Takie kanapki jadaliśmy w dzieciństwie. Prosty dodatek podkręci smak

Kiedy w chlebaku kromki chleba stawały się już powoli czerstwe, w ruch szły jajka. Ten prosty przepis w wielu domach gości od pokoleń, ale dwa proste dodatki pozwolą nieco odświeżyć kultowy przysmak.

Chleb w jajkuChleb w jajku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Chleb w jajku, nazywany bardziej światowo tostami francuskimi, to przekąska, której nikomu przedstawiać nie trzeba. Szybkie, proste i niemal bezwysiłkowe kanapki cieszyły podniebienia dzieci i dorosłych. Chociaż mogłoby się wydawać, że więcej niż jajka i chleb nie jest potrzebne do szczęścia, warto sięgnąć po dwa boostery smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Chleb w jajku z papryką i parmezanem

Jedni tosty francuskie jadali na słodko, posypując je cukrem. Inni pukali się w głowę, bo przecież tutaj to tylko sól i pieprz. W moim domu królują jednak tosty z innym dodatkiem - startym parmezanem i odrobiną papryki w proszku. Parmezan nadaje im intensywny, słony smak, a papryka w proszku dodaje lekko pikantnej nuty. Możesz oczywiście zamienić ją na słodką, jeśli wolisz delikatniejsze smaki.

Chleb w jajku
Chleb w jajku © Adobe Stock

To przepis z kategorii "na oko", bo dokładne ilości trzeba dobrać do swoich preferencji i porcji, jaką masz w planach zjeść. Jedno jest pewne — na jednej kromce nie da się skończyć. Zamiast płakać nad czerstwym chlebem, z radością wyjmiesz go z pojemnika, by zamienić go w te proste tosty francuskie na słono.

Składniki:

  • kromki chleba,
  • jajka,
  • sól i pieprz,
  • starty parmezan,
  • słodka lub ostra papryka,
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce roztrzep jajka z mlekiem, solą, pieprzem i papryką w proszku.
  2. Kromki chleba zanurzaj w jajecznej mieszance, a następnie obtaczaj w startym parmezanie.
  3. Smaż tosty na rozgrzanym maśle lub oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.

Podawaj ciepłe, posypane dodatkową porcją parmezanu. W końcu dobrego sera nigdy za dużo. Chleb w jajku z papryką i parmezanem to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia, ale także świetna przekąska na każdą porę. Można go podawać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do sałatek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie