Zamiast zwykłego jabłecznika, robię szarlotkę śliwkową. Smakuje jak u babci
19.09.2024 10:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy wkładam to ciasto do piekarnika, wszyscy zaczynają krzątać się po kuchni, czekając, aż deser będzie gotowy. Pachnie tak pięknie, że w brzuchu od razu zaczyna burczeć. O przepis poprosi każdy, kto skusi się na kawałek.
Jesień pachnie jabłkami i śliwkami. To właśnie te owoce królują teraz na straganach, kusząc kolorami i smakiem. Nie wyobrażam sobie nie wykorzystać ich do pysznych wypieków, które wypełniają dom aromatem lepszym niż jakiekolwiek odświeżacze powietrza, patyczki zapachowe czy świeczki. Zamiast jednak wybierać, czy przygotować placek ze śliwkami czy jabłecznik, stawiam na pyszną owocową szarlotkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka ze śliwkami
Cienki spód z kruchego ciasta, warstwa jabłek, kawałki śliwek i chrupiąca kruszonka - tutaj wszystko brzmi tak apetycznie, że aż chce się zabierać za jedzenie. Najpierw jednak ciasto trzeba upiec, na szczęście nie ma w tym nic skomplikowanego.
Ten przepis jest łatwy i szybki, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Nie znam osoby, której ciasto by nie wyszło, więc to idealny deser dla tych, którzy do pieczenia mają dwie lewe ręce.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki,
- 150 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Nadzienie:
- 500 g jabłek,
- 250 g śliwek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka galaretki (np. truskawkowej),
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieć ciasto.
- Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno tortownicy. Nakłuj widelcem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.
- Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Jabłka i śliwki obierz i pokrój. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i galaretką. Możesz użyć galaretki o innym smaku lub pominąć ją, jeśli owoce są soczyste.
- Wyłóż na podpieczony spód ciasta.
- Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp wierzch szarlotki. Piecz przez kolejne 30 minut w 180 st. Celsjusza.
Upieczone i przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem. Możesz je również podawać na ciepło, w towarzystwie gałki ulubionych lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!