Zapiekam i podaję z dodatkami. To mój ulubiony deser w zimne dni

W dobie skomplikowanych ciast i wypieków ten deser jest wspaniałą odskocznią. Zapieczona gruszka zyskuje zupełnie nowy charakter i sprawdza się szczególnie zimą, kiedy ciepłe, słodziutkie przekąski są na wagę złota.

Pieczone gruszki z dodatkamiPieczone gruszki z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gdy nie mam ochoty na skomplikowane ciasta, chętnie przygotowuję właśnie te gruszki. Są zapiekane w piekarniku, oblane miodem i posypane suszoną żurawiną oraz opcjonalnie serem feta.

Ten ostatni składnik nie przekonuje wszystkich, ale warto spróbować go przynajmniej raz – feta świetnie równoważy słodycz pozostałych składników, nadając całości wyrazisty, interesujący charakter i sprawiając, że deser staje się znacznie ciekawszy.

Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło

Z czym zapiec gruszki?

Pieczone gruszki zazwyczaj podaję z miodem, żurawiną oraz serem feta, ale spokojnie możesz lekko zmodyfikować te składniki. Świetnie będą pasować orzechy włoskie, granola lub świeża mięta. Jeśli nie masz pod ręką fety, a zależy ci na wytrawnym dodatku, możesz spróbować odrobiny koziego sera – to propozycja nie dla każdego, ale na pewno zachwyci odważniejszych smakoszy.

Tak przygotowane gruszki jem nie tylko na deser. Często także dodaję je do śniadań, szczególnie gdy rano mam nieco więcej czasu. To jeden z moich ulubionych dodatków do owsianki, ale również do wyciągniętego prosto z lodówki jogurtu naturalnego.

Przepis na pieczone gruszki

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 40 g miodu,
  • 10 g masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100 g sera feta (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Umyj gruszki i przekrój każdą na pół, a następnie wydrąż gniazda nasienne małą łyżeczką.
  3. Skrop owoce sokiem z cytryny, aby zachowały jasny kolor podczas pieczenia.
  4. W osobnej miseczce połącz suszoną żurawinę z fetą (jeśli ją dodajesz), delikatnie mieszając, aby składniki się połączyły.
  5. Napełnij wydrążone połówki gruszek przygotowaną mieszanką, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdą połówkę połóż kawałek masła, posyp cynamonem i skrop miodem.
  6. Piecz przez 20-25 minut, aż owoce będą miękkie, a feta lekko się zarumieni.
  7. Podawaj od razu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥