Taką zupę gotowano na wsiach. Jest tania i smaczna, ale dziś nikt jej nie pamięta
Dawniej kuchnia była prosta. Wyzwaniem było stworzenie posiłku z kilku dostępnych produktów. Mistrzyniami w kulinarnej kreatywności były gospodynie na wsiach. To właśnie tam gotowano pyszną i pożywną zupę zapalankę.
Zupa zapalanka, nazywana także przypalanką, to tradycyjna polska zupa ziemniaczana, która kiedyś była często serwowana na stołach w wielu domach. Przepis jest prosty, a na liście potrzebnych składników próżno wypatrywać skomplikowanych i wysublimowanych smaków. To jednak właśnie w tej prostocie skrywa się cały smak zupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych
Zupa zapalanka
Zapalanka była popularna w biedniejszych domach, w szczególności na wsiach. Gospodynie z prostych składników gotowały cały gar zupy, który wystarczał na kilka dni. Przepis dziś odszedł już w zapomnienie, ale warto przypomnieć sobie i odtworzyć smak. Tanio nie oznacza bowiem źle.
Podstawowymi składnikami zapalanki są ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler oraz niewielka ilość słoniny lub boczku. To składniki, które gościły w polskich domach przez cały rok. Warzywa składowano w piwnicy, a słoiki po świniobiciu ze smalec pieczołowicie przechowywano w spiżarni. To właśnie ten tłuszcz królował kiedyś w kuchni.
Kluczowym elementem jest ciemna zasmażka, która nie tylko zagęszcza zupę, ale również dodaje jej wyrazistego smaku. Gotowaną na bulionie warzywnym lub mięsnym zupę doprawia się ziołami, a na koniec dodaje zasmażkę przygotowaną na smalcu.
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 200 g boczku,
- 100 g słoniny,
- 8 ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka smalcu,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, cebule posiekaj. Słoninę i boczek również pokrój w drobną kostkę.
- Na dobrze rozgrzanym dużym garnku usmaż słoninę i boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę do garnka. Smaż je, często mieszając, aż będą rumiane. Następnie zalej całość bulionem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
- Na patelni rozgrzej smalec, a kiedy roztopi się, dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Dodaj kilka łyżek wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj.
- Wlej zasmażkę do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Zapalankę serwuj na gorąco z kawałkiem świeżego pieczywa. Smacznego!