PrzepisObiadŻaden twaróg i mięso. Taki farsz do pierogów zaskoczy nawet babcię

Żaden twaróg i mięso. Taki farsz do pierogów zaskoczy nawet babcię

Polacy miłość do pierogów wyssali z mlekiem matki. Chociaż najpopularniejsze są ruskie, z mięsem i jagodami, to w różnych regionach naszego kraju znaleźć wiele smacznych wariantów.

Pierogi zaskoczą farszem
Pierogi zaskoczą farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy ma swojego pierogowego ulubieńca. Kiedy poznałam przepis na ten farsz, szybko wskoczył na podium najlepszych pierogów. Połączenie kiszonej kapusty z ziemniakami może dla niektórych brzmieć niecodziennie, ale ukryte pod delikatnym ciastem sprawdzi się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

To przysmak, który przypisuje się często kuchni kujawskiej, ale przepis na to danie dostałam od gospodyni z Koła Kobiet Korzeniewskich z rejonu Powiśla. To pokłosie połączenia rodzin z dwóch regionów — każda do repertuaru rodzinnych potraw wniosła coś od siebie.

- Cały rok robimy te pierogi. Mamy swoją kapustę kiszoną w stulitrowej beczce, domowa smakuje najlepiej - zaznacza gospodyni.

To właśnie takie proste, domowe produkty są podstawą w wielu regionalnych daniach. Kuchnia polska jest kuchnią prostą, ale niepozbawioną smaku. Bazuje na tym, co dawała okoliczna ziemia. Pierogom z kiszoną kapustą towarzysza więc ziemniaki, a całość okrasza się cebulą lub w bogatszej wersji skwarkami z boczkiem. To pyszna alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich czy tych z kapustą i grzybami.

Ten składnik często dodawano do pierogów
Ten składnik często dodawano do pierogów© Adobe Stock

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • ok. 250-300 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego lub masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kminek mielony, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i dokładnie utłucz na gładkie purée. Odstaw do przestudzenia.
  2. Jeśli kapusta jest za kwaśna, opłucz ją pod bieżącą wodą.
  3. Włóż do garnka i gotuj przez 1-1,5 godziny.
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło i podsmaż cebulę na złoty kolor.
  5. Dodaj podsmażoną cebulę do obgotowanej kapusty.
  6. Dodaj kapustę do przestudzonych ziemniaków/ Dopraw solą, pieprzem oraz opcjonalnie kminkiem i majerankiem i dokładnie wymieszaj.
  7. Zagnieć ciasto na pierogi.
  8. Rozwałkuj, wytnij kółka i nadziej farszem.
  9. Zalep brzegi i delikatnie wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody.
  10. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 2-3 minuty.

Gotowe pierogi podaj z okrasą z cebulki lub boczku. Smacznego!

pierogiprzepisobiad dla całej rodziny

Wybrane dla Ciebie