PrzepisPrzekąskiZamiast pasty, dodaję konfitowane żółtka. Te grzanki to viralowy

Zamiast pasty, dodaję konfitowane żółtka. Te grzanki to viralowy

Grzanki wcale nie muszą być oklepaną kanapką z serem. Konfitowane żółtko odmieni zwykłą przekąskę, zamieniając ją w przystawkę jak z restauracji. Do tego parmezan, nieco pistacji i nie pozostaje nic innego, jak się zachwycać.

Grzanki z konfitowanym żółtkiem
Grzanki z konfitowanym żółtkiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Kanapka z konfitowanym żółtkiem to hit internetu, który szybko podbił kubki smakowe wielu osób. Kluczem jest proces konfitowania, który nadaje niezwykłą konsystencję i głębię smaku. Na kanapce żółtko zastępuje dodatki takie jak pasty czy ser. W połączeniu z kołderką z tartego parmezanu taka grzanka staje się naprawdę elegancką przekąską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z konfitowanym żółtkiem

Czym jest konfitowanie?

Konfitowanie to technika kulinarna polegająca na powolnym gotowaniu produktu w tłuszczu, w niskiej temperaturze. Dzięki temu produkt staje się niezwykle delikatny, miękki i aromatyczny. W przypadku żółtek konfitowanie sprawia, że zyskują one kremową, aksamitną konsystencję, a ich smak staje się intensywniejszy i bogatszy. W szczególności, gdy do ich zapiekania wykorzysta się również gałązki świeżego tymianku oraz rozmarynu. Uwolnią one swój smak, aromatyzując pieczone żółtka.

Grzanki z konfitowanymi żółtkami

Kremowe żółtko, aromatyczne zioła, chrupiące grzanki i słony parmezan to proste, ale niesamowicie smaczne połączenie smaków. Dorzucone na górze pistacje dodają chrupkości i wzbogacają smak kanapki.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • pół gałązki rozmarynu,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 kromeczki z bagietki,
  • 1 łyżka masła.

Dodatki na 1 porcję:

  • 15 g tartego parmezanu,
  • 1 orzech pistacjowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żółtka ostrożnie przełóż do małego, żaroodpornego naczynia. Zalej oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn oraz tymianek i oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 20 minut.

Konfitowanie żółtek
Konfitowanie żółtek© Pyszności

Krok 2. Bagietkę pokrój na mniejsze kromki. Posmaruj je masłem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10 minut, aż będą chrupiące i rumiane.

Grzanki z bagietki
Grzanki z bagietki© Pyszności

Krok 3. Upieczone żółtka wyjmij z oliwy przy pomocy łyżki. Połóż na grzance i rozsmaruj. Następnie posyp startym parmezanem.

Grzanki z konfitowanym żółtkiem i parmezanem
Grzanki z konfitowanym żółtkiem i parmezanem © Pyszności

Krok 4. Na samą górę zetrzyj lub posiekaj drobno pistacje. Proste i pyszne grzanki z konfitowanym żółtkiem oraz parmezanem są już gotowe. Smacznego!

Konfitowane żółtko na grzance
Konfitowane żółtko na grzance© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideożółtko

Wybrane dla Ciebie