Zamiast zwykłych placków ziemniaczanych, robię te po koreańsku. Smakują jak marzenie

Kuchnia koreańska dla wielu osób pozostaje pewną zagadką. O ile z przysmakami chińskimi czy japońskimi jesteśmy już nieco zaznajomieni, tak tutaj pojawia się często wielki znak zapytania. Odkrywanie przysmaków Korei warto rozpocząć od prostych placków warzywnych. Śmiało mogą zastąpić te ziemniaczane.

Koreańskie placki - PysznościKoreańskie placki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Koreańskie placki warzywne to doskonała przekąska lub danie główne. Są lekkie, zdrowe i pełne smaku. To świetny sposób na to, by przemycić do swojej diety dodatkową porcję warzyw, bo to właśnie one są głównym składnikiem. To smaczna i ciekawa odmiana od klasycznych placków ziemniaczanych lub tych przygotowanych ze startej cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Koreańskie placuszki z warzywami

Te placuszki to hit w moim domu. Są chrupkie od warzyw, a każdy kęs to smaczna przygoda i odkrywanie, co wylądowało w cieście. Z samymi warzywami możesz eksperymentować, dodając to, co akurat masz w lodówce.

Placki świetnie smakują z sosem sojowym
Placki świetnie smakują z sosem sojowym © Adobe Stock

Dodatek skrobi (mąki) ziemniaczanej sprawia, że placki stają się niezwykle chrupiące i smaczne. Kawałki warzyw powinny być wyczuwalne i dominować nad ciastem. Nie przesadzaj również z solą - słony będzie sos do placków. Ilość papryki gochugaru możesz dostosować do swoich preferencji. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej. Jeśli chcesz zaserwować placki dzieciom, możesz pominąć ten dodatek. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami sosów, np. słodko-kwaśnym lub ostrym chili.

Składniki:

  • 1/3 małej cukinii,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/8 kapusty,
  • cebulka dymka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki soli,
  • ok. 250 ml wody.

Na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka papryki gochugaru (lub innej ostrej papryki),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i sól. Wlewaj stopniowo wodę, aż powstanie ciasto o konsystencji podobnej do tego na naleśniki.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w cienkie julienne (paski). Nie powinny być zbyt długie. Cebulkę dymkę posiekaj.
  3. Dodaj pokrojone warzywa do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placki.
  5. Smaż, aż placki się zarumienią.
  6. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.

Gotowe placki podawaj gorące, polane sosem sojowym. Możesz je również posypać dodatkowo sezamem lub dodać do nich świeże zioła, np. kolendrę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste