Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa z kurczakiem to ulubione danie całej mojej rodziny

Co zrobić, aby obiad zniknął ze stołu w mgnieniu oka? Przygotuj genialną zapiekankę z kurczakiem, a sukces masz gwarantowany już na samym starcie.

Ślinka cieknie od samego patrzeniaŚlinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zapiekanka to sprawdzony, szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. W tym wypadku wystarczy połączyć kilka ulubionych składników i po prostu wstawić je do rozgrzanego piekarnika. Całą pracę wykona za ciebie kuchenny sprzęt, a ty zaoszczędzony czas możesz przeznaczyć na zasłużony odpoczynek. 

A skoro o zapiekance już mowa, to koniecznie musisz wypróbować naszej kombinacji z kurczakiem, gdzie czeka na ciebie kilka smacznych i ciekawych warstw. Oprócz mięsa w przepisie nie zabraknie ziemniaków, pomidorowego sosu z paprykową nutką oraz ciągnącego się sera. Już od samego czytania można natychmiast zgłodnieć, dlatego też nie ma co przedłużać i od razu przechodzimy do sedna sprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka ziemniaczano-pomidorowa z kurczakiem to ulubione danie całej mojej rodziny

Na genialną zapiekankę składa się kilka warstw, które razem tworzą idealną kombinację smakową. Po prostu palce lizać!

Składniki:

Warstwa ziemniaczana:

  • 800 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • ½ szkl. mąki pszennej.

Warstwa pomidorowa:

  • 1 długa pomarańczowa papryka,
  • 1 długa czerwona papryka,
  • 1 długa zielona papryka,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • 450 g fileta z piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 600 g passaty pomidorowej z ziołami.

Dodatki:

  • 250 g mix tartego sera.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaczanej mieszanki. W tym celu ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, po czym łączę je z jajkamimąką pszenną. Na koniec wyrabiam dokładnie składniki, aby otrzymać jednolitą mieszankę

W pierwszej kolejności zajmuję się ziemniaczaną mieszanką
W pierwszej kolejności tworzę ziemniaczaną mieszanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się przygotowaniem pomidorowej warstwy. Aby ją przygotować, w pierwszej kolejności dzielę kolorowe papryki na mniejsze kawałki. 

W przepisie nie zabraknie paprykowego akcentu
W przepisie nie zabraknie paprykowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po chwili ustawiam na palniku patelnię z oliwą z oliwek. Kiedy kuchenny gadżet jest już dobrze rozgrzany, podsmażam na nim kawałki kurczaka wraz z cebulą

Na patelnię trafia zarówno kurczak, jak i cebula
Na patelni ląduje zarówno kurczak, jak i cebula © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają: kolorowe papryki oraz przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek, suszony majeranek, kmin rzymski, sól oraz pieprz. Na koniec dodaję również passatę pomidorową z ziołami.

Passata pomidorowa nada całości dodatkowych walorów smakowych
Passata pomidorowa nada całości dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy wszystkie dodatki są już gotowe, nie pozostaje nic innego jak złożyć zapiekankę w całość. W foremce o wymiarach 24 cm x 24 cm tworzę w pierwszej kolejności warstwę ziemniaczaną. Bezpośrednio na ziemniakach rozprowadzam kurczaka w sosie pomidorowym. Na koniec na wierzchu rozsypuję starty na tarce żółty ser

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przygotowane w ten sposób danie wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na obiad już jest
I pomysł na obiad już jest © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę