Wystarczą tylko 3 składniki. Stertę placków zrobisz za grosze
Z plackami kojarzą się przede wszystkim ziemniaki, ale w tym przepisie to zupełnie inny, jeszcze zdrowszy składnik odgrywa główną rolę. Są proste w przygotowaniu, a przy tym zdrowe i smaczne.
Placki z kaszy gryczanej to sprawdzony przepis na tani i pożywny obiad. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, które masz w swojej szafce. Podawać je można z sosami, jako dodatek do pieczonych mięs lub po prostu w formie szybkiej przekąski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra
Proste placki z kaszy gryczanej
Chociaż kasza gryczana to skarbnica zdrowia, to nie każdy przepada za jej smakiem. Te placki to jednak prosty sposób na to, by przemycić je do codziennej diety. Kasza gryczana jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, a zawarty w niej błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest także w witaminy z grupy B, magnez, fosfor i żelazo.
W połączeniu z kilkoma prostym składnikami kasza gryczana zamienia się w pyszne i pożywne wytrawne placki, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Dodatek parmezanu świetnie podkręca smak placków, wprowadzając słoną nutę umami. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego, pomidorowego lub po prostu posypane cebulką dymką.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej,
- 5 łyżek startego parmezanu,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, aby była sypka. Zwykle zajmuje to ok. 15 minut od momentu zagotowania wody.
- Kaszę odcedź, przełóż do miski i przestudź.
- Wbij jajka, dodaj starty parmezan i dopraw solą oraz pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
- Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację czy szybki lunch w pracy. Smacznego!