Z tym nie łącz jajek. Możesz nabawić się wielu problemów trawiennych
Jajka to chyba jeden z najbardziej wszechstronnych produktów, bo pasują niemalże do wszystkiego. Zrobimy z nimi placki, ciasta, pasty. Pasują też do mięs i są niezbędne do panierki. Wiele osób je jajka z ziemniakami. Niestety, nie każdy zestaw jest dobry dla naszego zdrowia.
Dlaczego musimy uważać na niektóre połączenia smakowe? Chodzi przede wszystkim o wchłanianie składników odżywczych. Jajka są pełne witamin, minerałów i innych związków. Niektóre produkty mogą ograniczać wchłanianie składników odżywczych, co z czasem może prowadzić do niedoborów. Układ pokarmowy ma swoje ograniczenia – niewłaściwe połączenia żywności mogą powodować zaburzenia trawienia i dolegliwości żołądkowe.
Kluski leniwe z owocami i chrupiącą bułką tartą – gotowe w 30 minut
Z tymi daniami jajka się nie lubią
Zanim przejdziemy do omówienia konkretnych produktów, warto zaznaczyć jedno – spożycie takich połączeń od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale może chwilowo pogorszyć wchłanianie składników odżywczych. Problem pojawia się przy długotrwałym utrzymywaniu takiej diety, ponieważ może to prowadzić do niedoborów. Dodatkowo proces trawienia staje się wolniejszy, pojawia się uczucie ciężkości, a wzdęcia to częsta reakcja organizmu na tego typu zestawienia.
Na pierwszy ogień idą ryż i ziemniaki. Ja również uwielbiam jajka sadzone z młodymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Ale czy to dobry pomysł? Tutaj sprawa jest prosta: jajka i te dwa składniki to gwarancja długiego trawienia. To możesz zneutralizować koperkiem, ale nawet on nie pomoże na gorsze wchłanianie wapnia i żelaza.
Jakich jeszcze połączeń unikać?
Lubicie jajecznicę na maśle lub jajka z majonezem? Dostarczycie sobie ogromną ilość białek zwierzęcych. Raz na jakiś czas można, ale przy częstym takim jedzeniu nerki mogą nie być zadowolone. Jajka i mleko to również nie jest dobre połączenie. Dlaczego? Po prostu obydwa składniki "walczą" ze sobą i neutralizują swoje właściwości zdrowotne.
Niezbyt dobrym pomysłem jest dodawanie jajek do ryby z panierki. Awidyna w jajkach neutralizuje witaminę B7, przez co otrzymujemy jej mniej. O owocach nie muszę wiele pisać, bo ugotowane jajko+banan lub jabłko to przepis na zatrucie pokarmowe.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.