Zamiast pasty, dodaję konfitowane żółtka. Te grzanki to prawdziwy hit

Grzanki wcale nie muszą być oklepaną kanapką z serem. Konfitowane żółtko odmieni zwykłą przekąskę, zamieniając ją w przystawkę jak z restauracji. Do tego parmezan, nieco pistacji i nie pozostaje nic innego, jak się zachwycać.

Grzanki z konfitowanym żółtkiemGrzanki z konfitowanym żółtkiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kanapka z konfitowanym żółtkiem to hit internetu, który szybko podbił kubki smakowe wielu osób. Kluczem jest proces konfitowania, który nadaje niezwykłą konsystencję i głębię smaku. Na kanapce żółtko zastępuje dodatki takie jak pasty czy ser. W połączeniu z kołderką z tartego parmezanu taka grzanka staje się naprawdę elegancką przekąską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z konfitowanym żółtkiem

Czym jest konfitowanie?

Konfitowanie to technika kulinarna polegająca na powolnym gotowaniu produktu w tłuszczu, w niskiej temperaturze. Dzięki temu produkt staje się niezwykle delikatny, miękki i aromatyczny. W przypadku żółtek konfitowanie sprawia, że zyskują one kremową, aksamitną konsystencję, a ich smak staje się intensywniejszy i bogatszy. W szczególności, gdy do ich zapiekania wykorzysta się również gałązki świeżego tymianku oraz rozmarynu. Uwolnią one swój smak, aromatyzując pieczone żółtka.

Grzanki z konfitowanymi żółtkami

Kremowe żółtko, aromatyczne zioła, chrupiące grzanki i słony parmezan to proste, ale niesamowicie smaczne połączenie smaków. Dorzucone na górze pistacje dodają chrupkości i wzbogacają smak kanapki.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • pół gałązki rozmarynu,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 kromeczki z bagietki,
  • 1 łyżka masła.

Dodatki na 1 porcję:

  • 15 g tartego parmezanu,
  • 1 orzech pistacjowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żółtka ostrożnie przełóż do małego, żaroodpornego naczynia. Zalej oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn oraz tymianek i oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 20 minut.

Konfitowanie żółtek
Konfitowanie żółtek © Pyszności

Krok 2. Bagietkę pokrój na mniejsze kromki. Posmaruj je masłem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10 minut, aż będą chrupiące i rumiane.

Grzanki z bagietki
Grzanki z bagietki © Pyszności

Krok 3. Upieczone żółtka wyjmij z oliwy przy pomocy łyżki. Połóż na grzance i rozsmaruj. Następnie posyp startym parmezanem.

Grzanki z konfitowanym żółtkiem i parmezanem
Grzanki z konfitowanym żółtkiem i parmezanem © Pyszności

Krok 4. Na samą górę zetrzyj lub posiekaj drobno pistacje. Proste i pyszne grzanki z konfitowanym żółtkiem oraz parmezanem są już gotowe. Smacznego!

Konfitowane żółtko na grzance
Konfitowane żółtko na grzance © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki