Z okazji Dnia Dziecka przygotuj tęczowy makaron. Maluchy będą zajadać się nim ze smakiem

Chcesz, aby zbliżający się Dzień Dziecka był niezapomniany pod każdym względem? Koniecznie zrób obiad w kolorowym wydaniu, któremu nie oprze się nawet największy niejadek.

Od tych pięknych kolorów wręcz nie sposób oderwać wzrokuOd tych pięknych kolorów wręcz nie sposób oderwać wzroku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

1 czerwca to bardzo ważna data w polskim kalendarzu. Wtedy to swoje święto obchodzą najmłodsi. Oprócz prezentów i całej masy atrakcji, tego dnia możemy przygotować również ciekawy i zupełnie inny obiad, który od razu będzie przykuwał uwagę. 

I świetnie w takiej roli spisze się przepyszny makaron w tęczowym wydaniu. Nie dość, że jest to jedno z ulubionych dań najmłodszych, to jeszcze podane w kilku kolorach na pewno od razu podbije serce każdego malucha. I w sumie nie ma się co dziwić, bo wystarczy tylko raz spojrzeć na piękny makaron, aby natychmiast zgłodnieć. Co więcej, do tak przygotowanego posiłku możesz dodać przeróżne dodatki. I tu warto wziąć pod uwagę osobiste preferencje najmłodszych, aby przygotowany obiad odpowiadał im w 100 proc. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z okazji Dnia Dziecka przygotowuj tęczowy makaron. Maluchy będą zajadać się nim ze smakiem

Gdy na stole pojawia się tęczowy makaron, nikogo nie trzeba wołać na obiad. Cała rodzina nie może się doczekać, aby go zjeść

Składniki:

  • 400 g makronu spaghetti,
  • 1/4 łyżeczki fioletowego barwnika spożywczego,
  • 1/4 łyżeczki różowego barwnika spożywczego,
  • 1/4 łyżeczki niebieskiego barwnika spożywczego,
  • 1/4 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego,
  • 1/4 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego,
  • 1/4 łyżeczki pomarańczowego barwnika spożywczego,
  • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki wody do każdej porcji. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od ugotowania makaronu we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dokładnie go odcedzamprzelewam zimną wodą.

W pierwszej kolejności zajmuję się makaronem
W pierwszej kolejności zajmuję się makaronem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Ugotowany makaron dzielę na mniejsze części, po czym każdą z takich porcji wkładam do woreczka z suwakiem.

Ugotowany makaron przekładam do woreczków
Ugotowany makaron przekładam do woreczków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec pracy nad oryginalnym obiadem. Do wszystkich porcji dodaję również barwniki spożywcze w różnych kolorach (do każdego woreczka inna barwa) oraz wlewam po 2 łyżki wody.

Czas na dodatki
Czas na dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec szczelnie zamykam każdy woreczek i energicznie mieszam jego zawartością, aby zgromadzone w środku produkty dobrze się połączyły. 

I już po chwili makaron nabiera kolorowych rumieńców
I już po chwili makaron nabiera kolorowych rumieńców © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kolorowy makaron przekładam do misek i serwuję z ulubionymi dodatkami. I to wszystko, smacznego! 

Tyle kolorów w jednym miejscu
Tyle kolorów w jednym miejscu © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie