Żaden twaróg i mięso. Taki farsz do pierogów zaskoczy nawet babcię
Polacy miłość do pierogów wyssali z mlekiem matki. Chociaż najpopularniejsze są ruskie, z mięsem i jagodami, to w różnych regionach naszego kraju znaleźć wiele smacznych wariantów.
Każdy ma swojego pierogowego ulubieńca. Kiedy poznałam przepis na ten farsz, szybko wskoczył na podium najlepszych pierogów. Połączenie kiszonej kapusty z ziemniakami może dla niektórych brzmieć niecodziennie, ale ukryte pod delikatnym ciastem sprawdzi się znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach
Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami
To przysmak, który przypisuje się często kuchni kujawskiej, ale przepis na to danie dostałam od gospodyni z Koła Kobiet Korzeniewskich z rejonu Powiśla. To pokłosie połączenia rodzin z dwóch regionów — każda do repertuaru rodzinnych potraw wniosła coś od siebie.
- Cały rok robimy te pierogi. Mamy swoją kapustę kiszoną w stulitrowej beczce, domowa smakuje najlepiej - zaznacza gospodyni.
To właśnie takie proste, domowe produkty są podstawą w wielu regionalnych daniach. Kuchnia polska jest kuchnią prostą, ale niepozbawioną smaku. Bazuje na tym, co dawała okoliczna ziemia. Pierogom z kiszoną kapustą towarzysza więc ziemniaki, a całość okrasza się cebulą lub w bogatszej wersji skwarkami z boczkiem. To pyszna alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich czy tych z kapustą i grzybami.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- ok. 250-300 ml ciepłej wody,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju roślinnego.
Farsz:
- 500 g ziemniaków,
- 300 g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki oleju roślinnego lub masła,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: kminek mielony, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i dokładnie utłucz na gładkie purée. Odstaw do przestudzenia.
- Jeśli kapusta jest za kwaśna, opłucz ją pod bieżącą wodą.
- Włóż do garnka i gotuj przez 1-1,5 godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło i podsmaż cebulę na złoty kolor.
- Dodaj podsmażoną cebulę do obgotowanej kapusty.
- Dodaj kapustę do przestudzonych ziemniaków/ Dopraw solą, pieprzem oraz opcjonalnie kminkiem i majerankiem i dokładnie wymieszaj.
- Zagnieć ciasto na pierogi.
- Rozwałkuj, wytnij kółka i nadziej farszem.
- Zalep brzegi i delikatnie wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody.
- Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 2-3 minuty.
Gotowe pierogi podaj z okrasą z cebulki lub boczku. Smacznego!