowego lub po prostu posypane cebulką dymką.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 5 łyżek startego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, aby była sypka. Zwykle zajmuje to ok. 15 minut od momentu zagotowania wody.
  2. Kaszę odcedź, przełóż do miski i przestudź.
  3. Wbij jajka, dodaj starty parmezan i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  6. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.

Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację czy szybki lunch w pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇