PrzepisŚniadanieTakie kanapki jadaliśmy w dzieciństwie. Prosty dodatek podkręci smak

Takie kanapki jadaliśmy w dzieciństwie. Prosty dodatek podkręci smak

Kiedy w chlebaku kromki chleba stawały się już powoli czerstwe, w ruch szły jajka. Ten prosty przepis w wielu domach gości od pokoleń, ale dwa proste dodatki pozwolą nieco odświeżyć kultowy przysmak.

Chleb w jajku
Chleb w jajku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chleb w jajku, nazywany bardziej światowo tostami francuskimi, to przekąska, której nikomu przedstawiać nie trzeba. Szybkie, proste i niemal bezwysiłkowe kanapki cieszyły podniebienia dzieci i dorosłych. Chociaż mogłoby się wydawać, że więcej niż jajka i chleb nie jest potrzebne do szczęścia, warto sięgnąć po dwa boostery smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Chleb w jajku z papryką i parmezanem

Jedni tosty francuskie jadali na słodko, posypując je cukrem. Inni pukali się w głowę, bo przecież tutaj to tylko sól i pieprz. W moim domu królują jednak tosty z innym dodatkiem - startym parmezanem i odrobiną papryki w proszku. Parmezan nadaje im intensywny, słony smak, a papryka w proszku dodaje lekko pikantnej nuty. Możesz oczywiście zamienić ją na słodką, jeśli wolisz delikatniejsze smaki.

Chleb w jajku
Chleb w jajku © Adobe Stock

To przepis z kategorii "na oko", bo dokładne ilości trzeba dobrać do swoich preferencji i porcji, jaką masz w planach zjeść. Jedno jest pewne — na jednej kromce nie da się skończyć. Zamiast płakać nad czerstwym chlebem, z radością wyjmiesz go z pojemnika, by zamienić go w te proste tosty francuskie na słono.

Składniki:

  • kromki chleba,
  • jajka,
  • sól i pieprz,
  • starty parmezan,
  • słodka lub ostra papryka,
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce roztrzep jajka z mlekiem, solą, pieprzem i papryką w proszku.
  2. Kromki chleba zanurzaj w jajecznej mieszance, a następnie obtaczaj w startym parmezanie.
  3. Smaż tosty na rozgrzanym maśle lub oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.

Podawaj ciepłe, posypane dodatkową porcją parmezanu. W końcu dobrego sera nigdy za dużo. Chleb w jajku z papryką i parmezanem to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia, ale także świetna przekąska na każdą porę. Można go podawać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do sałatek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie