Zapiekanka proboszcza od Tomasza Strzelczyka to obiadowa rewolucja. Jest łatwa, aromatyczna i tania
Tomasz Strzelczyk bije rekordy popularności w kulinarnym świecie YouTube. W ogóle nas to nie dziwi, biorąc pod uwagę na przykład taki przepis jak ten. Zapiekanka proboszcza w wykonaniu Strzelczyka jest prosta, smaczna, a jednocześnie zaskakująca.
Tomasz Strzelczyk jest, w naszej opinii, mistrzem bezpretensjonalnej, pysznej kuchni. Jego dania są doskonałe pod względem zarówno technicznym, jak i smakowym, a przy tym nie są wydumane, co w czasach wszechobecnego trendu ,,fusion" jest unikatowe. Zapiekanka proboszcza, którą Strzelczyk zademonstrował, to prawdziwe cudo.
Oczywiście to nie znaczy, że wymyślne kompozycje z użyciem totalnie orientalnych składników są złe. Warto jednak pamiętać, że to kucharz sprawia, że danie jest dobre. Nawet najdroższe komponenty nie zakryją braku wiedzy i umiejętności. Tomasz Strzelczyk i jego przepisy pokazują, że jest on jednym z wszechstronnych kucharzy, którzy nie muszą używać trufli i foie gras, by stworzyć coś wyjątkowego.
Czujesz się zachęcona? Oto przepis na zapiekankę proboszcza w wykonaniu Tomasza Strzelczyka.
Zapiekanka proboszcza
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g parzonej szynki
- 400 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
W tym czasie obierz cebulę i pokrój w piórka. Połowę szynki pokrój w paski.
Odcedzone ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelni delikatnie rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim szynkę. Następnie dodaj do niej cebulę i smaż około 10 minut do zmiękczenia cebuli. Teraz zetrzyj na patelnie czosnek i dopraw pieprzem. Tak usmażoną mieszankę dodaj do ziemniaków.
Masło roztop w garnuszku. Dodaj mąkę pszenną i podsmaż. Stopniowo zacznij dodawać mleko, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos przelej do składników w naczyniu żaroodpornym i rozprowadź po całej powierzchni. Na wierzch połóż drugą połowę szynki (tym razem w całości) i starty żółty ser.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zapiekankę proboszcza piecz około 25 minut.
Jeśli spodobał ci się ten przepis, może cię również zainteresować ten filmik z naszego kanału na YouTube.