Zamiast pasty, dodaję konfitowane żółtka. Te grzanki to prawdziwy hit

Grzanki wcale nie muszą być oklepaną kanapką z serem. Konfitowane żółtko odmieni zwykłą przekąskę, zamieniając ją w przystawkę jak z restauracji. Do tego parmezan, nieco pistacji i nie pozostaje nic innego, jak się zachwycać.

Grzanki z konfitowanym żółtkiemGrzanki z konfitowanym żółtkiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kanapka z konfitowanym żółtkiem to hit internetu, który szybko podbił kubki smakowe wielu osób. Kluczem jest proces konfitowania, który nadaje niezwykłą konsystencję i głębię smaku. Na kanapce żółtko zastępuje dodatki takie jak pasty czy ser. W połączeniu z kołderką z tartego parmezanu taka grzanka staje się naprawdę elegancką przekąską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z konfitowanym żółtkiem

Czym jest konfitowanie?

Konfitowanie to technika kulinarna polegająca na powolnym gotowaniu produktu w tłuszczu, w niskiej temperaturze. Dzięki temu produkt staje się niezwykle delikatny, miękki i aromatyczny. W przypadku żółtek konfitowanie sprawia, że zyskują one kremową, aksamitną konsystencję, a ich smak staje się intensywniejszy i bogatszy. W szczególności, gdy do ich zapiekania wykorzysta się również gałązki świeżego tymianku oraz rozmarynu. Uwolnią one swój smak, aromatyzując pieczone żółtka.

Grzanki z konfitowanymi żółtkami

Kremowe żółtko, aromatyczne zioła, chrupiące grzanki i słony parmezan to proste, ale niesamowicie smaczne połączenie smaków. Dorzucone na górze pistacje dodają chrupkości i wzbogacają smak kanapki.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • pół gałązki rozmarynu,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 kromeczki z bagietki,
  • 1 łyżka masła.

Dodatki na 1 porcję:

  • 15 g tartego parmezanu,
  • 1 orzech pistacjowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żółtka ostrożnie przełóż do małego, żaroodpornego naczynia. Zalej oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn oraz tymianek i oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 20 minut.

Konfitowanie żółtek
Konfitowanie żółtek © Pyszności

Krok 2. Bagietkę pokrój na mniejsze kromki. Posmaruj je masłem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10 minut, aż będą chrupiące i rumiane.

Grzanki z bagietki
Grzanki z bagietki © Pyszności

Krok 3. Upieczone żółtka wyjmij z oliwy przy pomocy łyżki. Połóż na grzance i rozsmaruj. Następnie posyp startym parmezanem.

Grzanki z konfitowanym żółtkiem i parmezanem
Grzanki z konfitowanym żółtkiem i parmezanem © Pyszności

Krok 4. Na samą górę zetrzyj lub posiekaj drobno pistacje. Proste i pyszne grzanki z konfitowanym żółtkiem oraz parmezanem są już gotowe. Smacznego!

Konfitowane żółtko na grzance
Konfitowane żółtko na grzance © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟