Z dwóch składników przygotowuję zielone kopytka. Są pyszne i wyglądają genialnie

Do tego dania nie potrzeba wielu składników, a efekt zachwytu osób, którym go zaserwujesz, masz jak w banku. O tym, że zielone kopytka robią wrażenie nawet na największych stoikach, przekonałem się już osobiście. Dzisiaj mogę ci polecić ten przepis z czystym sumieniem!

Zielone kopytka z brokułów. Wystarczą dwa składnikiZielone kopytka z brokułów. Wystarczą dwa składniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wsf-f

Kopytka to obiad, który zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem. Serwowane w rodzinnym domu kluseczki z ziemniaków łączyły pokolenia, smakując zarówno dorosłym, jak i tym najmłodszym. Dekady później nadal uwielbiam je jeść i przygotowywać. Od niedawna zacząłem się też interesować pewną alternatywą dla tego kultowego dania. Zielone kopytka stały się ciekawym zastępstwem dla zwykłych ziemniaczanych klusek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka czekoladowo-borówkowa. Przepis na pyszne ciasto

Jak przygotowuje się zielone kopytka? Z mojego śledztwa wynika, że najczęściej używa się do tego szpinaku. To oczywiście optymalne rozwiązanie, a przepis bardzo niewiele różni się od tradycyjnej receptury. Mamy tam więc ziemniaki, mąkę, jajka i oczywiście szpinak. Ale istnieje też inne rozwiązanie, szybsze, prostsze, tańsze i totalnie bezproblemowe. Zielone kopytka można bowiem stworzyć z zaledwie dwóch składników: mąki i brokułów.

Przygotowane w ten sposób kopytka przypominają trochę włoskie gnocchi i wystarczy dodać do nich trochę parmezanu i przypraw, by powstał wspaniały, szybki posiłek, który spodoba się całej rodzinie. Moim domownikom zielone kopytka posmakowały bardzo. Pół godziny i gotowe — zachęcam do wypróbowania!

Zielone kopytka z brokuła

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • ok. 100 g mąki,
  • kawałek parmezanu,
  • masło,
  • tymianek, rozmaryn.
Obgotuj brokuła i połącz z mąką. To właściwie koniec przygotowań!
Obgotuj brokuła i połącz z mąką. To właściwie koniec przygotowań! © Canva | AlexPro9500

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła dzielę na różyczki i obgotowuję w osolonym wrzątku. Wystarczy około 5 minut. Warto zrobić to pod przykryciem, a na koniec wrzucić warzywo do zimnej wody. Dzięki temu zabiegowi brokuł zachowa pełnię koloru.
  2. Następnie odcedzam różyczki i blenduję je. Stopniowo dodaję mąkę, zagniatam ciasto. Formuję wałek i kroję go na kopytka. Gotuję je przez minutę (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).
  3. Gotowe zielone kopytka podsmażam na maśle. Dodaję trochę startego parmezanu, posypuję suszonymi ziołami i gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni