Wystarczą tylko 3 składniki. Stertę placków zrobisz za grosze

Z plackami kojarzą się przede wszystkim ziemniaki, ale w tym przepisie to zupełnie inny, jeszcze zdrowszy składnik odgrywa główną rolę. Są proste w przygotowaniu, a przy tym zdrowe i smaczne.

Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Placki z kaszy gryczanej to sprawdzony przepis na tani i pożywny obiad. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, które masz w swojej szafce. Podawać je można z sosami, jako dodatek do pieczonych mięs lub po prostu w formie szybkiej przekąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Proste placki z kaszy gryczanej

Chociaż kasza gryczana to skarbnica zdrowia, to nie każdy przepada za jej smakiem. Te placki to jednak prosty sposób na to, by przemycić je do codziennej diety. Kasza gryczana jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, a zawarty w niej błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest także w witaminy z grupy B, magnez, fosfor i żelazo.

W połączeniu z kilkoma prostym składnikami kasza gryczana zamienia się w pyszne i pożywne wytrawne placki, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad
Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad © Canva | Josef Mohyla

Dodatek parmezanu świetnie podkręca smak placków, wprowadzając słoną nutę umami. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego, pomidorowego lub po prostu posypane cebulką dymką.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 5 łyżek startego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, aby była sypka. Zwykle zajmuje to ok. 15 minut od momentu zagotowania wody.
  2. Kaszę odcedź, przełóż do miski i przestudź.
  3. Wbij jajka, dodaj starty parmezan i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  6. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.

Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację czy szybki lunch w pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej