Żaden twaróg i mięso. Taki farsz do pierogów zaskoczy nawet babcię

Polacy miłość do pierogów wyssali z mlekiem matki. Chociaż najpopularniejsze są ruskie, z mięsem i jagodami, to w różnych regionach naszego kraju znaleźć wiele smacznych wariantów.

Pierogi zaskoczą farszemPierogi zaskoczą farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Każdy ma swojego pierogowego ulubieńca. Kiedy poznałam przepis na ten farsz, szybko wskoczył na podium najlepszych pierogów. Połączenie kiszonej kapusty z ziemniakami może dla niektórych brzmieć niecodziennie, ale ukryte pod delikatnym ciastem sprawdzi się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

To przysmak, który przypisuje się często kuchni kujawskiej, ale przepis na to danie dostałam od gospodyni z Koła Kobiet Korzeniewskich z rejonu Powiśla. To pokłosie połączenia rodzin z dwóch regionów — każda do repertuaru rodzinnych potraw wniosła coś od siebie.

- Cały rok robimy te pierogi. Mamy swoją kapustę kiszoną w stulitrowej beczce, domowa smakuje najlepiej - zaznacza gospodyni.

To właśnie takie proste, domowe produkty są podstawą w wielu regionalnych daniach. Kuchnia polska jest kuchnią prostą, ale niepozbawioną smaku. Bazuje na tym, co dawała okoliczna ziemia. Pierogom z kiszoną kapustą towarzysza więc ziemniaki, a całość okrasza się cebulą lub w bogatszej wersji skwarkami z boczkiem. To pyszna alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich czy tych z kapustą i grzybami.

Ten składnik często dodawano do pierogów
Ten składnik często dodawano do pierogów © Adobe Stock

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • ok. 250-300 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego lub masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kminek mielony, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i dokładnie utłucz na gładkie purée. Odstaw do przestudzenia.
  2. Jeśli kapusta jest za kwaśna, opłucz ją pod bieżącą wodą.
  3. Włóż do garnka i gotuj przez 1-1,5 godziny.
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło i podsmaż cebulę na złoty kolor.
  5. Dodaj podsmażoną cebulę do obgotowanej kapusty.
  6. Dodaj kapustę do przestudzonych ziemniaków/ Dopraw solą, pieprzem oraz opcjonalnie kminkiem i majerankiem i dokładnie wymieszaj.
  7. Zagnieć ciasto na pierogi.
  8. Rozwałkuj, wytnij kółka i nadziej farszem.
  9. Zalep brzegi i delikatnie wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody.
  10. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 2-3 minuty.

Gotowe pierogi podaj z okrasą z cebulki lub boczku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯