Taką zupę gotowano na wsiach. Jest tania i smaczna, ale dziś nikt jej nie pamięta

Dawniej kuchnia była prosta. Wyzwaniem było stworzenie posiłku z kilku dostępnych produktów. Mistrzyniami w kulinarnej kreatywności były gospodynie na wsiach. To właśnie tam gotowano pyszną i pożywną zupę zapalankę.

Zupa zapalankaZupa zapalanka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Zupa zapalanka, nazywana także przypalanką, to tradycyjna polska zupa ziemniaczana, która kiedyś była często serwowana na stołach w wielu domach. Przepis jest prosty, a na liście potrzebnych składników próżno wypatrywać skomplikowanych i wysublimowanych smaków. To jednak właśnie w tej prostocie skrywa się cały smak zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Zupa zapalanka

Zapalanka była popularna w biedniejszych domach, w szczególności na wsiach. Gospodynie z prostych składników gotowały cały gar zupy, który wystarczał na kilka dni. Przepis dziś odszedł już w zapomnienie, ale warto przypomnieć sobie i odtworzyć smak. Tanio nie oznacza bowiem źle.

Zupa zapalanka
Zupa zapalanka © Adobe Stock

Podstawowymi składnikami zapalanki są ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler oraz niewielka ilość słoniny lub boczku. To składniki, które gościły w polskich domach przez cały rok. Warzywa składowano w piwnicy, a słoiki po świniobiciu ze smalec pieczołowicie przechowywano w spiżarni. To właśnie ten tłuszcz królował kiedyś w kuchni.

Kluczowym elementem jest ciemna zasmażka, która nie tylko zagęszcza zupę, ale również dodaje jej wyrazistego smaku. Gotowaną na bulionie warzywnym lub mięsnym zupę doprawia się ziołami, a na koniec dodaje zasmażkę przygotowaną na smalcu.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 200 g boczku,
  • 100 g słoniny,
  • 8 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka smalcu,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebule posiekaj. Słoninę i boczek również pokrój w drobną kostkę.
  2. Na dobrze rozgrzanym dużym garnku usmaż słoninę i boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę do garnka. Smaż je, często mieszając, aż będą rumiane. Następnie zalej całość bulionem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
  4. Na patelni rozgrzej smalec, a kiedy roztopi się, dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Dodaj kilka łyżek wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej zasmażkę do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

Zapalankę serwuj na gorąco z kawałkiem świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯