PrzepisZamiast zwykłych placków ziemniaczanych, robię te po koreańsku. Smakują jak marzenie

Zamiast zwykłych placków ziemniaczanych, robię te po koreańsku. Smakują jak marzenie

Koreańskie placki - Pyszności
Koreańskie placki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.09.2024 12:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia koreańska dla wielu osób pozostaje pewną zagadką. O ile z przysmakami chińskimi czy japońskimi jesteśmy już nieco zaznajomieni, tak tutaj pojawia się często wielki znak zapytania. Odkrywanie przysmaków Korei warto rozpocząć od prostych placków warzywnych. Śmiało mogą zastąpić te ziemniaczane.

Koreańskie placki warzywne to doskonała przekąska lub danie główne. Są lekkie, zdrowe i pełne smaku. To świetny sposób na to, by przemycić do swojej diety dodatkową porcję warzyw, bo to właśnie one są głównym składnikiem. To smaczna i ciekawa odmiana od klasycznych placków ziemniaczanych lub tych przygotowanych ze startej cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki z warzywami

Te placuszki to hit w moim domu. Są chrupkie od warzyw, a każdy kęs to smaczna przygoda i odkrywanie, co wylądowało w cieście. Z samymi warzywami możesz eksperymentować, dodając to, co akurat masz w lodówce.

Placki świetnie smakują z sosem sojowym
Placki świetnie smakują z sosem sojowym© Adobe Stock

Dodatek skrobi (mąki) ziemniaczanej sprawia, że placki stają się niezwykle chrupiące i smaczne. Kawałki warzyw powinny być wyczuwalne i dominować nad ciastem. Nie przesadzaj również z solą - słony będzie sos do placków. Ilość papryki gochugaru możesz dostosować do swoich preferencji. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej. Jeśli chcesz zaserwować placki dzieciom, możesz pominąć ten dodatek. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami sosów, np. słodko-kwaśnym lub ostrym chili.

Składniki:

  • 1/3 małej cukinii,
  • 1/2 marchewki,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/8 kapusty,
  • cebulka dymka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki soli,
  • ok. 250 ml wody.

Na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka papryki gochugaru (lub innej ostrej papryki),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i sól. Wlewaj stopniowo wodę, aż powstanie ciasto o konsystencji podobnej do tego na naleśniki.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w cienkie julienne (paski). Nie powinny być zbyt długie. Cebulkę dymkę posiekaj.
  3. Dodaj pokrojone warzywa do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placki.
  5. Smaż, aż placki się zarumienią.
  6. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.

Gotowe placki podawaj gorące, polane sosem sojowym. Możesz je również posypać dodatkowo sezamem lub dodać do nich świeże zioła, np. kolendrę. Smacznego!

przepisobiad bez mięsakuchnia koreańska